Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/268
Title: Farklı yağ kaynakları kullanılarak hazırlanan etlik piliç rasyonlarında l-karnitin kullanılmasının performans üzerine etkisi
Other Titles: Effects of l-carnitine supplementation on performance of broilers fed different dietary fat sources
Authors: Önol, Ahmet G.
Cihan, Tufan
Keywords: Etlik piliç
Broiler
Karnitin
Carnitine
Performans
Performance
Issue Date: 1-Jan-2007
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi
Abstract: Bu araştırma, farklı yağ kaynakları kullanılarak hazırlanan etlik piliç rasyonlarında L-karnitin kullanılmasının etlik piliçlerde performans (CA, CAA, yem tüketimi, YYO), karkas ağırlığı, karkas randımanı, karaciğer, kalp ve karın yağı ağırlığı ile serum kolesterol, trigliserid, magnezyum düzeyleri üzerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada toplam 320 adet günlük Ross 308 etlik civciv (160 adet erkek, 160 adet dişi) kullanılmıştır. Deneme, her biri 80 adet civcivden oluşan dört grup ve her grup için 20 civcivlik dört alt grup (toplam 16 alt grup) olarak düzenlenmiştir. Hazırlanan toplam 16 adet bölmenin her birine 10 erkek ve 10 dişi olmak üzere toplam 20 adet civciv yerleştirilmiştir. Denemede civcivlere 1-10. günler arası başlangıç rasyonu (bitkisel yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %24,02, hayvansal yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %24,23 ve metabolize olabilir enerji değerleri 3010 kcal/kg ME), 10-28.günler arası büyütme rasyonu (bitkisel yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %22,53, hayvansal yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %22,22 ve metabolize olabilir enerji değerleri 3175 kcal/kg ME), 28-42. günler arası bitirme rasyonu (bitkisel yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %20,81, hayvansal yağ gruplarına ait hazırlanan rasyonun ham protein değeri %20,60 ve metabolize olabilir enerji değerleri 3225 kcal/kg ME) verilmiştir. Araştırmada bitkisel ve hayvansal yağ içeren rasyonlara 150 ppm düzeyinde L-karnitin katkısı yapılmıştır. Araştırma sonucunda CA bakımından, çalışmanın 2, 3, 4, 5 ve 6. haftalarda yapılan tartımlardan elde edilen CA değerleri cinsiyet faktörlerinden (P<0,05, P<0,001), 1, 2, 3, 4 5 ve 6. haftalara ait CA değerleri farklı yağ kaynağı katkısından (P<0,001) önemli düzeyde etkilenmiştir. Araştırmada L-karnitin katkısının haftalara göre CA'lar üzerine herhangi bir etkisi bulunmamıştır. Araştırma sonunda rasyonlarına bitkisel yağ katılan gruplardaki CAA'ları hayvansal yağ kullanılan rasyon ile beslenen gruplara göre daha yüksek (P<0,001) bulunmuştur. Farklı yağ kaynakları ve L-karnitin katkısının yem tüketimi üzerine önemli bir etkisi bulunmamıştır. Araştırmada bitkisel yağ ilavesi yapılan deneme gruplarında deneme sonundaki YYO düzeyi hayvansal yağ katkısı yapılan gruplara göre daha düşük (P<0,01) bulunmuştur. Araştırmada cinsiyet faktörünün karkas, karaciğer ve kalp ağırlıkları üzerine etkileri önemli bulunurken (P<0,001), karın yağı ağırlığı üzerine önemli bir etkisi olmamıştır. Bu bağlamda sözü edilen ağırlık düzeyleri erkek hayvanlarda yüksek bulunmuştur. Bitkisel yağ içeren rasyonlar ile beslenen gruplarda karkas ve karaciğer ağırlıklarının, hayvansal yağ içeren deneme gruplarına göre daha yüksek (P<0,001) olduğu saptanmıştır. Bunun dışında, araştırmada L-karnitin katkısının karaciğer (P<0,01) ve kalp (P<0,05) ağırlıklarına ilişkin belirlenen farklar önemlidir. Çalışmada L-karnitin ilavesinin karkas ve karın yağı ağırlığı üzerine etkisi önemli olmamıştır. Denemede incelenen parametrelere etkisi düşünülen cinsiyet, yağ kaynağı ve karnitin katkısı gibi faktörlerin karkas randımanı üzerine etkisi önemli değildir. Farklı yağ kaynağı içeren rasyonlara L-karnitin ilavesi yapılan gruplarda, serum trigliserid düzeyleri bakımından cinsiyetin herhangi bir etkisi saptanmamıştır. Araştırmada hayvansal yağ kaynağı + L-karnitin içeren rasyon grubundan elde edilen kolesterol değerleri erkek hayvanlarda daha yüksek (P<0,01) bulunmuştur. Bunun yanında, araştırmada, bitkisel yağ ve hayvansal yağ + L-karnitin ilavesi yapılan deneme gruplarında magnezyum değerleri bakımından erkek hayvanlardan elde edilen değerler daha yüksek saptanmıştır. This study was conducted to evaluate performance (weight gain, feed intake, feed conversion ratio), carcass yield, liver, heart, abdominal fat weights, serum cholesterol, triglyceride and magnesium levels of broilers fed diets with different fat types and L-carnitine. A total of 320 1-d-old broiler chicks (160 male, 160 female) were divided into 4 experimental groups each containing 80 chicks from 0 to 42 days of the study. Each group was assigned to 4 replications each containing 20 birds per floor pen. Totally 20 birds were assigned to each pen as 10 male and 10 female. From 1 to 10 d of age, a starter diet (vegetable fat added rations had 24,02% CP- animal fat added groups had 24,23% crude protein; 3010 kcal/kg ME), from 10 to 28 d of age a grower diet (vegetable fat added rations had 22,53- animal fat added groups had 22,22% crude protein; 3175 kcal/kg ME) and from 28 to 42 d of age a finisher diet (vegetable fat added rations had 20,81- animal fat added groups had 20,60% crude protein; 3225 kcal/kg ME) were fed. L-carnitine (150 ppm) was supplemented to diets including vegetable or animal fat sources. In this study, body weights determined at 2, 3, 4, 5 and 6. weeks were affected from sex factor (P<0,05, P<0,001) and at 1, 2, 3, 4, 5 and 6 weeks were affected by different fat sources significantly (P<0,001). There was no significant effect of L-carnitine supplementation on body weights. At the end of the study, body weight gains of birds fed vegetable fat were higher (P<0,001) than groups fed animal fat. Feed intake did not affected by L-carnitine supplementation or different dietary fat sources. According to feed conversion ratio findings determined from groups fed vegetable fat were more positive than groups fed diets with animal fat (P<0,01). In the present study, sex of birds affected carcass, liver and heart weight significantly (P<0,001) but did not affect abdominal fat weight. According to this data, organ and carcass weights of male birds were determined higher. Beside this, carcass and liver weights of birds fed vegetable fat was higher (P<0,001) than birds fed animal fat sources. Also effects of L-carnitine on liver (P<0,01) and heart (P<0,05) weights were significant. In this experiment, L-carnitine supplementation did not affect carcass and abdominal fat significantly. Carcass yield was not affected from any dietary treatment or factor. In this experiment, serum triglyceride levels were not affected from sex. Cholesterol levels obtained from male birds fed animal fat plus carnitine (group 4) were higher than female birds (P<0,01). However, magnesium levels of male birds were determined higher than female birds in groups 1 and 4.
URI: http://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=50102508&idt=1
http://hdl.handle.net/11607/268
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tufan_Cihan_Ozet_en.pdf12.18 kBAdobe PDFView/Open
Tufan_Cihan_Ozet_tr.pdf131.78 kBAdobe PDFView/Open
Tufan_Cihan_Tez_pdf.pdf2.36 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.