Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3158
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorHorasan, Nuray-
dc.contributor.authorYurtsever, Semih-
dc.date.accessioned2017-10-20T13:10:46Z-
dc.date.available2017-10-20T13:10:46Z-
dc.date.issued2017-
dc.date.submitted2017-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3158-
dc.description.abstractGünümüzde, gıdaların raf ömrünü arttırmak, israfını önlemek, bozulmalarını geciktirmek ve haşerelere karşı savaşmak için, gıdalarda pek çok uygulama yapılır. Bu uygulamalardan birisi de gıda ışınlama yöntemidir. Işınlanmış gıdaların tespiti ve etiketlenmesi, gıdayı alacak olan tüketicileri bilgilendirmek için önemlidir. Işınlanmış gıdaların tespiti için pek çok fiziksel, kimyasal ve biyolojik metot vardır. Işınlanmış gıdaları tespit etmedeki yöntemlerden birisi de Elektron Spin Rezonans (ESR) tekniğidir. Bu teknik ile ışınlanmış gıdalarda, ışınlama sonucu oluşan serbest radikaller tespit edilir. Bu araştırmada, gıdalarda, ışınlamayla oluşmuş selüloz radikallerinin yardımı ile ışınlanmış gıdaların ışınlanmamış olanlardan ayırt edilmesi amaçlanmıştır. Aydın’dan yerel bir marketten alınan arapsaçı, armut, ayva, iğde, kantaron, melisa, muşmula, nane ve papatya araştırma için seçilmiştir. Bu gıdalar 0,5, 1, 3, 5 ve 10 kGy dozunda ışınlandı. Oda sıcaklığında ESR sinyalleri kaydedilip, ışınlanmış gıdaların uydu sinyallerinin tespiti yapılmıştır. Her bir örnek için doz cevap grafiği çizilip, fit edilmiştir. 5 ve 10 kGy dozunda ışınlanan örnekler 120 gün boyunca farklı zaman aralıklarında ölçülerek uydu ve merkezi sinyallerindeki azalma tespit edilmiştir.tr_TR
dc.description.abstractNowadays so many treatments are applied on food; to increase the shelf-life, prevent food waste, delay food decay and fight against pests. One of these treatments is food irradiation. Detection and labeling of these irradiated food is crucial to be acknowledged the consumers. There are so many physical, chemical and biological methods that detect irradiated food. One of these methods to detect the irradiated food is Electron Spin Resonance (ESR). Trough this technique, free radicals due to irradiation can be detected. In this research, the aim is to distinguish the irradiated food from non-irradiated food with the help of cellulose radicals caused by irradiation. For the reseach; samples of wild fennel, pear, quince, oleaster, centaury root, balm, medlar, mint and daisy were purchased from a local mall in Aydın. The samples were irradiated at 0,5, 1, 3, 5 and 10 kGy. Detection of the irradiated samples were made trough the satellite signals, and the samples irradiated at 5, 10 kGy measured in different time periods for 120 days and deterioration in these signals were detected.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectElectron Spin Resonance (ESR)tr_TR
dc.subjectWild fenneltr_TR
dc.subjectPeartr_TR
dc.subjectQuincetr_TR
dc.subjectOleastertr_TR
dc.subjectCentaury roottr_TR
dc.subjectBalmtr_TR
dc.subjectMedlartr_TR
dc.subjectMint and daisytr_TR
dc.subjectElektron Spin Rezonans (ESR)tr_TR
dc.subjectGıda Işınlamasıtr_TR
dc.subjectArapsaçıtr_TR
dc.subjectArmuttr_TR
dc.subjectAyvatr_TR
dc.subjectİğdetr_TR
dc.subjectKantarontr_TR
dc.subjectMelisatr_TR
dc.subjectMuşmulatr_TR
dc.subjectNanetr_TR
dc.subjectPapatyatr_TR
dc.titleIşınlanmış gıdaların elektron spin rezonans (esr) tekniği ile belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of irradiated food by electron spin resonance (esr) techniquetr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Semih YURTSEVER_YL.pdfYüksek Lisans Tezi3.29 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.