Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3298
Title: Aydın ve Mardin illerinde yaşayan bireylerin beslenme durumlarının ve bazı biyokimyasal bulguların değerlendirilmesi
Other Titles: The evaluation of nutritional status and some biochemical findings of individuals living in aydın and mardin
Authors: Karaman, Ayşe Demet
Polat, Erkan
263672
Beslenme ve Diyetetik
Keywords: Aydın, Mardin, Beslenme alışkanlığı, Beslenme durumu, Obezite
Issue Date: 2018
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Citation: Ağralı G. Maternal obezitenin perinatal ve neonatal sonuçlar üzerine etkisi. Uzmanlık tezi, Bakırköy Doğumevi Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi, İstanbul, 2005. Akbulut G. Erişkinlerde şişmanlığın diyet tedavisindeki güncel yaklaşımlar ve fiziksel aktivitenin önemi. Diyabet ve Obezite, 2010, 86. Akbulut G, Özmen M, Besler T. Çağın hastalığı obezite. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 2007, 2, 7, 5-12. Akgün B. Beden ağırlığı yönetiminde davranış modifikasyonu. A. Baysal ve M. Baş. Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi, Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayını, 2008, 158-70. Akman M. Yabancı turistlerin türk mutfağından beklentileri, yararlanma durumları ve türk mutfağının turizme katkısı üzerine bir araştırma, doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara, 1998. Akman M, Budak Ş, Kendir M. Genel dahiliye polikliniğine başvuran hastalarda obezite sıklığı ve ilişkili sağlık problemleri, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2004. Aksoy M, Sezgi G. Gastronomi turizmi ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gastronomik unsurları. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 2015, 3, 3, 79-89. Aktaş N. Konya il merkezinde farklı sosyo-ekonomik düzeydeki 9-11 yaş grubu öğrencilerin obezite prevalansı ve bunu etkileyen etmenler. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara,2001. Alphan M. Obezitenin tedavisinde sağlıklı beslenme davranışı. Actual Medicine, 2003, 11, 5, 26-40. Altunkaynak BZ, Özbek E. Obezite: nedenleri ve tedavi seçenekleri, Van Tıp Dergisi, 2006, 13, 4, 138-42. Andersson P, Sjöberg RL, Öhrvik J, Leppert J. Knowledge about cardiovascular risk factors among obese individuals. European Journal of Cardiovascular Nursing, 2006, 5, 4, 275-9. Apay SE, Kılıç M, Pasinlioğlu T. Obez gebelerde doğum eylemi ve doğum sonu dönem. TAF Preventive Medicine Bulletin, 2006, 9, 2. Arlı M, Şanlıer N, Demirel H. Yaşlılarda stres ve beslenme ilişkisi, II. Ulusal Yaşlılık Kongresi, Denizli, 2003, 81-91. Arslan P, Bozkurt N, Karaağaoğlu N, Mercanlıgil S, Erge S. Yeterli-dengeli beslenme ve sağlıklı zayıflama rehberi. Özgür Yayınları, 2001, 144. Aslan D. Bir sağlık sorunu olarak kadın ve beslenme, toplumsal cinsiyet, Sağlık ve Kadın. 2003, 141-51. Atkinson RL. Role of nutrition planning in the treatment for obesity. Endocrinology and Metabolism Clinics, 1996, 25, 4, 955-64. Babaoğlu K, Hatun Ş. Çocukluk çağında obezite. Sted, 2002,11, 1, 8-10. Bağcı Bosi. Yaşlılarda Antropometri, 2003, p. 147-151 Bahçeci. Obezite, dislipidemi, hipertansiyon çalışma grubu, Ankara, Miki Matbaacılık, 2011, p. 50-80. Baltacı G, Tedavi F. Obezite ve egzersiz. Sağlık Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2008, 730. Başkal N Obezitenin Önemi Ve Tedavi İlkeleri. ANKEM, 2002, 16, 3, 330-2. Bayrak M. Şişmanlığın klinik yönetimi. Ed: Baysal, A. Baş, M. Yetişkinlerde Ağirlik Denetimi, 2008, 1, 71-105. Baysal A. Sağlıklı beslenme ve akdeniz diyeti. Beslenme ve Diyet Dergisi, 1996, 25, 1, 21-9. Baysal A. Sosyal eşitsizliklerin beslenmeye etkisi. CÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 2003, 25, 4, 66-72. Baysal A. Beslenme, Hatiboğlu Basım ve Yayım, 2011. Baysal A, Aksoy M, Besler H, Bozkurt N, Keçecioğlu S, Merdol T, Pekcan G, Mercanlıgil S, Yıldız E. Diyet El Kitabı. 5. baskı. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi, 2008. Baysal A, Aksoy M, Bozkurt N, Merdol T, Pekcan G, Keçecioğlu S, Besler H, Mercanlıgil S. Diyet el kitabı. Ankara: Hatipoğlu Baskı, 2002, 225-53. Baysal A, Baş M. Yetişkinlerde ağırlık yönetimi. Birinci basım. Ankara: Türkiye diyetisyenler yayını, Ekspres baskı A. Ş, 2008. Bertan M, Güler Ç. Halk Sağlığı Temel Bilgiler. Baskı, S, 1995, 119-55. Bosello O, Zamboni M. Visceral obesity and metabolic syndrome. Obesity reviews, 2000, 1, 1, 47-56. Bouchard C. The genetics of human obesity: recent progress. Bulletin et mémoires de l'Académie royale de médecine de Belgique, 2001, 156, 10-12, 455-62; discussion 63-4. Bozbora A. Özarmağan S. Obezitenin tanımı ve temel bilgiler. İçinde: Bozbora A. Ed. Obezite ve Tedavisi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri Ltd Şti, 2002, 1-13. Bray GA, Davies S, Despres J-P. Klinik obezite. 1. Baskı, Blackwell Scianse Limited, Oxford, 1998. Buchwald H. Buchwald's Atlas of Metabolic & Bariatric Surgical Techniques and Procedures, Elsevier Health Sciences, 2011. Bulduk S. Beslenme ilkeleri ve mönü planlama, Detay Yayıncılık, 2013. Choban PS, Jackson B, Poplawski S, Bistolarides P. Bariatric surgery for morbid obesity: why, who, when, how, where, and then what? Cleveland Clinic journal of medicine, 2002, 69, 11, 897-903. Connolly HM, Crary JL, McGoon MD, Hensrud DD, Edwards BS, Edwards WD, Schaff HV. Valvular heart disease associated with fenfluramine–phentermine. New England Journal of Medicine, 1997, 337, 9, 581-8. Coşkun T. Fonksiyonel besinlerin sağlığımız üzerine etkileri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkalrı Dergisi, 2005, 48, 69-84. Çayır A, Nazlı A, KÖSE SK. Beslenme ve diyet kliniğine başvuranlarda obezite durumu ve etkili faktörlerin belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 2011, 64, 01, 013-9. Çopur U. Gıda Teknolojisi, İstanbul, Devlet Kitapları,Ilıcak Matbaası, 2000, p. 10-14. Demirci M. Beslenme, Rebel Yayıncılık, 2003. Denizer D. Türk Turizminin Gelişmesinde Türk Mutfağının Önemi ve Bugün İçin Yapılması Gerekenler. III. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi, 2008, Balıkesir. Dilsiz B. Türkiye’de Gastronomi ve Turizm (İstanbul Örneği). Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, İstanbul. Erdoğan M, Özgen AG. Obezite tedavisinde farmakolojik olmayan tedavi ilkeleri. Turkiye Klinikleri Journal of Internal Medical Sciences, 2005, 1, 37, 72-84. Ergin BA. Obezitenin Kadın Sağlığı Ve Toplumsal Cinsiyet Açısından Değerlendirilmesi. KASHED, 2014, 1, 1, 41-54. Ergülen S, Saygun M, Çöl M, Sayan M. Ankara Üniversitesi öğrencilerinde anemi sıklığı, etkili faktörler ve beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 2001, 30, 2, 24-31. Ersoy G. Okul çağı ve spor yapan çocukların beslenmesi. Hacettepe Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, 2001, Ankara. Ersoy G, Akyol A, Bilgiç P. Fiziksel aktivite, beslenme ve sağlikli yaşam. Baskı. Ankara: Klasmat Matbaacılık, 2008. Ertaş Y, Gezmen-Karadağ M. Sağlıklı beslenmede Türk mutfak kültürünün yeri. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2013, 2, 1. Fıeld A, Barnoya J, Coldıtz G. Obezitenin epidemiyolojisi, sağlık ve ekonomi üzerindeki etkileri. Obezite tedavisi el kitabı, 2003, 1, 3-13. Flegal K. Body mass index of healthy men compared with healthy women in the United States. International Journal of Obesity, 2006, 30, 2, 374. Foster G, Makris A, Bailer B. Behavioral Treatment Of Obesity. The American Journal of Clinical Nutrition, 2005, 82, 230-5. Garcı́a-Estévez DA, Araújo-Vilar D, Saavedra-González Á, Fiestras-Janeiro G, Cabezas-Cerrato J. Analysis of the relationship between body mass index, insulin resistance, and beta-cell function: a cross-sectional study using the minimal model. Metabolism-Clinical and Experimental, 2004, 53, 11, 1462-6. Gardner DF, Kaplan MM, Stanley CA, Utiger RD. Effect of tri-iodothyronine replacement on the metabolic and pituitary responses to starvation. New England Journal of Medicine, 1979, 300, 11, 579-84. George AB, Peter SWD, Despres J-P. Klinik obezite. In. Eds, 1. Oxford: Blackwell Scianse Limited, 1998, p. 52-5. Gillum RF, Sempos CT. Ethnic variation in validity of classification of overweight and obesity using self-reported weight and height in American women and men: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Nutrition journal, 2005, 4, 1, 27. Good CK, Holschuh N, Albertson AM, Eldridge AL. Whole grain consumption and body mass index in adult women: an analysis of NHANES 1999-2000 and the USDA pyramid servings database. Journal of the American College of Nutrition, 2008, 27, 1, 80-7. Güler D. Mastalji, yaşam kalitesi ve depresyon. Uzmanlık Tezi (Prospektif Çalışma), Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği, 2006. Günal S, Günal İ. Fırat üniversitesi çalışanlarında bazı davranışsal sağlık risk faktörleri. Sağlık ve Toplum Dergisi, 2001, 11, 2, 62-8. Güner R. Yaşlılarda Hareketsizlik ve Bedensel Etkinlik. Türk Geriatri Dergisi, 2004, 119-24. Günöz H. Türk çocuklarında vücut ağırlığı, boy uzunluğu, baş çevresi ve vücut kitle indeksi referans değerleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 2002. Han T, Bijnen F, Lean M, Seidell J. Separate associations of waist and hip circumference with lifestyle factors. International journal of epidemiology, 1998, 27, 3, 422-30. HÜSBF. Türkiye’ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi,2015. Hasbay A. Ağırlık yönetiminde fiziksel aktivitenin rolü, İstanbul, 2008, p. 138-151. Haslam D, James W. Obesity. International Journal of Advancements in Research & Technology, 2005: 366; 1197--1209., 1. National Heart, Lung, and Blood Institute. Clinical guidelines on the identification, evaluation, and treatment of overweight and obesity in adults: the evidence report. 98, 1998. Insel P, Turner E, Ross D. Energy balance, body composition and weight management. Nutrition, 2007, 3, 329-79. Jakicic JM, Otto AD. Physical activity considerations for the treatment and prevention of obesit. The American journal of clinical nutrition, 2005, 82, 1, 226S-9S. Janssen I, Katzmarzyk PT, Ross R. Body mass index, waist circumference, and health risk: evidence in support of current National Institutes of Health guidelines. Archives of internal medicine, 2002, 162, 18, 2074-9. Joshi AV, Day D, Lubowski TJ, Ambegaonkar A. Relationship between obesity and cardiovascular risk factors: findings from a multi-state screening project in the United States. Current medical research and opinion, 2005, 21, 11, 1755-61. Kaplan A. Farklı sosyo-ekonomik düzeylerde ki obez ve olmayan bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi, Haliç Üniversitesi, 2015, İstanbul. Karaağaoğlu N. Bilimsel zayıflama diyetlerinin ilkeleri. 1. I. Ulusal Obezite Kongresi Diyetisyenler Sempozyumu Sunuları, 2001, 99-112. Karaağaoğlu N, Samur E. Anne ve çocuk beslenmesi. Pegem Akademi, 2011, Ankara. Karakaya K, Baran E, Tüzün H, Göçmen L, Erata M, Arıkan D, Kökalan Yeşil H. Türkiye beden ağırlığı algısı araştırması. Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, 2012, Ankara. Keçeci N. Özel bir hastanenin diyet polikliniğine başvuran kilolu ve obez bireylerin kilo kaybı öncesi ve sonrası kan glikoz, insülin ve lipit profil düzeylerinin değerlendiriimesi, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, 2014, İstanbul. Kokino S, Özdemir F, Zateri C. Obezite ve fiziksel tıp yöntemleri. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2006, 23, 1, 47-54. Kopelman P, Dunitz M. Obezite Ve ilişkili hastalıkların tedavisi, 1. Baskı, And Yayıncılık, 2003, İstanbul. Kopelman P, Stock M. Klinik obezite. And Yayıncılık, 2000, İstanbul. Kozan Ö, Oğuz A, Abacı A. Türkiye metabaolik sendrom prevalans çalışması (METSAR) Sonuçları. II. Metabolik Sendrom Sempozyum, 2005, İstanbul. Kutluay-Merdol T. Obezitede diyet tedavisi temel ilkeleri ve eğitim. Turkish Journal of Endokrinoloji and Metabolism, 2003, 7, 2, 33-8. Kültür ve Turizm Bakanlığı.Yöresel yemekler, 2018 , Erişim tarihi 15.02.2018. Erişim adresi : http://www.aydinkulturturizm.gov.tr/TR,64515/yoresel-yemekler.html Law MR, Wald NJ, Thompson S. By how much and how quickly does reduction in serum cholesterol concentration lower risk of ischaemic heart disease, 1994, 308, 6925, 367-72. Li C-L, Liu F-H, Lin J-D. Protective effect of physical activity independent of obesity on metabolic risk factors. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 2006, 16, 3, 255-69. Livingston EH. Hospital costs associated with bariatric procedures in the United States. The American journal of surgery, 2005, 190, 5, 816-20. López-Miranda J, Pérez-Jiménez F, Ros E, De Caterina R, Badimón L, Covas M, Escrich E, Ordovás J, Soriguer F, Abiá R. Olive oil and health: summary of the II international conference on olive oil and health consensus report, Jaén and Córdoba (Spain) 2008. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 20, 4, 284-94. Lopez‐Miranda J, Delgado‐Lista J, Perez‐Martinez P, Jimenez‐Gómez Y, Fuentes F, Ruano J, Marin C. Olive oil and the haemostatic system. Molecular nutrition & food research, 2007, 51, 10, 1249-59. Mahan LK, Escott-Stump S. Krause's food, nutrition, & diet therapy, Saunders Philadelphia, 2004. Mercanlıgil S. Kaybedilen ağırlığın korunması. Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism, Suppl, 2006, 2, 39-43. Mercanlıgil S. Şişmanlığın tedavi yöntemleri doğrular ve yanlışlar. In. Eds. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları, 2008. Montagnese C, Santarpia L, Buonifacio M, Nardelli A, Caldara AR, Silvestri E, Contaldo F, Pasanisi F. European food-based dietary guidelines: A comparison and update. Nutrition, 2015, 31, 7, 908-15. National Institute for Clinical Excellence. Surgery to aid weight reduction for people with morbid obesity: final appraisal determination. London: National Institute for Clinical Excellence, 2002, 2, 32. Nicklas JM, Huskey KW, Davis RB, Wee CC. Successful weight loss among obese US adults. American journal of preventive medicine, 2002, 42, 5, 481-5. Obezite, Dislipemi ve Hipertansiyon Çalışma Grubu. Obezite, dislipidemi, hipertansiyon hekim için tanı ve tedavi rehberi. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, 2011, Ankara. Okyay P, Uçku R. İzmir'de kentsel bir bölgedeki doğurgan çağdaki kadınlarda şişmanlık prevalansı ve risk faktörleri, 2002. Onat A. Türkiye'de obezitenin kardiyovasküler hastalıklara etkisi. Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi, 2003, 31, 5, 279-89. Orhan Y, Özbey N. Şişmanlık bilimi açıklamalı terimler sözlüğü, İstanbul, Nobel Tıp Kitapevleri, 2002. Öğüt H. A’dan Z’ye Türkiye lezzet rehberi, İstanbul, 2004, p. 5-98. Özçelik AÖ. Sağlık personelinin beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. Gida/The Journal Of Food, 2002, 25, 2. Özenoğlu A. Obezitede medikal nutrisyon Tedavisi, 2001, İstanbul. Özer Ö. Polikliniğe başvuran obez kadınların çalışıp-çalışmama durumlarının beslenmelerine etkisi, Haliç Üniversitesi, 2012, İstanbul. Özkan A, Köklü Y, Kayıhan G, Alemdaroğlu U, Ersöz G. Obezitenin önlenmesinde fiziksel aktivite ve egzersizin rolü. Spor Sağlık ve Tıp Bilimleri Dergisi, 2013, 3, 7. Papadaki A, Hondros G, Scott JA, Kapsokefalou M. Eating habits of university students living at, or away from home in Greece. Appetite, 2007, 49, 1, 169-76. Pekcan G. Şişmanlık tanısında antropometrik ölçümler ve yorumu,(Sunuya Hazırlayan: Arslan, P.). I. Ulusal Obesite Kongresi Diyetisyenler Sempozyumu Sunuları, 2001, 13-38. Pekcan G. Türkiye'de beslenme sorunları ve boyutları, besin ve beslenme politikalarının önemi. Türkiye'de Beslenme Yetersizliği Sorunları, Besin ve Beslenme Politikaları (Soydal F, Haznedaroğlu D, Çelik Ş, Ekşi A). III. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 2001, 12-5. Pekcan G. Türkiye’de beslenme sorunları ve boyutları: besin ve beslenme politikaları ve önemi, DSÖ Türkiye İrtibat Ofisi-WHO Turkey Liaison Office, 2001. Pekcan G. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi Sertifika Programı Katılımcı El Kitabı, Bolu, 2007. Pekcan G. Bugün ve gelecek için olası senaryolar. Yetişkinlerde Ağırlık Yönetimi, 2008, 1, 1-10. Pelkman CL, Fishell VK, Maddox DH, Pearson TA, Mauger DT, Kris-Etherton PM. Effects of moderate-fat (from monounsaturated fat) and low-fat weight-loss diets on the serum lipid profile in overweight and obese men and women. The American journal of clinical nutrition, 2004, 79, 2, 204-12. Pınar R. Obezlerde depresyon, benlik saygısı ve beden imajı: Karşılaştırmalı bir çalışma. CÜ Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 2002, 6, 1, 30-41. Quiles JL, Ochoa JJ, Huertas JR, LópEZ-FRíAs M, Mataix J. Olive oil and mitochondrial oxidative stress: studies on adriamycin toxicity, physical exercise and ageing. Olive Oil and Health. Oxford: CABI Publishing, 2006, 119-51. Ramachandran A, Snehalatha C, Kapur A, Vijay V, Mohan V, Das A, Rao P, Yajnik C, Kumar KP, Nair JD. High prevalence of diabetes and impaired glucose tolerance in India: National Urban Diabetes Survey. Diabetologia, 2001, 44, 9, 1094-101. Robert FK, Daniel HB. Treatment of the Obese Patient (Contemporary Endocrinology), Humana Press, 2007. Ruiz-Canela M, Martínez-González MA,. Olive oil in the primary prevention of cardiovascular disease. Maturitas, 2007, 68, 3, 245-50. Sağlık Bakanlığı. Türkiye obezite (şişmanlık) ile mücadele ve kontrol programı (2010-2014). Ankara: Kuban matbaacılık. Sağlık Bakanlığı. Türkiye halk sağlığı kurumu, obezite, diyabet ve metabolik hastalıklar daire başkanlığı, 2015, Web adresi http://www. saglik. gov. tr/TR/ana-sayfa/1-0/20150325. html. Erişim Tarihi, 10.02.2018 Sağlık Bakanlığı.Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, 2013-2017. 3. baskı, Ankara: Anıl Reklam Matbaa Ltd, Şti. Samur G, Yıldız E, GökmenÖzel H, Kuyumcu A, Çıtak Akbulut G, Okut E, Arslan P. Ankara’da yaşayan farklı sosyo-ekonomik düzeydeki yetişkin kadınlarda şişmanlık görülme durumu, IV. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 2003, Ankara. Sanrı B. İstanbul tıp fakültesi diyet polikinliğine başvuran hastalarda sık görülen hastalıkların belirlenmesi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2014. Satman İ. Türkiye Diyabet Prevalans Çalışmaları: TURDEP-I ve TURDEP-II. 47. Ulusal Diyabet Kongresi, 2011, 11-5. Saviano MC, Brunetti F, Rubino A, Franzese A, Vajro P, Argenziano A, Puzziello A, Iannucci MP. Liver involvement in obese children (ultrasonography and liver enzyme levels at diagnosis and during follow-up in an italian population). Digestive diseases and sciences, 1997, 42, 7, 1428-32. Sayın I. Zayıflamak amacıyla özel bir merkeze başvuran yetişkin kadınların fiziksel aktivite ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1997, Ankara. Sencer E, Orhan Y. Klinik beslenme. 1. Baskı. İstanbul, Medikal Yayıncılık, 2005, 451-554. Shoff SM, Newcomb PA. Diabetes, body size, and risk of endometrial cancer. American journal of epidemiology, 1998, 148, 3, 234-40. Solak H, Görmüş I, Solak T, Görmüş N. Spor ve kalbimiz. Nobel Yayın Dağıtım, 2002, Ankara. Soriguer F, Almaraz M, Ruiz-de-Adana M, Esteva I, Linares F, García-Almeida J, Morcillo S, Garcia-Escobar E, Olveira-Fuster G, Rojo-Martinez G. Incidence of obesity is lower in persons who consume olive oil. European journal of clinical nutrition, 2009, 63, 11, 1371. Soriguer F, Rojo-Martinez G, De Antonio IE, De Adana MR, Catalá M, Merelo M, Beltran M, Tinahones F. Prevalence of obesity in south-east Spain and its relation with social and health factors. European journal of epidemiology, 2004, 19, 1, 33-40. Soydemir G. Beslenme ve diyet polikinliğine başvuran hastaların yeme tutum ve davranışları ile diyet algılarının değerlendirilmesi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017. Steinmetz KA, Potter JD. Vegetables, fruit, and cancer prevention: a review. Journal of the american dietetic association, 1996, 96, 10, 1027-39. Stubbs RJ, Sepp A, Hughes DA, Johnstone AM, King N, Horgan G, Blundell JE. The effect of graded levels of exercise on energy intake and balance in free-living women. International journal of obesity, 2002, 26, 6, 866. Şanlı Ak G. Abdominal obezite ile insülin direnci arasindaki iişkinin değerlendirilmesi, Haliç Üniversitesi, 2012, İstanbul. Şanlıer N. Gençlerde biyokimyasal bulgular, antropometrik ölçümler, vücut bileşimi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2005, 25, 3. Şanlıer N, Yaman M. İlköğretİm okullarinda okuyan öğrencilerin televizyonda yayinlanan yiyecek ve içecek reklamlarindan etkilenme durumu. Mesleki Eğitim Dergisi, 2000, 2, 1. Şavkay T. Medeniyet ve coğrafya değişmeleri çerçevesinde türk mutfağı. S. Arsel içinde, Eskimeyen Tatlar, 1999, s 136. T.C Sağlık Bakanlığı. Birinci basamağa yönelik tanı ve tedavi rehberleri 2003. Ankara. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Obezite ile Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı (2010-2014). T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu-Obezite, Diyabet ve Metetabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı, 2017. Takahashi E, Yoshida K, Sugimori H, Miyakawa M, Izuno T, Yamagami T, Kagamimori S. Influence factors on the development of obesity in 3-year-old children based on the Toyama study. Preventive medicine, 1999, 28, 3, 293-6. Tam AA, Çakır B. Birinci basamakta obeziteye yaklaşım. Ankara Medical Journal, 2011, 12, 1. Thomas B, Bishop J. Manual of dietetic practice. Ed. 4, Blackwell publishing, 2007. Toprak İ, Şentürk Ş, Yüksel B, Özer H, Çakır B, Bideci A. Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğifim Materyali. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2002, Ankara. Tremblay A, Alméras N, Boer J, Kranenbarg EK, Despres J. Diet composition and postexercise energy balance. The American journal of clinical nutrition, 1994, 59, 5, 975-9. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği. Metabolik Sendrom Kılavuzu Tuna Matbaacılık, 2009, 1-25. Türkiye Endokrinoloji Ve Metabolizma Derneği. Obezite tedavi kılavuzu ve yaşam tarzı önerileri, 2005. Türkiye Sağlık Araştırması. 2014. Erişim tarihi 24.10.2017. Erişim adresi, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18854 Tüzün M, Kabalak T, Yılmaz C, Yılmaz R, Hamulu F, Çoker M, Darcan Ş, Özgen G, Çetinkalp Ş, Aksakal E. Obezite ve tedavisi, 1994 Urek R, Crncević-Urek M, Cubrilo-Turek M. Obesity--a global public health problem. Acta medica Croatica: casopis Hravatske akademije medicinskih znanosti, 2004, 61, 2, 161-4. Üstün YB, Köksal E. Obezite ve anestezi. Journal of Experimental and Clinical Medicine, 2003, 30, 1s. Wadden TA, Osei S. Obezite Tedavisi, 2003, p. 229-248. Wangensteen T, Undlien D, Tonstad S, Retterstøl L. Genetic causes of obesity. Tidsskrift for den Norske laegeforening: tidsskrift for praktisk medicin, ny raekke, 2005, 125, 22, 3090-3. Wardle J, Griffith J. Socioeconomic status and weight control practices in British adults. Journal of Epidemiology & Community Health, 2011, 55, 3, 185-90. Waterman E, Lockwood B. Active components and clinical applications of olive oil. Alternative Medicine Review, 2007, 12, 4, 331-43. Willett WC, Dietz WH, Colditz GA. Guidelines for healthy weight. New England Journal of Medicine, 1999, 341, 6, 427-34. World Health Organization. European Charter on counteracting obesity: WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity, 2006, Istanbul, Turkey, . Obesity and overweight, 2018. Erişim tarihi 13.03.2018. Erişim adresi, http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. World Health Organization WHO, 2000. Obesity: preventing and managing the global epidemic. 894, World Health Organization, p. Yaman M. Obezitede Diyet Tedavisi. Archives of Clinical Toxicology, 2014, 8-12. Yardımcı H, Özçelik A. Ankara ili gölbaşı ilçesinde yetişkin kadınların antropometrik ölçümleri ve beslenme alışkanlıkları üzerinde bir araştırma. Ankara Üniversitesi ev ekonomisi yüksekokulu Bilimsel Araştırma ve İncelemeler, 2006, 13, 10-2. Yetkin İ, Çimen AR. Obezite tedavisinde diyet ve egzersiz. MİSED, 2010, 23, 1-7. Yılmaz B. Özel bir tıp merkezi polikliniğine başvuran yetişkin bireylerin serum ferritin düzeyi insülin direnciyle beslenme durumlarının değerlendirilmesi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017. Yılmaz C, Bayındır Ü, Bayraktar E, Çağdaş A, Durmaz B, Elar Z, Kabalak T, Önder R, Özzeybek D, Tüzün M, Yılmaz MR, Yoleri L. Obezite, Nobel Tıp Kitabevi, 1995, İstanbul. Yılmaz E, Özkan S. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2007, 2, 6, 87-104. Yologlu S, Sezgin AT, Sezgin N, Ozdemir R, Yesilada E, Topal E. Determination of risk factors in obese and non-obese patients with coronary artery disease. Acta cardiologica, 2005, 60, 6, 625-9. Yurdatapan S. Türkiye’de ekmek sanayi ve ekmek tüketim eğilimleri Edirne ili Merkez İlçe Örneği, Namık Kemal Üniversitesi, 2014, Tekirdağ. Yücecan S. Optimal beslenme. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı, 2008, Ankara.
Abstract: Bu çalışma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Mardin Devlet Hastanesi beslenme ve diyet polikliniğine kilo kontrolü için başvuran 172 bireyle yürütülmüştür. Çalışmanın amacı; ülkemizin farklı coğrafi bölgelerin de bulunan Aydın ve Mardin ilinde yaşayan bireylerin beslenme durumunun ve alışkanlıklarının değerlendirilmesidir. Çalışmada bireyler Aydın ve Mardin’de yaşayan bireyler şeklinde iki gruba ayrılmış ve karşılaştırılmıştır. Bireylerin genel bilgileri, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite durumu ve diyet uygulama durumuna ilişkin anket formu uygulanmıştır. Araştırmada veriler çözümlenirken SPSS 24 paket programı kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken Shapiro Wilks, Kolmogrov Smirnov, Mann Whitney U, One- Way ANOVA, Kruskall Wallis, Tukey, Games-Howell, Mann Whitney U, Pearson Ki- Kare, Fisher Freeman Halton testleri uygulanmıştır. P<0,05 düzeyi anlamlı kabul edilmektedir. Bireylerin yaş ortalaması Mardin’de erkeklerin 35,88 ±12,6, kadınların 37.41 ±12.9; Aydın’da erkeklerin 36.39±12,4, kadınların 39.56±14.5 yıldır. Mardin’de bireylerin %31,4’nün ortalama beden indeksi(BKİ)(kg/m2) 25-29,9, Aydın’daki bireylerin %53,5’i 30-34,9 kg/m2 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılan bireylerin %11,6’sının ise morbid obez olduğu saptanmıştır. Bireylerin yalnızca %7,5’i yeterli ve dengeli beslendiklerini düşünmektedir. Çalışmada Mardin’de erkeklerin %43,9’i, kadınların %54,4’ü öğle yemeğini atladıklarını; Aydın’da kadınların %47,7’si akşam yemeğini, erkeklerin ise %51,9’u kahvaltıyı atladıkları saptanmıştır. Mardin’deki bireylerin %60,4’ü günlük hayatta ayçiçek yağı, Aydın’daki bireylerin ise %59,3’u zeytinyağı kullandıklarını bildirmişlerdir. Mardin’deki bireylerin BKİ değerleri ile toplam kolesterol, LDL-K, TG ve günlük ekmek tüketimleri arasında pozitif korelasyon, açlık glukoz ve HDL-K değerleri ile BKİ arasında negatif korelasyon; Aydın’daki bireylerin ise BKİ değerleri ile toplam kolesterol, HDL-K, LDL-K, TG ve günlük ekmek tüketimleri arasında negatif korelasyon, açlık glukoz değerleri ile BKİ arasında negatif korelasyon söz konusudur. İki şehirdeki dağılımılar benzer olmakla birlikte BKİ ve yaş arasında gruplar arasında anlamlı ilişki vardır (p<0,05). Sonuç olarak beslenme alışkanlığı ve beslenme durumu sosyoekonomik, coğrafi koşullar, kültürel etmenler, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum gibi birçok faktörden etkilenmektedir. Bu sebeple beslenme konusunda yapılacak olan plan ve politikalar toplumun çeşitli özelliklerine cevap verecek nitelikte olmalı ve geliştirilmelidir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3298
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tez taslağı 14.06.2018.pdfTez Dosyası3.01 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.