Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2834
Title: Gökkuşağı alabalıklarından lactococcus garvieae identifikasyonu ve antibiyotiklere duyarlılıklarının araştırılması
Other Titles: Identification of lactoccoccus garvieae from rainbow trout and investigation of susceptibility to antibiotics
Authors: Kırkan, Şükrü
Dolgun, Oğuzhan
TR11791
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı
Keywords: Lactococcus garvieae
Gökkuşağı alabalığı
İdentifikasyon
Antibiyogram
PCR
Rainbow trout
Antibiogram
Identification
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Su ürünleri yetiştiriciliğinde hastalıklar, üretim ve ticareti sınırlayan en önemli etken olarak bilinmektedir. Bilindiği üzere su ürünleri yetiştiriciliğinde yaklaşık son 20 yılda hızlı bir büyüme gerçekleşmiştir. Bu hızlı büyüme sürecinde çevresel etkileşimlerle birlikte bakteriyel, viral, fungal ve paraziter hastalıklarda da artış meydana gelmiştir. Bu hastalık etkenleri biyolojik çeşitliliği ve dolayısıyla sürdürülebilir büyümeyi önemli ölçüde etkileyen ekosistemin ayrılmaz unsurlarıdır. Yüksek stoklama yoğunluğu ile birlikte strese yol açan çevresel faktörler salgın hastalıkların ortaya çıkmasına, kültür ve doğal ortam arasında su değişimi yoluyla bu hastalıkların doğal türlere bulaşmasına yol açabilmektedir. Lactococcus garvieae, Gökkuşağı alabalıklarında laktokokkozisin etiyolojik etkeni olup en önemli Gram pozitif patojenik kok türleri arasında yer almaktadır. Araştırmamızda, kültür gökkuşağı alabalıklarında görülen Laktokokkozis'in genotipik yöntemlerle tespiti, hastalık etkeni bakteri suşlarının antibiyotik duyarlılığının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Aydın ili ve çevresinde bulunan kültür balıkçılığı yapan işletmelerden rastgele toplanan 100 adet Gökkuşağı alabalığı örneği soğuk zincirde Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Rutin Teşhis Laboratuvarına getirilmiştir. Laboratuvara getirilen balık örnekleri tekniğine uygun olarak açılıp karaciğer, kalp ve böbrek organlarından Tryptic Soy agara ekimleri yapılarak L. garvieae suşları genotipik yöntemlerle izole edilmiştir. PCR aşaması sonrasında L. garvieae olarak identifiye edilen etkenlerinin antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi için disk difüzyon yöntemi ile Penisilin G, Florfenikol, Amoksisilin-Klavulonik asit, Ampisilin, Sefoperazon, Eritromisin, Metisilin, Gentamisin, Oksasilin ve Kloksasilin kullanılmıştır. Çalışmada identifiye edilen L. garvieae suşlarının Amoksisilin - Klavulanik asit'e % 90 oranında duyarlı, Florfenikol'e % 65 oranında orta derecede duyarlı, kullanılan diğer antibiyotiklere karşı dirençli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Diseases in aquaculture are known as the most important factor for limiting production and trade. As known, it has been a rapid growth in aquaculture for over the last 20 years. During this rapid growth period, there has been an increase in bacterial, viral, fungal and parasitic illnesses together with environmental interaction. These disease factors are inseparable elements of the ecosystem largely affecting biodiversity and thus sustainable growth. Environmental factors causing stress along with high stocking density can bring about the emergence of epidemics and culture and transmission of these diseases to natural species through water exchange between cultural and natural environment. Lactococcus garvieae is an etiological factor of Lactococcosis in Rainbow trouts and is among the most important pathogenic Gram positive cocci species. In our research, it is aimed to determine the Lactococcosis encountered in culture Rainbow trouts via genotypic methods and put forth the antibiotic susceptibility of disease determinant bacterial strains. In this study, 100 samples of Rainbow trouts gathered from businesses in and around Aydın city managing culture fishing has been brought to Adnan Menderes University Veterinary Faculty Department of Microbiology Routine Diagnosis Laboratory through cold chain. Fish samples which are brought to the laboratory has been technically opened and by planting Tryptic Soy agar from their livers, hearts and kidneys, their Lactococcus garvieae strains have been isolated via genotypic methods. After the PCR process, Penicillin G, Florfenicol, Amoxicillin - Clavulonic acid, Ampicillin, Cefoperazone, Erythromycin, Methicillin, Gentamicin, Oxacillin and Cloxacillin has been used with disc diffusion method in order to determine the antibiotic susceptibility of the factors identified as Lactococcus garvieae. It's concluded that L. garvieae strains identified in the study are 90 % susceptable to Amoxicillin – Clavulanic acid, 65 % intermediate susceptable to Florfenicol and resistant to other antibiotics used.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2834
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Oğuzhan DOLGUN_YL.pdfYüksek Lisans Tezi1.44 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.