Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2611
Title: Doğal antioksidanların önemi
Other Titles: Importance of natural antioxidants
Authors: Öğüt, Serdal
TR21033
Adnan Menderes Üniversitesi, Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Keywords: Antioksidanlar
Beslenme
Serbest Rdikaller
Antioxidants
Nutrition
Free Radicals
Issue Date: 2014
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Öğüt,S. (2014).Doğal antioksidanların önemi.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,9(1),25-30.
Abstract: Gıdalar, metabolik aktivitemiz için gerekli, farklı besin öğelerini içermektedirler. Buna ek olarak, bazı besinler sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olan farklı bileşenler de ihtiva edebilirler. Antioksidanlar bu bileşenlerin başında gelmektedir. Dengeli bir beslenmede, diyetle alınan antioksidanların ayrı bir önemi vardır. Sağlıksız bir beslenmede, vücudumuzda birçok sistem etkilenebildiği gibi serbest radikal oluşuma da artabilmektedir. Serbest radikaller organizmada normal olarak meydana gelen oksidasyon ve redüksiyon reaksiyonları sırasında oluştuğu gibi çeşitli dış kaynaklı etkenlerin etkisiyle de oluşabilirler. Antioksidanlar vücudumuzda serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltan veya ortadan kaldıran bileşiklerdir. Diyetle alınan doğal antioksidanlar, antioksidan savunma sistemini güçlendiren en önemli unsurların başında gelmektedir. Doğal antioksidanlar, bitki veya hayvan dokularında bulunan maddelerdir. Bu derlemede antioksidan özelliği olan bazı besinler ve bu besinlerin antioksidan özellikleri tanıtılmıştır.
Foods contain different nutrients needed to our metabolic activity. In addition, some foods may contain different components positive effects on our health. Antioxidants are among these important components. In a balanced diet, antioxidants are very important. Free radicals occur as normal by-products of a healthy body's metabolic processes or with external factors. Antioxidants are molecule that inhibits the oxidation and reduction of other molecules. Antioxidants compounds reduce the harmful effects of free radicals in our body. Natural antioxidants, strengthens the antioxidant defense system is one of the most important elements. Natural antioxidants are substances found in plant or animal tissue. In this review, some foods with antioxidant properties and antioxidant properties of these foods were introduced.
URI: http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=4&sid=abf03868-79b9-494b-9b48-2b4330707b1d%40sessionmgr102&hid=128
http://hdl.handle.net/11607/2611
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2014 Cilt 11 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2014-25,30.pdfMakale Dosyası1.48 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.