Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3163
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorBaşbülbül, Gamze-
dc.contributor.authorAlkış, Ayşe-
dc.date.accessioned2017-10-20T13:24:53Z-
dc.date.available2017-10-20T13:24:53Z-
dc.date.issued2016-
dc.date.submitted2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3163-
dc.description.abstractBakteriyosinler, bakteriler tarafından üretilen ve üreticiye yakın akraba türlerin gelişmesinde engelleyici bir etki gösteren protein yapılı bileşiklerdir. Günümüzde pek çok bakteriyosin tanımlanmış ve etki ettiği türler araştırılmıştır. Bu bakteriyosinler içerisinde bulunan nisin ve pediosin ise ticari olarak üretilip gıdalarda biyokoruma amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada Geobacillus toebii HBB-218 suşundan elde edilen bakteriyosinin (toebisin) çeşitli konserve gıdalarda Geobacillus stearothermophilus DSMZ-22 ve Bacillus coagulans DSMZ-1'in gelişimine karşı etkisi çalışılmıştır. İndikatör bakterilerin vejetatif hücreleri ve endosporları üzerine Geobacillus toebii HBB-218 suşundan elde edilen bakteriyosin nisin ve laktik asit ilaveleriyle birlikte farklı kombinasyonları da denenmiştir. G. stearothermophilus DSMZ-22 ve B. coagulans DSMZ-1'in vejetatif hücreleriyle yapılan deney düzeneklerinde liyofilize bakteriyosinin üreme sayısında düşüşe neden olduğu görülmüştür. 24 saat sonunda ise canlı bakteri hücresine rastlanmamıştır. Aynı işlem, söz konusu bakterilerin endosporları ile de denenmiştir. Endospor ile kurulan deney düzeneklerinde ise sayım sonuçlarına bakıldığında üremenin 2-7 ya da 7-15 günler arasında sonlandığı görülmüştür.tr_TR
dc.description.abstractBacteriocins are protein compounds produced by bacteria and have an inhibitory effect on the development of closely related species. Nowadays many bacteriocins have been identified and studied. Among these bacteriocins Nisin and pediocin are commercially produced and used in foods as preservatives. In this study, bacteriocin produced by Geobacillus toebii HBB-218 strain (toebicin) was used against the development of Geobacillus stearothermophilus DSMZ-22 and Bacillus coagulans DSMZ-1 in canned foods. With lactic acid and nisin combinations, bacteriocin obtained from Geobacillus toebii HBB-218 strain was tested on the vegetative cells and endospores of indicator bacteria. In the experimental setup with lyophilised bacteriocin and vegetative cells of G. stearothermophilus DSMZ-22 and B. coagulans DSMZ-1 there was a derease in growth of bacteria. At the end of 24 hours, no viable cell count was observed. The same procedure was also tested with endospores of the mentioned bacteria. In the experimental setups established with endospore, when the count results were examined it was seen that within 2-7 or 7-15 days growth was terminated.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBakteriyosintr_TR
dc.subjectKonserve Gıdatr_TR
dc.subjectGeobacillus toebiitr_TR
dc.subjectGeobacillus stearothermophilustr_TR
dc.subjectBacillus coagulanstr_TR
dc.subjectBacteriocintr_TR
dc.subjectCanned Foodtr_TR
dc.subjectGeobacillus toebiitr_TR
dc.subjectGeobacillus stearothermophilustr_TR
dc.subjectBacillus coagulanstr_TR
dc.titleGeobacillus toebii HBB-218 tarafından üretilen bakteriyosinin bozulmayı engellemek amacıyla konserve gıdalara uygulanmasıtr_TR
dc.title.alternativeApplication of the bacteriocin from geobacillus toebii HBB-218to inhibit spoilage in canned foodstr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ayşe ALKIŞ.pdfYüksek Lisans Tezi782.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.