Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3401
Title: ADÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Sporcu Beslenmesi İle İlgili Farkındalıkları
Other Titles: The awareness of the students of adu scool of physical education and sports on sports nutrition
Authors: Karakaş, Sacide
Ulaş, Ayşe Gökçe
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Spor Fizyolojisi (Tıp)
Keywords: Beslenme
Nutrition
Beslenme eğitimi
Nutrition education
Seçkinler
Elites
Sporcu Beslenmesi
Athletic Nutrition
Issue Date: 17-Sep-2018
Abstract: Sporcu beslenmesi spor performansını arttırmada antrenman ve genetik faktörlerle birlikte büyük katkı sağlamaktadır. Sporcuların sporcu beslenmesi ile ilgili farkındalıkları ne kadar yüksek olursa; uygulama oranı da o kadar yüksek olacaktır. Gerek kendileri, gerekse gelecekte yetiştirecekleri sporcularının performansını göz önüne alacak olursak, sporcu beslenmesi ile ilgili farkındalık çok önemlidir. Bu amaçla ADÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Sporcu Beslenmesi ile İlgili Farkındalıkları’nı ölçmek üzere çalışma yaptık. Gönüllülük esasına dayalı olarak ADÜ Beden Eğitimi ve Spor öğrencilerine 10 Mayıs 2017- 10 Haziran 2017 tarihleri arasında anket çalışması düzenledik. Veri toplama aracı olarak 3 bölümden oluşan anket kullandık. Anketin birinci bölümü katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek (26 soru), ikinci bölümü beslenme alışkanlıklarını (19 soru) belirlemek ve üçüncü bölümü de sporcu beslenmesi ve beslenme bilgisi düzeylerini (40 soru) belirmek amacına yönelik sorulardan oluşmaktadır. Katılımcılara yöneltilen sorular Koçak (Koçak, 2008), Baysal (Baysal, 2009), Güneş (Güneş, 2013) ve Ersoy (Ersoy, 2012)' un kitaplarından faydalanarak oluşturulmuş; oluşturulan sorular uzman görüşlerine sunularak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20.0 kullanılarak yapılmıştır ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmanın örneklemi Antrenörlük bölümünden 257 kişi, Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünden 253 kişi, Rekreasyon bölümünden 236 kişi ve Spor Yöneticiliği bölümünden 185 kişi olmak üzere toplam 931 kişidir. Katılımcıların 585’i (%62,8) erkek ve 346’sı (%37,2)kadındır. Katılımcıların 851’i elit sporcu değilken 80’inin elit sporcu olduğu görülmüştür. Katılımcıların 532’ si beslenme eğitimi aldığını, 351’i de aldığı beslenme eğitiminin kaynağının okul (ders) olduğunu belirtmiştir. Beslenme eğitimi alan katılımcıların çoğunluğu (313 kişi) aldığı beslenme eğitimini yeterli bulduklarını ifade etmişlerdir. Sporcu beslenmesi ve beslenme bilgisi beslenme eğitimi alıp almama ilişki durumu 40 maddenin ki kare analizi ile değerlendirmesinde 22 madde de anlamlılık (p<0,05) belirlenmiştir. Sporcu beslenmesi ve beslenme bilgisi elit sporcu olup-olmama ilişki durumu 40 maddenin ki kare analizi ile değerlendirmesinde 15 madde anlamlılık (p<0,05) belirlenmiştir. Sporcu Beslenmesi ve Beslenme Bilgisi Düzeylerinin branş değişkeni öznelinde ki kare analizi ile değerlendirilmesinde 2 maddede ilişkili bulunduğu söylenebilir. Madde 12’nin “0” a yakın olması ilişki düzeyinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bilgi sorularının frekans analizine göre değerlendirilmesinde; tüm öğrencilerin vermiş olduğu doğru cevapların yüzdelik dağılımı %47,80 olarak tespit edilmiştir. Beslenme eğitimi alıp almama durumlarına göre doğru cevapların yüzdelik dağlımı; beslenme eğitimi almayanlar %44,27; antrenörden beslenme eğitimi alanlar %45,67; okuldan beslenme eğitimi alanlar %50,73; internetten beslenme eğitimi alanlar %43,71; birden fazla kaynaktan beslenme eğitimi alanlar %50,21 olarak tespit edilmiştir. Elit olup olmama durumlarına göre doğru cevapların yüzdelik dağılımı; elit sporcular %47,72; elit olmayan sporcular %47,20 olarak tespit edilmiştir. Branş durumlarına göre doğru cevapların yüzdesi; basketbol %49,62; güreş %47,41; futbol %46,54; voleybol %48,84; atletizm %48,86 ve diğer branşlar %47,48 olarak tespit edilmiştir. Çalışmadan varılan sonuç; beslenme eğitimi almak farkındalığı arttırmaktadır. Elit sporcuların da diğer sporculara göre farkındalıklarının daha yüksektir. Branş değişkeni ile ilgili genel olarak bakıldığında bir farkındalık yoktur.
Sports nutrition is a major contributor to training and genetic factors in improving sport performance. The higher the awareness of the athletes about the athlete’s feeding, application rate will be higher. Awareness about sports nutrition is very important if they will consider the performance of the athletes themselves, or if they will be trained in the future. For this purpose, we worked to measure the Awareness of the Students of ADU Scool of Physical Education and Sports on Sports Nutrition. Based on the principle of volunteering, we conducted a survey study between ADM Physical Education and Sports students between 10 May 2017 and 10 June 2017. We used a 3-part questionnaire as a data collection tool. The first part of the questionnaire consists of questions to determine participants’ demographics (26 questions), second part to determine nutritional habits (19 questions) and third part to answer questions on sports nutrition and nutrition knowledge levels (40 questions). The questions addressed to the participants Kocak (Koçak, 2008), Baysal (Baysal, 2009), Gunes (Güneş, 2013) and Ersoy (Ersoy, 2012). The questions were evaluated and presented to the experts. Statistical analyzes were performed using SPSS 20.0 and p <0.05 was considered significant. The sample of the study is a total of 931 persons consisting of 257 persons from the Coaching Department, 253 persons from the Physical Education Teaching Department, 236 persons from the Recreation Department and 185 persons from the Sports Management Department. 585 (62.8%) of the participants were male and 346 (37.2%) were females. Of the participants, 851 were not elite athletes and 80 were elite athletes. Participants indicated that 532 received nutrition education and 351 received schooling (lesson) of nutrition education. The majority (313) of participants in nutrition training stated that they found adequate nutrition education. xiv The relationship status of athlete nutrition and nutrition education was 40 items and 22 items were significant (p <0.05). 15 items were significant (p <0,05) when 40 items were assessed as whether the athlete was an elite athlete or not. It can be said that Athlete Nutrition and Nutrition Information Levels are related to 2 items in the subject of branch change. The fact that Item 12 is close to “0” indicates that the level of relationship is higher. In the evaluation of information questions according to frequency analysis; the percentage distribution of the correct answers given by all the students was determined as 47.80%. Percent distribution of correct answers according to whether or not they have nutrition education; 44.27% of those who do not have nutrition education; 45,67% of nutrition education from the trainer; Nutrition education from school 50,73 %; 43.71% of those who are on nutrition education from the internet; 50,21% of those who were educated from more than one source were found. Percent distribution of correct answers according to elite status; elite athletes 47.72%; and non-elite athletes were found to be 47.20%. Percentage of correct answers according to branch status; basketball was 49.62 %; wrestling 47,41 %; football 46.54%; volleyball 48.84%; athletics was 48.86% and the other branches were 47.48%. The result without work; nutrition education increases awareness. Elite athletes have higher awareness than other athletes. There is no general awareness of the branch variable.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3401
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
edited_10211526.pdfAyşe Gökçe Ulaş Yüksek Lisans Tez6.8 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.