Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3204
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKeleş, Gürhan
dc.contributor.authorKocaman, Veli
dc.date.accessioned2017-10-26T10:53:51Z
dc.date.available2017-10-26T10:53:51Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3204
dc.description.abstractBu çalışmada Saanen ırkı süt keçisi rasyonlarına kuru madde de (KM) %0.0 17.5 ve 35.0 düzeyinde çekirdeklerinden elenmiş zeytin posası (ZP) ilavesinin keçilerin KM ve besin maddesi tüketimi, in-vivo besin madde sindirile bilirlikleri, süt verimi ve kompozisyonu, kan parametreleri ve süt yağının yağ asidi kompozisyonu üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan ZP taze formda 2.5 mm’lik elekten geçirilerek çekirdekleri ayıklanmış ve kurutularak karma yeme % 35 ve % 70 düzeyinde katılmıştır. Araştırma rasyonları % 45 kaba yem, % 50 karma yem ve % 5 öğütülmüş mısırdan izo nitrojenik olarak hazırlanmıştır. Araştırma 6 baş süt keçisi ile 3 x 3 tekrarlamalı latin kare deneme deseninde yürütülmüştür. Her dönem 16 gün alıştırma ve 5 gün veri toplama olmak üzere 21 gün sürdürülmüştür. Zeytin posasının düşük ya da yüksek düzeyde ilavesi keçilerin KM tüketimlerini etkilememiş (P>0.05) buna karşın lif tüketimlerini (NDF) artırmıştır (P<0.001). Ancak keçilerin sindirilebilir lif tüketimleri benzer (P>0.05) bulunmuştur. Artan düzeyde ZP ilavesi ile keçilerin enerji tüketimleri düşmüştür (P<0.001). Yüksek düzeyde ZP katılmış rasyonla beslenen keçiler kontrol grubuna kıyasla daha yağlı (P<0.001) ancak daha düşük miktarda (P<0.001) süt üretmişler ve deneme süresinde canlı ağırlık kaybetmişlerdir (P<0.05). Buna karşın ZP süt kalitesini sütün fenolik bileşik içeriğini artırarak ve süt yağının yağ asidi profilini insan beslenmesi için daha uygun hale getirerek artırmıştır. Ayrıca posa ilavesi ile kanın toplam kolesterol ve HDL kolestrol düzeyi artmıştır (P<0.001). Araştırma sonucunda ZP’nin süt keçilerinin beslenmesinde rasyonun enerji içeriğinin dengelenerek katılmasının hayvan sağlığı ve ürün kalitesi bakımından olumlu olacağı değerlendirilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractDry matter (DM) and nutrient intake, in-vivo nutrient digestibility, milk yield and composition, blood parameters and fatty acid composition of milk fat of Saanen dairy goat fed total mixed ration (TMR) containing 0.0 17.5 and 35% stoned olive cake (OC) were investigated. The OC, passed 2.5mm sieve in fresh form, were included in concentrates at a level of 0.0, 35 and 70%. The iso nitrogenous TMR was consisted of forage, concentrate and ground maize at a level of 45%, 50% and %5, respectively. A replicated 3 x 3 latin square experimental design with a total of 6 goats were applied. Each period was continued 16 day for adaptation and 5 day for data sampling. Addition OC had no (P<0.001) effect on DM intake, but increased NDF consumption (P<0.001). Digestible NDF intake was similar (P>0.05) among the group, but energy intake decreased (P<0.001) with each increment of OC in TMR. Therefore, goat fed TMR with high level of OC produces less (P<0.001), but more (P<0.001) milk with higher (P<0.001) fat content. The goat fed TMR consisted of high OC lost (P<0.05) live weigh during the experiment. The addition OC increased (P<0.001) milk quality by increasing the milk total phenolic content and by changing fatty acid composition of milk fat towards healthier profile for human consumption. Feeding OC also resulted in increased (P<0.001) total cholesterol and HDL-cholesterol in blood. It was concluded that the inclusion of OC may beneficial for animal health and product quality, but energy content of diet must be balanced.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectDairy goattr_TR
dc.subjectfatty acid profile of milk fattr_TR
dc.subjectHDLtr_TR
dc.subjectIntaketr_TR
dc.subjectOlive Caketr_TR
dc.subjectHDLtr_TR
dc.subjectSüt Keçisitr_TR
dc.subjectSüt Yağının Yağ Asidi Kompozisyonutr_TR
dc.subjectYem Tüketimitr_TR
dc.subjectZeytin Posasıtr_TR
dc.titleFarklı düzeylerde zeytin posası içeren rasyonların süt keçilerinde yem tüketimi, sindirilebilirlik, süt verimi ve kompozisyonu ile süt yağ asidi profili üzerine etkileritr_TR
dc.title.alternativeIntake, digestibility, milk yield and composition and fatty acid composition of milk fat of the dairy goat fed different level of olive caketr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VELİ KOCAMAN.pdfYüksek Lisans Tezi1.7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.