Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2963
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErekul, Osmantr_TR
dc.contributor.authorAksu, Tuğçe
dc.date.accessioned2017-07-11T13:02:06Z
dc.date.available2017-07-11T13:02:06Z
dc.date.issued2017
dc.date.submitted2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2963
dc.description.abstractYapılan tez çalışması Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 2014 yılı buğdayekim sezonunda tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine uygun olarak yürütülmüştür. Organik (O, 1, 2, 3, 4 ton/da) ve mineral gübre. (0, 7, 14, 21 kgN/da) dozlarının ekmeklik buğday bitkisinde bitki boyu, m2'de başak sayısı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi ve tane kalite özelliklerinden ham protein, lif, yağ, kül ve nişasta oranlarına etkileri belirlenmiştir. Ayrıca sağlık açısından önemli katkıları bulunan tanede toplam fenol içeriği ve toplam antioksidan aktivite özellikleri de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; bitki boyu 63.2-1 ı 0.1 cm, m2'de başak sayısı 405-665 adet, başakta tane sayısı 39.3-50.0 adet, verİm 196.7-819.7 kg/da, ham protein %11.43-15.80, ham lif %2.41-2.91, ham kül %1.45-1.55, ham nişasta %57.07-60.03, toplam fenol içeriği 176.2-3 ı 2. ı ug GAE/g ve toplam antioksidan aktivite % 11.34-32.39 değerleri arasında değişmiştir. Azot dozlarından 21 kg/da, çiftlik gübre dozlarından 2 ton/data kadar yapılan gübreleme uygulamaları buğday bitkisinin verim ve kalite özelliklerine etkisi olumlu bulunmuştur. Sonuç olarak ekmeklik buğday bitkisinde mineral azotlu gübrelemenin yanında çiftlik gübrelemenin yapılması hem verim hem de tane kalitesi açısından faydalı bulunmuştur.tr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/enbargoedAccesstr_TR
dc.subjectEkmeklik buğdaytr_TR
dc.subjectÇiftlik gübresitr_TR
dc.subjectAzot dozutr_TR
dc.subjectVerimtr_TR
dc.subjectKalitetr_TR
dc.subjectAntioksidantr_TR
dc.titleFarklı azot ve çiftlik gübre dozlarının ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) verim, kalite ve antioksidan aktivitesi üzerine etkisitr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıtr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TUĞÇE AKSU_YL.pdf565.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.