Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3074
Title: İnsüline bağımlı diyabeti olan ve diyabeti olmayan kadınların emzirmeye ilişkin görüş ve uygulamalarının karşılaştırılması
Other Titles: Comprasion of breastfeeding view and practices of ınsulin dependent diabetic and non-diabetic women
Authors: Uyar Hazar, Hale
Ocaktan, Cevriye
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ebelik Bölümü
Keywords: Diyabet
Emzirme
İnsülin
Ebelik Bakımı
Breastfeeding
Diabetes
Insülin
Midwifery Care
Issue Date: 7-Sep-2017
Abstract: Bu araştırmanın amacı; insüline bağımlı diyabeti olan ve diyabeti olmayan kadınların emzirmeye ilişkin görüş ve uygulamalarını karşılaştırmaktır. Bu araştırma; karşılaştırılmalı-tanımlayıcı çalışma olarak planlandı. Araştırmanın evrenini, Bursa İli Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kadın-doğum kliniklerine başvuran, insüline bağımlı diyabeti olan 19 ve diyabeti olmayan 57 kadın oluşturdu. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodlar ve niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Fisher-Freeman-Halton testi, Fisher’s Exact test ve Yates’ Continuity Correction test (Yates’ düzeltmeli Ki-kare) kullanıldı. İnsüline bağımlı diyabeti olan kadınların diyabeti olmayan annelere göre bebeğe ilk yarım saat içinde emzirmeye başlama oranının düşük olduğu (%42.1; %61.4, p= 0.064), ilk verilen besin olarak mama verme(%36.8; %19.3; p=0.398 ) oranının yüksek olduğu, altı aydan az emzirme oranının (%26.3; %5.3; p=0.043) yüksek olduğu, altı aydan az emzirenlerde süt yetersizliği oranının yüksek (%60; %33.3; p= 0.043), emzirmeye ilişkin görüş puanlarının (83.11±10.25; 88.89±9.72; p=0.019) daha düşük olduğu belirlendi. İnsüline bağımlı diyabeti olan kadınların emzirmeye geç başladığı ve altı aydan az emzirme oranının yüksek olduğu tespit edildi. İnsülin kullanan kadınların emzirme yönelik eğitim programlarının içinde yer almalıdır.
The aim of this study was to compare opinions and practices of women with insulin dependent diabetes and those without insulin dependent diabetes about breastfeeding. This is a descriptive, comparative study. The study sample included 19 women with insulin dependent diabetes and 57 women without insulin dependent diabetes presenting to maternal and obstetrics clinics of Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi (an education and training hospital) and Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (a research and practice center), both of which are state hospitals in Bursa, Turkey. Data were obtained with a questionnaire developed by the researcher in light of the literature. Obtained data were analyzed with descriptive statistics and comparisons between the groups were made with Fisher-Freeman-Halton test, Fisher’s Exact test and Yates’ Continuity Correction test. A significantly lower rate of the women with insulin dependent diabetes started breastfeeding in the first 30 minutes of giving birth (42.1% vs. 61.4%, p= 0.064). A significantly higher rate of the women with insulin dependent diabetes gave formula to their babies as the first food (36.8% vs. 19.3%; p=0.398), breastfed their babies for shorter than six months (26.3% vs. 5.3%; p=0.043) and got low scores for their opinions about breastfeeding (83.11±10.25 vs. 88.89±9.72; p=0.019). A significantly higher rate of the women with insulin dependent diabetes breastfeeding for less than six months had insufficient breastmilk (60% vs. 33.3%; p= 0.043). Women with insulin dependent diabetes start breastfeeding late and breastfeed their babies for shorter than six months. It can be recommended that breastfeeding among women using insulin should be incorporated into nursing and midwifery curricula.
URI: http://hdl.handle.net/11607/3074
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cevriye OCAKTAN - DÜZENLEME_SON-16.08.2017.docxEmzirme 2.74 MBMicrosoft Word XMLView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.