Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3245
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKırkan, Şükrü
dc.contributor.authorKutu, Ayşegül
dc.date.accessioned2017-12-19T09:16:14Z
dc.date.available2017-12-19T09:16:14Z
dc.date.issued2017-12-19
dc.date.submitted2017-12-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3245
dc.description.abstractAraştırmamız, Ege Bölgesinin batısında kanatlı yetiştiriciliği yapan Salmonella şüphesi bulunan kümeslerden 01 Eylül- 20 Aralık 2016 tarihleri arasında 253 adet tavuk örneği toplanarak gerçekleştirilmiştir. Hastalık şüphesi görülen tavukların nekropsi işlemi kanatlı teşhis ünitesinde gerçekleştirildikten sonra, tavuklardan tekniğine uygun şekilde alınan organ numuneleri Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Teşhis ve Analiz Laboratuvarına soğuk zincirde getirilmiştir. Kümeslerden alınan tavuk örneklerine yapılan nekropsi sonucunda karaciğer, dalak, kalp ve sekum organlarından Salmonella etkeni izolasyon ve identifikasyonu yapılmıştır. Çalışmalarımızın sonucunda; 4 (% 9,3) izolatın S. Enteritidis ve 39 (% 90,7) izolatın S. Typhimurium olarak tiplendirilmiştir. Antibiyogram testi sonucu, S. Enteritidis (n=4) izolatlarının, Gentamisin ve Seftriaksona % 100 oranında, Kanamisin ve Tetrasikline % 50 oranında duyarlı; Sefotaksime % 75 oranında orta derece duyarlı ve Ampisilin ile Penisiline ise % 100 oranında dirençli oldukları saptanmıştır. S. Typhimurium (n=39) izolatlarının ise, Seftriaksona % 92, Gentamisine % 82, Kanamisin ve Sefotaksime % 61, Tetrasikline % 51 oranlarında duyarlı; Ampisilin % 97 ve Penisiline ise % 100 oranında dirençli oldukları belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.tableofcontentsKABUL ONAY i TEŞEKKÜR ii İÇİNDEKİLER iii SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ vii ŞEKİLLER DİZİNİ viii TABLOLAR DİZİNİ ix RESİMLER DİZİNİ x ÖZET x ABSTRACT xi 1. GİRİŞ 1 2. GENEL BİLGİLER 3 2.1. Salmonella Türlerinin Tarihçesi 3 2.2. Salmonella’ların Etiyolojisi 3 2.3. Morfoloji ve Kültürel Özellikleri 6 2.4. Antijenik Özellikleri 7 2.5. Salmonellaların Toksin, Faj ve Direnç Özellikleri 9 2.6. Salmonella İnfeksiyonlarının Epidemiyolojisi 10 2.7. Salmonella İnfeksiyonlarının Kanatlılarda Klinik Bulguları 11 2.7.1. Kanatlı Tifosu 12 2.7.2. Paratifo İnfeksiyonları 13 2.8. Kanatlılarda Salmonella Patogenezisi 13 2.8.1. Salmonellanın Makrofaj ve Dentritik Hücrelerde Yaşayabilmesi 15 2.8.2. Salmonellanın Patojenite Unsurları 16 2.9. Salmonellaların Virulans Faktörleri 17 2.9.1. Plazmidler 17 2.9.2. Toksinler 18 2.9.3. Fimbria 18 2.9.4. Flagella 19 2.9.5. Diğer Virulans Faktörleri 19 2.10. Mikrobiyolojik Tanı 20 2.10.1. Salmonella İzolasyon ve İdentifikasyonu 20 2.10.2. Konakçı Spesifik Salmonella İnfeksiyonlarının Konvansiyonel Yöntemlerle Teşhisi 20 2.10.3. Paratifo İnfeksiyonlarının Konvansiyonel Yöntemlerle Teşhisi 22 2.10.3.1. Ön Zenginleştirme 22 2.10.3.2. Selektif Zenginleştirme 23 2.10.3.3. Selektif (ayırıcı) Besiyerine Ekim 23 2.10.3.4. Şüpheli Kolonilerin İdentifikasyonu 24 2.10.4. Serolojik Testler 25 2.10.5. Kanatlı Salmonella İnfeksiyonlarının Moleküler Teşhisi 25 2.11. Salmonella Türleri ve Antimikrobiyal Dirençlilik 29 2.11.1. İlaç Rezistans Mekanizması 30 2.11.2.Salmonella Türlerinde Antimikrobiyal Gruplara Karşı Oluşan Direnç Mekanizmaları 31 2.11.2.1. Aminoglikozidler 31 2.11.2.2. ß – Laktamlar 31 2.11.2.3. Fenikoller 32 2.11.2.4. Kinolonlar ve Florokinolonlar 32 2.11.2.5. Tetrasiklin 32 2.11.2.6. Sülfonamidler ve Trimetoprim 33 2.11.3. Salmonella Türlerinde Antimikrobiyal Direncin Geçişi 33 2.12. Salmonella Koruma ve Kontrol 34 2.12.1.Salmonella İnfeksiyonlarına Karşı Aşılama ve Korunmanın İmmun Mekanizması 35 2.12.2. Salmonella İnfeksiyonlarına Karşı Aşılama 37 2.12.2.1 Canlı Attenüe Aşılar 37 2.12.2.2. İnaktif Aşılar 39 2.12.2.3. Subunit Aşılar 39 3. GEREÇ VE YÖNTEM 40 3.1.Gereç 40 3.1.1. İzolasyon Örnekleri 40 3.1.2. Kullanılan Besiyerleri, Ayıraçlar, Solusyonlar ve Antibiyotik Diskleri 42 3.1.2.1. Besiyerleri 42 3.1.2.1.1. İzolasyon Besiyerleri 42 3.1.2.1.1.1. Kanlı Agar Base (Merck® 1.10886) 42 3.1.2.1.1.2. Tamponlanmış Peptonlu Su (TPS) (AEB910303/4 Biomerieux®) 42 3.1.2.1.1.3. Rappaport-Vassiliadis Soy Broth (RVS Broth) (1.07700.0500 Merck®) 42 3.1.2.1.1.4. Selenit- F Broth ( 42099 Biomerieux®) 43 3.1.2.1.1.5. Mueller-Kauffmann Tetrathionate-Novobiocin Broth (MKTTn) 43 3.1.2.1.1.6. Xylose Laktoz Tergitol 4 Agar ( XLT 4 ) ( AEB523420 Biomerieux®) 44 3.1.2.1.2. İdentifikasyon besiyerleri 45 3.1.2.1.2.1. Lassen’in 3’lü tüp besiyerleri 45 3.1.2.1.2.2. Triple Sugar/ Iron Agar (TSI agar) 46 3.1.2.1.3. Antibiyogram Besiyeri 46 3.1.2.1.3.1. Mueller-Hinton Agar (Merck® 1.05437) 46 3.1.2.1.4. Antibiyotik Diskleri 47 3.1.2.2. Ayıraçlar 47 3.1.2.2.1. İndol ayıracı 47 3.1.2.3. Solusyonlar 47 3.1.2.3.1. TBE (Tris, Borik Asit, EDTA, pH:8.0) Buffer 47 3.1.2.3.2. Gel LoadingBuffer (6X) 48 3.1.2.3.3. Tris (1M) 48 3.1.2.3.4. TE Buffer (10mM tris+ 1mM EDTA) 48 3.1.2.4. Boyalar 48 3.1.2.5. API 20E test kitinde kullanılan reaktifler 48 3.1.3. PCR 49 3.1.3.1. Kullanılan Cihazlar 49 3.1.3.2. MgCl2, Taq DNA Polimeraz, 10XTaq Buffer, dNTP Set 49 3.1.3.3. AccuStart™ II PCR SuperMix (Quanta Biosciences®) 49 3.1.3.4. Primerler 59 3.1.4. Elektroforez 50 3.1.4.1. Agarose Jel Hazırlanışı 50 3.1.4.2. Marker 50 3.1.4.3. Ethidium Bromid 50 3.2. Yöntem 50 3.2.1. Fenotipik İdentifikasyon 50 3.2.1.1. Kanatlı İç Organlarından Salmonella Gallinarum/Salmonella Pullorum İzolasyonu ve İdentifikasyonu 50 3.2.1.2. Kanatlı Paratifo İnfeksiyonlarının İzolasyon ve İdentifikasyonu 51 3.2.1.3. API 20E ile İdentifikasyon 51 3.2.2. Genotipik İdentifikasyon 52 3.2.2.1. DNA Ekstraksiyonu 52 3.2.2.2. PCR 53 3.2.2.2.1. 16S rRNA Spesifik PCR 53 3.2.2.2.2. Salmonella Enteritidis/ Salmonella Typhimurium multipleks PCR 54 3.2.2.2.3. Salmonella Gallinarum Varlığının Araştırılması 56 3.2.2.2.4. Salmonella Pullorum Varlığının Araştırılması 57 3.2.2.3. Amplikonların Elektroforez Tankına Yüklenmesi 59 3.2.2.4. Jelde Yürütme 59 3.2.2.5. Görüntüleme ve Değerlendirme 59 3.2.3. Antibiyogram 59 4. BULGULAR 61 4.2. Genotipik Bulgular 63 4.3. Antibiyogram Bulguları 69 5. TARTIŞMA 73 6. SONUÇ VE ÖNERİLER 81 KAYNAKLAR 82 ÖZGEÇMİŞ 101tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesstr_TR
dc.subjectKanatlıtr_TR
dc.subjectSalmonella sp.
dc.subjectSerotiplendirme
dc.subjectPCR
dc.subjectİdentifikasyon
dc.titleKanatlılarda salmonella türlerinin izolasyonu, serotiplendirilmesi ve antibiyotik duyarlılıklarının araştırılmasıtr_TR
dc.title.alternativeIsolation, serotyping and investigation of antibiotic susceptibilities of salmonella species in poultrytr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1 ayşegül içindekiler özet abstract.pdfİçindekiler68.05 kBAdobe PDFView/Open
2 AYŞEGÜL TEZ SALMONELLA SK- son-basılabilir.pdfAna Metin1.17 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.