Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3082
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorGöksoy, Ergün Ömer
dc.contributor.authorAltın, Buket
dc.date.accessioned2017-09-18T07:00:47Z
dc.date.available2017-09-18T07:00:47Z
dc.date.issued2017-09-18
dc.date.submitted2017-08-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3082
dc.description.abstractBu çalışmada, Aydın piyasasında satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Market şarküteri, kasap ve pazar koşullarında satışa sunulan örneklerden 40 kanat, 30 göğüs ve 30 but olmak üzere toplam 100 adet kanatlı eti örneği laboratuvar ortamında analiz edilmiştir. Toplanan örneklerde kanatlarda % 15, göğüslerde % 23,3 ve butlarda % 6,7 oranında Salmonella spp. olduğu belirlenmiştir. Toplam 100 kanatlı numunesinde 15 adet (% 15) Salmonella spp. izole edilmiştir. Çalışmada toplanan numunelerden 40 adet kanat numunesinden 1 (% 2,5), 30 göğüs numunesinden 1 (% 3,33) ve 30 but numunesinden 1 (% 3,33) olmak üzere toplam 3 (% 3) adet Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen suşların göğüs ve but numunelerinde Campylobacter jejuni, kanat numunesinde ise Campylobacter coli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; kanatlı et örneklerinde Türk Gıda Kodeksi verilerine göre olmaması gereken her iki mikroorganizmaya değişen oranlarda rastlanmıştır. Olası kontaminasyonların engellenmesi amacı ile öncellikle iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları yanı sıra HACCP sistemlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu kanısına varılmıştır.tr_TR
dc.description.tableofcontentsTEŞEKKÜR İÇİNDEKİLER SİMGELER VE KISALTMALAR DİZİNİ ŞEKİLLER DİZİNİ RESİMLER DİZİNİ TABLOLAR DİZİNİ ÖZET ABSTRACT 1. GİRİŞ 2. GENEL BİLGİLER 2.1. Kanatlı Eti Tanımı ve Beslenmedeki Önemi 2.2. Kanatlı Eti Üretim ve Tüketim Verileri 2.3. Kanatlı Eti Üretim Prosesi ve Mikrobiyal Kalite 2.3.1. Kanatlı Eti Üretim Prosesi 2.3.2. Mikrobiyal Kalite 2.4. Kanatlı Etinde Bulunan Mikroorganizmalar 2.4.1. Salmonella spp. 2.4.2 Campylobacter jejuni 3. GEREÇ VE YÖNTEM 3.1. Gereç 3.2. Yöntem 4. BULGULAR 4.1. Salmonella spp. 4.2. Campylobacter jejuni 5. TARTIŞMA 6. SONUÇ KAYNAKLAR ÖZGEÇMİŞtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSalmonella spp.tr_TR
dc.subjectCampylobacter jejunitr_TR
dc.subjectKanatlı Etitr_TR
dc.titleAydın ilinde satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılmasıtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Buket Altın Tez Cilt.docxTez Yüksek Lisans9.13 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.