Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/3042
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorTürkyılmaz, Süheyla-
dc.contributor.authorDelibaş, Yeter-
dc.date.accessioned2017-07-19T08:16:42Z-
dc.date.available2017-07-19T08:16:42Z-
dc.date.issued2016-
dc.date.submitted2016-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/3042-
dc.description.abstractBu çalışmada da mastitisli sığır sütlerinden izole edilen Enterococcus faecium suşlarının en önemli bakteriyosin genleri olan enterosin A, enterosin B ve enterosin P'yi taşıma potansiyellerinin polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile belirlenmesi amaçlandı. Çalışma materyalini 620 mastitisli sığırdan alınan süt örnekleri oluşturdu. Enterokok izolasyonu selektif besiyerinde klasik yöntemler kullanılarak gerçekleştirildi. Cins ve tür düzeyinde identifikasyon ile enterosin yapısal gen varlıklarını belirlemek için moleküler yöntemler kullanıldı. İzolasyon çalışmaları sonucunda 96 enterokok şüpheli suş elde edildi. Bunlardan E. faecium suşlarını belirlemek için spesifik primer çifti kullanılarak gerçekleştirilen PZR sonrasında izolatların %13,5'unun E. faecium olduğu belirlendi. Bakteriyosin yapısal genlerinden entA ve entB genleri izolatların %30,8 'inde belirlenirken; entP geni %7,7 oranında bulunuyordu. Sonuçlar bakteriyosin yapısal gen kombinasyonları yönünden değerlendirildiğinde ise iki gen kombinasyonu mevcuttu: Bunlardan birincisi %23,0 oranında entA+entB gen kombinasyou ikincisi ise %7,7 oranında entA+entB+entP genlerinin birlikte görüldüğü kombinasyondu. Sonuç olarak bu çalışma, mastitisli sığır sütlerinden izole edilen E. faecium suşlarının yüksek patojenite potansiyeline sahip oldukları, bu suşların hayvansal kaynaklardan insanlara bulaşma ve bulaştıklarında ise infeksiyon oluşturabilme potansiyellerinin olduğunu gösterdi. Gelecekte mastitisli sığır sütlerinden izole edilen diğer enterokoklarda bu genlerinin dağılımının bilinmesi ve bu bakteriyosinlerin endüstriyel potansiyellerinin değerlendirilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiği düşünülmektedirtr_TR
dc.description.abstractThe aim of this research is to identify the carrying potential of the most important bacteriocin genes of the strains of Enterococcus faecium obtained from mastitic bovine milk; enterocin A, enterocin B and enterorcin P, using a polymerase chain reaction (PZR). The working materials consisted of milk samples taken from 620 cattle infected with mastitis. Enterococci insulation was achieved using classic methods in selective broth. Molecular methods were used in order to conduct the identification of genus and species as well as the presence of enterocin structural genes. As a result of the research, 96 enterococci susceptible strains were obtained. Of these it was possible to acertain that of the isolates produced by PZR using a specific primer couple used to find E. faecium strains, 13.5% were E. faecium.Isolates of bacteriocin structural genes entA and entB were identified at 30.8%, the entP gene was identified at 7.7%. When the findngs are evalutaed from the prospective of bacteriocin structural gene combinations, two gene combinations can be identified: Of these, the first is the combination of the entA+entB genes, found at the proportion of 23.0%, the second is the combination of the entA+entB+entP genes found at the proportion of 7.7%. As a result, this study found that the strains of E. faecium istolated from mastitic bovine milk have a high pathogenicity potential, that these strains have the potential to pass from livestock and infect humans and create the potential to cause infection. It is believed that in order for the distribution of these genes in other enterococci isolated from mastitic bovine milk to be found and for the industrial potential of these bacteriocins to be utilised more research must be done within this area.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesstr_TR
dc.subjectEnterococcus faeciumtr_TR
dc.subjectMastitistr_TR
dc.subjectBakteriyosintr_TR
dc.subjectGentr_TR
dc.subjectSığırtr_TR
dc.subjectEnterococcus faeciumtr_TR
dc.subjectCattletr_TR
dc.subjectBovinetr_TR
dc.subjectMastitistr_TR
dc.subjectBacteriocintr_TR
dc.subjectGenetr_TR
dc.titleMastitisli sığır sütlerinden izole edilen enterococcus faecium suşlarının ürettiği bazı bakteriyosinlerin tanısıtr_TR
dc.title.alternativeDetection of some bacteriocins in enterococcus faeci̇um strains isolated from mastitic bovine milktr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
YETER DELİBAŞ_YL.pdfYüksek Lisans Tezi1.57 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.