Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3116
Title: Otel işletmelerinin mutfak departmanında örgütsel iklim ve liderlik stilleri ilişkisinin incelenmesi “bir zincir otel işletmesi örneği"
Other Titles: Investigating the relation between organizational climate and leadership styles in kitchen department at hotels : sample of chain hotel group
Authors: Atay, Hüseyin
Güngör, Ozan
Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü,Turizm Anabilim Dalı, Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Keywords: Organizational Climate
Leadership Styles
Örgütsel İklim
Liderlik Stilleri
Issue Date: 2017
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Zincir otellerde çalışma ortamındaki örgütsel iklim ile mutfak departmanı yöneticisinin sergilediği ve departman çalışanlarının algıladığı liderlik stili arasında anlamlı bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu düşünceye bağlı olarak çalışmanın amacı; zincir otel işletmelerinde mutfak departmanlarındaki örgütsel iklim ve mutfak şeflerinin liderlik stilleri arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda zincir otel işletmelerinde örgütsel iklimin oluşumunda lider stillerinin ne derecede önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bir tarama modeli olup ampirik yaklaşım tercih edilmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formu demografik sorular (10 soru), Örgütsel İklim (25 ifade) ve Liderlik Stilleri (34 ifade) ölçekleri ile toplamda üç bölümden oluşmaktır. Araştırmanın evreni bir zincir otel işletmesi bünyesindeki 16 adet konaklama işletmesinin mutfak çalışanlarıdır. Örneklem olarak ise araştırmaya katılmayı kabul eden 12 adet konaklama işletmesinin mutfak çalışanlarıdır. Bu araştırmanın temel amacı olan, Örgütsel İklim ile Liderlik Stilleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını belirlenmeye yönelik olarak yapılan Pearson Korelasyonuna Analizi sonucuna göre, Örgütsel İklim ile Liderlik Stilleri arasında pozitif ve orta düzeyli bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır.
It has been thought that there is a significant relation between organizational climate and leadership style which is performed by the executive chef and is perceived by the kitchen staff at work place in hotel chains. Depending on this thought, the aim of this research is whether there is a significant relation between organizational climate at kitchen departments and leadership styles of executive chefs at chain hotels. Empirical approach has been preferred and the research has screening model. Quantitative research methods have been used. Survey method has been preferred as data collecting method. Survey form has 3 parts which are demographical questions (10 questions), Organizational Climate Scale (25 statements) and Leadership Styles Scale (34 statements). The universe is kitchen staff at 16 hotels of chain hotel Group. The sample is kitchen staff at 12 hotels of chain hotel Group which accepted to participate to the research. According to result of Pearson Corelation Analysis to determine whether there is a significant relation between organizational climate and leadership sytles which is the main aim of this research, it has been determined that there is positive and middle level relation between organizational climate and leadership styles.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3116
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10133765.pdfYüksek Lisans Tezi1.63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.