Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3082
Title: Aydın ilinde satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması
Authors: Göksoy, Ergün Ömer
Altın, Buket
Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
Keywords: Salmonella spp.
Campylobacter jejuni
Kanatlı Eti
Issue Date: 18-Sep-2017
Abstract: Bu çalışmada, Aydın piyasasında satışa sunulan kanatlı etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter jejuni varlığının araştırılması amaçlanmıştır. Market şarküteri, kasap ve pazar koşullarında satışa sunulan örneklerden 40 kanat, 30 göğüs ve 30 but olmak üzere toplam 100 adet kanatlı eti örneği laboratuvar ortamında analiz edilmiştir. Toplanan örneklerde kanatlarda % 15, göğüslerde % 23,3 ve butlarda % 6,7 oranında Salmonella spp. olduğu belirlenmiştir. Toplam 100 kanatlı numunesinde 15 adet (% 15) Salmonella spp. izole edilmiştir. Çalışmada toplanan numunelerden 40 adet kanat numunesinden 1 (% 2,5), 30 göğüs numunesinden 1 (% 3,33) ve 30 but numunesinden 1 (% 3,33) olmak üzere toplam 3 (% 3) adet Campylobacter spp. izole edilmiştir. İzole edilen suşların göğüs ve but numunelerinde Campylobacter jejuni, kanat numunesinde ise Campylobacter coli olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; kanatlı et örneklerinde Türk Gıda Kodeksi verilerine göre olmaması gereken her iki mikroorganizmaya değişen oranlarda rastlanmıştır. Olası kontaminasyonların engellenmesi amacı ile öncellikle iyi üretim ve iyi hijyen uygulamaları yanı sıra HACCP sistemlerinin uygulanmasının zorunlu olduğu kanısına varılmıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3082
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Buket Altın Tez Cilt.docxTez Yüksek Lisans9.13 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.