Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/339
Title: Yerel biber populasyonlarında polen canlılığı ve çimlenme oranlarının meyve tutumu ve kalitesine etkisi
Other Titles: The effect of pollen viability and germination ratios on the fruit set and quality in the local pepper population
Authors: Baş, Tülin
Kayar, Nurcan Uluçay
Keywords: Biber
çiçek tozu canlılığı
çiçek tozu çimlendirmesi
çiçek tozu üretimi
takoz meyve
Pepper
pollen viability
pollen germination
pollen production capacities
aborted fruit
Issue Date: 1-Jan-2005
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Bu araştırma ile Aydın iline ait yerel biber populasyonlannda çiçek tozu canlılık ve çimlenme oranlarının açıkta yetiştiricilik devresindeki dalgalanmalarının saptanması ve buna bağlı olarak verim ve meyve kalitesine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. 2003 ve 2004 yıllarında yapılan denemede; kullanılan her üç çeşitte (Çine Çarliston, Şahnalı ve Bağcı Çarliston) çiçek tozu canlılık ve çimlenme oranlarında sezon boyunca dalgalanmalar meydana gelmiştir. Dalgalanmanın olduğu dönemlerde, sıcaklık artışının olduğu ve buna bağlı olarak canlılık ve çimlenme oranlarının ise azaldığı gözlenmiştir. Diğer taraftan; verim değerlerinde de canlılık ve çimlenme oranlarına paralel bir seyir izlenerek sezon boyunca dalgalanmalar kaydedilmiştir. Sıcaklık artışının etkisiyle, çeşitlerin meyve kaliteleri bozulmuştur. Özellikle Çine ve Bağcı Çarliston' da "takoz meyve" olarak adlandırılan sert, meyve şekli bozuk ve pazar değeri olmayan küçük meyvelerin oluşumu gözlenmiştir. The purpose of this study was to determine fluctiations of pollen viability and germination ratios in open cultivated pepper population in Aydın, and to examine their effects on yield and fruit quality. During the growing season - in 2003 and 2004, there were fluctiations in pollen viability and germination ratios in three pepper varieties (Çine Charleston, Şahnalı and Bağcı Charleston). It was observed that pollen viability and germination ratios decreased with the increasing in temperature. On the other hand, in parallel with pollen viability and germination ratios, there was a fluctiation in yield rates during the season. With the increasing in temperature, fruit quality of varieties decreased. Increases in temperature caused formation of harsh and small fruits named as "aborted fruits" having no market quality especially in Çine and Bağcı Charleston.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32907703&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/339
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2003-2004 canlılık grafik.doc158 kBMicrosoft WordView/Open
2004 çimlenme.doc66 kBMicrosoft WordView/Open
bulgular ve tartışma.doc103.64 MBMicrosoft WordView/Open
Giriş.doc128 kBMicrosoft WordView/Open
İÇ KAPAK.doc25 kBMicrosoft WordView/Open
içindekiler ÇİZELGELER şekiller.doc66.5 kBMicrosoft WordView/Open
KAYNAKLAR.doc46.5 kBMicrosoft WordView/Open
LİTERATÜR.doc76 kBMicrosoft WordView/Open
materyal metot.doc33.6 MBMicrosoft WordView/Open
ÖZ ve ABSTRACT.doc29.5 kBMicrosoft WordView/Open
ÖZET.doc29.5 kBMicrosoft WordView/Open
ÖZGEÇMİŞ.doc24.5 kBMicrosoft WordView/Open
sonuç öneriler.doc41.5 kBMicrosoft WordView/Open
SUMMARY.doc32.5 kBMicrosoft WordView/Open
TEŞEKk.doc26 kBMicrosoft WordView/Open
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DÖKÜMANTASYON MERKEZİ.doc27.5 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.