Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3238
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorCesur, Gökhan
dc.contributor.authorMavi Bulut, Ayşegül
dc.date.accessioned2017-12-13T05:55:57Z
dc.date.available2017-12-13T05:55:57Z
dc.date.issued2017-12-13
dc.date.submitted2017-11-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3238
dc.description.abstractBu çalışmada böbrek dokusunda oluşturulmuş iskemi ve reperfüzyonun yaratacağı oksidatif strese karşı beta-glukanın olası koruyucu etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamızda 30 adet 300-350g ağırlığında Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar, Sham kontrol, İskemi reperfüzyon (IR), İskemi reperfüzyon + beta glukan (IR + BG) olmak üzere gruplandırılmıştır (n=10). Sham kontrol grubuna sol nefrektomi yapılmış, sağ böbreğe herhangi bir uygulama yapılmadan histolojik ve biyokimyasal inceleme için alınmıştır. IR grubunda sol nefrektomi yapıldıktan sonra sağ böbreğe nontravmatik mikrovasküler klemple 45 dakika iskemi uygulaması yapılıp ardından 60 dakika reperfüzyon uygulanmıştır. Sağ böbrek dokuları incelenmek üzere alınmıştır. IR + BG grubunda sıçanlara 10 gün boyunca 100 mg/kg beta glukan per oral (p.o.) gastrik gavaj aracılığıyla verilmiştir. Sol nefrektomi ardından sağ böbreğe 45 dakika iskemi ve 60 dakika reperfüzyon uygulaması yapılmıştır. Biyokimyasal inceleme sonucunda doku MDA değeri IR grubunda Sham grubuna kıyasla anlamlı bir artış göstermiştir (p<0,05). IR + BG grubunda ise IR grubuna kıyasla anlamlı bir azalma kaydedilmiştir (p<0,05). Doku MPO değerleri IR grubunda Sham grubuna kıyasla anlamlı bir artış gözlenirken, IR + BG grubunda IR grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olmamıştır. Doku KAT düzeylerinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Doku GSH değerleri IR grubunda Sham grubuna kıyasla anlamlı bir azalma göstermiştir (p<0,05). IR + BG grubunda IR grubuna kıyasla anlamlı artış bulunmuştur (p<0,05). Histopatolojik değerlendirmede de IR + BG grubunda IR grubuna kıyasla daha az hasar tespit edilmiştir. Bu veriler beta glukanın böbrek iskemi reperfüzyon hasarında koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini göstermektedirtr_TR
dc.description.tableofcontentsİÇİNDEKİLER KABUL ONAY………………………………………………………………………….ii TEŞEKKÜR…………………………………………………………………………….iii İÇİNDEKİLER…………………………………………………………………………iiv SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ…………………………………………….vii ŞEKİLLER………………………………………………………………………………x RESİMLER……………………………………………………………………………..xi TABLOLAR……………………………………………………………………………xii ÖZET…………………………………………………………………………………..xiii ABSTRACT…………………………………………………………………………...xiv 1. GİRİŞ………………………………………………………………………………….1 2. GENEL BİLGİLER…………………………………………………………………...3 2.1. Böbrek Anatomisi…………………………………………………………………...3 2.2. Sıçan Böbreğinin Anatomisi………………………………………………………...5 2.3. Böbrek Fizyolojisi…………………………………………………………………...5 2.3.1. Böbrek Kapiller Sistemi …………………………………………………………..7 2.3.2. Glomerüler Kapillerin Özellikleri…………………………………………………7 2.3.3. Glomerül Filtrasyon Hızını Belirleyen Etmenler…………………………………..8 2.3.3.1. Filtrasyon Katsayısı……………………………………………………………...8 2.3.3.2. Starling Güçleri………………………………………………………………….9 2.3.4. Böbrek Kan Akımı……………………………………………………………….12 2.3.4.1. Böbrek Kan Akımının Düzenlenmesi …………………………………………13 2.3.4.1.1. Böbrek Kan Akımını Azaltan Etmenler………………………………………13 2.3.4.1.2. Böbrek Kan Akımını Arttıran Etmenler……………………………………...14 2.4.İskemiReperfüzyon Hasarı …………………………………………………………14 2.4.1. İskemik Hasar…………………………………………………………………….14 2.4.1.1. Geri Dönüşümlü İskemik Hasar………………………………………………..14 2.4.1.2. Geri Dönüşümsüz İskemik Hasar………………………………………………15 2.4.2. Reperfüzyon Hasarı………………………………………………………………17 2.5. İskemi Reperfüzyon Hasarının Fizyopatolojisi…………………………………….17 2.5.1. Serbest Radikaller………………………………………………………………..19 2.5.2. Serbest Oksijen Radikalleri………………………………………………………20 2.5.2.1. Süperoksit Radikali…………………………………………………………….20 2.5.2.2. Hidrojen Peroksit………………………………………………………………21 2.5.2.3. Hidroksil Radikali……………………………………………………………...22 2.5.2.4. Singlet Oksijen…………………………………………………………………22 2.5.3. Polimorf Nüveli Lökositler………………………………………………………22 2.5.4. Kompleman Rolü………………………………………………………………...24 2.5.5. Endotel Hücre Rolü………………………………………………………………24 2.5.5.1. Nitrik Oksit……………………………………………………………………..24 2.5.6. Serbest Radikallerin Oluşum Mekanizmaları…………………………………….25 2.5.6.1. Lipid Peroksidasyonu…………………………………………………………..27 2.5.6.1.1. Malondialdehit……………………………………………………………….27 2.5.6.2. Nükleik Asitler ve DNA………………………………………………………..28 2.5.6.3. Proteinler……………………………………………………………………….28 2.6. Antioksidan Savunma Sistemi……………………………………………………...28 2.6.1. Antioksidanların Gruplandırılması……………………………………………….29 2.6.1.1. Endojen Antioksidanlar………………………………………………………...29 2.6.1.1.1. Enzim Olan Endojen Kaynaklı Antioksidanlar……………………………….29 2.6.1.1.1.1. Süperoksit Dismutaz……………………………………………………….30 2.6.1.1.1.2. Katalaz……………………………………………………………………..31 2.6.1.1.1.3. Glutatyon Peroksidaz………………………………………………………31 2.6.1.1.2. Enzim Olmayan Endojen Kaynaklı Antioksidanlar…………………………..33 2.6.1.1.2.1. Glutatyon…………………………………………………………………...33 2.6.1.2. Ekzojen Antioksidanlar………………………………………………………...33 2.6.1.2.1. Vitamin Ekzojen Antioksidanlar……………………………………………..34 2.6.1.2.2.İlaç Olarak Kullanılan Antioksidanlar………………………………………..34 2.6.2. Beta Glukan………………………………………………………………………34 3. GEREÇ VE YÖNTEM………………………………………………………………38 3.1. Deney Hayvanları…………………………………………………………………..38 3.2. Deney Grupları……………………………………………………………………..38 3.3. Beta Glukan Uygulaması…………………………………………………………...39 3.4. İskemi Reperfüzyon Uygulaması…………………………………………………..40 3.5. Böbrek Doku Örneklerinin Biyokimyasal Analizi…………………………………43 3.5.1. Doku Malondialdehit Düzeylerinin Ölçümü……………………………………..43 3.5.2. Doku Miyeloperoksidaz Düzeylerinin Ölçümü …………………………………44 3.5.3. Doku Katalaz Düzeylerinin Ölçümü……………………………………………..44 3.5.4. Doku Glutatyon Düzeylerinin Ölçümü…………………………………………...45 3.6. Böbrek Doku Örneklerinin Histolojik Analizi……………………………………...45 3.7. İstatistiksel Analiz………………………………………………………………….46 4. BULGULAR ………………………………………………………………………...47 4.1. Biyokimyasal Bulgular……………………………………………………………..47 4.1.1. Doku Malondialdehit Düzeyleri …………………………………………………47 4.1.2. Doku Miyeloperoksidaz Düzeyleri………………………………………………48 4.1.3. Doku Katalaz Düzeyleri………………………………………………………….49 4.1.4. Doku Glutatyon Düzeyleri……………………………………………………….50 4.2. Histolojik Bulgular…………………………………………………………………51 5. TARTIŞMA………………………………………………………………………….55 6. SONUÇ VE ÖNERİLER…………………………………………………………….61 KAYNAKLAR…………………………………………………………………………62 EK-1…………………………………………………………………………………….76 ÖZGEÇMİŞ…………………………………………………………………………….77tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectAntioksidantr_TR
dc.subjectBetaglukantr_TR
dc.subjectBöbrektr_TR
dc.subjectİskemitr_TR
dc.subjectReperfüzyontr_TR
dc.titleDeneysel böbrek iskemi reperfüzyon hasarında beta glukanın olası koruyucu etkilerinin araştırılmasıtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ.pdf2.66 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.