Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3292
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorERBAŞ, GÖKSEL-
dc.contributor.authorTÜRKSEVEN, BANU-
dc.date.accessioned2018-05-14T13:50:16Z-
dc.date.available2018-05-14T13:50:16Z-
dc.date.issued2018-05-14-
dc.date.submitted2018-04-06-
dc.identifier.uri10189756-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3292-
dc.description.abstractBu araştırma ile İzmir ilinde bulunan bazı liselerdeki tuvaletlerin kapı kolu, musluk başları, klozet kapağı, sifon başlığı ve zemindeki enterik bakterilerin varlığının saptanması ve alınabilecek önlemlerin tartışılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda İzmir ilindeki 4 adet lisede bulunan ve aktif kullanımda olan tuvaletlerden alınan sürüntü örnekleri kullanılmıştır. Her bir tuvaletin ana giriş ve içeride bulunan kapı kolları, musluk başlıkları, klozet kapakları, sifon başlıkları ve zeminlerinden okulların açık olduğu 2016 yılı Şubat-Nisan ayları arasında sürüntü numuneleri alınarak, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Rutin Teşhis Laboratuvarında Enterik bakterilerin varlığı incelenmiştir. Alınan 147 örneğin 83’ünde (%56.5) Gram negatif bakteri kontaminasyonu bulunmuştur. Toplam Gram negatif üremelerin %55.4’ünde E. coli üremesi saptanmıştır. Bunun yanında %12’şer P. vulgaris ve P. fluorescens, %7.3 A. hydrophila, %4.8 K. oxytoca, %3.7 E. cloaca, %2.4’er oranlarında ise K. pneumonia ve E. aerogenes varlığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada izole edilen Gram negatif basillerin çoğu, dışkı bulaşmasını düşündüren enterik kökenli mikroorganizmalardı. Çalışma sonuçları incelendiğinde bu tarz toplu kullanılan tuvaletlerin herzaman enfeksiyonla temas riski altında olduğu düşünülmekte ve bu tip yerlerin çok doğru planlanmış dezenfektan ve temizlik maddeleri ile uygun prosedürler çerçevesinde temizliği sağlanmalıdır.tr_TR
dc.description.sponsorshipADÜ BAP VTF-17012 NOLU PROJE DESTEĞİtr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL VE ONAY SAYFASI........................................................................................... i TEŞEKKÜR......................................................................................................................... ii İÇİNDEKİLER.................................................................................................................... iii SİMGELER KISALTMALAR............................................................................................ iv ŞEKİLLER DİZİNİ.............................................................................................................. v TABLOLAR DİZİNİ........................................................................................................... vi ÖZET.................................................................................................................................... vii ABSTRACT......................................................................................................................... vii 1. GİRİŞ.................................................................................................................... 1 2. GENEL BİLGİLER……………………………………………………………. 3 2.1. Esherichia türleri (E. coli).................................................................................... 4 2.2. Klebsiella türleri................................................................................................... 6 2.3. Proteus türleri....................................................................................................... 7 2.4. Serratia türleri....................................................................................................... 8 2.5. Citrobacter türleri................................................................................................. 10 2.6. Enterobacter türleri............................................................................................... 11 2.7. Aeromonas türleri................................................................................................. 13 3. GEREÇ VE YÖNTEM......................................................................................... 16 3.1. Gereç..................................................................................................................... 16 3.1.1. Örnekler................................................................................................................ 16 3.1.2. Kullanılan Besiyerleri........................................................................................... 17 3.1.3. Ayıraçlar............................................................................................................... 20 3.1.4. Hızlı Tanı Test Kiti............................................................................................... 21 3.1.5. Boyalar................................................................................................................. 21 3.2. Yöntem................................................................................................................. 21 3.2.1. Mikrobiyolojik Muayene...................................................................................... 21 3.2.1.1. Örneklerden Gram negatif bakterilerin İzolasyonu.............................................. 21 3.2.1.2. İzole Edilen Şuşların İdentifikasyonu.................................................................. 22 4. BULGULAR........................................................................................................ 26 5. TARTIŞMA.......................................................................................................... 31 6. SONUÇ................................................................................................................. 34 KAYNAKLAR.................................................................................................................... 35 ÖZGEÇMİŞ......................................................................................................................... 41tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBakteriyel Kontaminasyon, E. coli, Koliform bakteri, okul tuvaletitr_TR
dc.titleOKUL TUVALETLERİNDEKİ ENTERİK BAKTERİYEL KONTAMİNASYONUN ARAŞTIRILMASItr_TR
dc.title.alternativeINVESTIGATION OF ENTERIC BACTERIAL CONTAMINATIONS OF SCHOOL RESTROOMStr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.authorID10189756tr_TR
dc.contributor.departmentADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİKROBİYOLOJİ ABDtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BANU TÜRKSEVEN YL TEZ 25.04.2018 BASKI.doc781 kBMicrosoft WordView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.