Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/3063
Title: | Bazı sentetik antioksidanların 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikal süpürme kapasitesi yöntemi ile antioksidan aktivitelerinin araştırılması |
Authors: | Boyacıoğlu, Murat Bardakçı, Özge 10159779 Adnan Menderes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı |
Keywords: | 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) Antioksidan aktivite Bazı sentetik antioksidanlar |
Issue Date: | 5-Sep-2017 |
Abstract: | Serbest radikaller, oksidatif stres ve antioksidan günümüzde yaygın olarak tartışılan konular haline gelmiştir. Canlı fizyolojisinde oksidatif stresin meydana getirdiği hasar sebebiyle son yıllarda antioksidanlara olan ilgi oldukça artmıştır. Antioksidanların veya tüketilen besin maddelerinin ne kadar antioksidan etkili olduğunu belirlemek ve karşılaştırmak için çeşitli tayin yöntemleri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, bazı sentetik antioksidanların antioksidan aktivitelerini 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) antioksidan kapasite tayin yöntemi ile belirlemek ve karşılaştırmaktır. Bu amaçla 0-400 µg/ml konsantrasyonlarda hazırlanan vitamin C, trolox, kuarsetin, ellagik asit, kurkumin, vitamin E, resveratrol ve silimarinin radikal süpürme aktiviteleri DPPH kapasite tayin yöntemi ile belirlendi. Antioksidanların farklı konsantrasyonlarına karşı hesaplanan DPPH radikalini süpürme aktivitelerinin % inhibisyon değerleri ile çizilen grafiklerden EC50 değerleri hesaplandı. Çalışmada standart olarak kullanılan vitamin C ve troloxun EC50 değerleri sırası ile 1,697 µg/ml ve 1,729 µg/ml olarak belirlendi. Standart ile karşılaştırıldığında en düşük antioksidan süpürücü aktiviteye sahip olan antioksidanın silimarin (EC50=7,812 µg/ml) ve en yüksek antioksidan süpürücü aktiviteye sahip olan antioksidanın ise kuarsetin (EC50=1,722 µg/ml) olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar ışığında hayvan deneyi çalışmalarında tercih edilen ve sık kullanılan sentetik antioksidanların seçiminde antioksidan kapasitelerinin de göz önünde bulundurulması ve araştırılması yapılan maddeye göre antioksidan kapasite tayin yöntemlerinin seçilmesi gerektiği sonucuna varıldı. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/3063 |
Appears in Collections: | Yüksek Lisans |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
TEZ ÖZGE BARDAKÇI 31.07.2017.docx | Tez- Yüksek Lisans | 559.64 kB | Microsoft Word XML | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.