Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2599
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBulca, Selda-
dc.contributor.authorBircan, Cavit-
dc.date.accessioned2016-03-17T13:51:11Z-
dc.date.available2016-03-17T13:51:11Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationBulca, S., Bircan, C. (2013). Peynirlerde aflatoksin M1 varlığı ve aflatoksin M1 konsantrasyonu üzerine etki eden faktörler. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(1), 31-38.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/61-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2599-
dc.description.abstractÜlkemizde toplam çiğ süt üretiminin yaklaşık %40'ı peynir üretiminde kullanılmaktadır ki bu 4-5 milyon tonluk bir çiğ sütün peynire işlendiği anlamına gelmektedir. Peynir, tüketim alışkanlıkları açsından vazgeçilmez bir üründür. Süt üretiminin önemli bir kısmının peynir sektörüne ayrıldığı ve tüketici kitlesinin her gruptan insanda kapsadığı göz önüne alınacak olursa üretilecek olan peynirin gıda kalite standartları ve gıda güvenliğine uygunluğunun denetlenmesi ve hassasiyetle takip edilmesi zorunluluğu kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. Özellikle peynirin kaliteli bir sütten (bakteri içeriği ve somatik hücre sayısı düşük) elde edilmesi gerekliliği yanında, ayrıca sütte toksin oluşturan küf kontaminasyonu riskinin de bulunmaması gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerinde bulunan en önemli küf Aflatoksin M1 (AFM1)'dir. Çeşitli peynirlerde AFM varlığı hakkında günümüze kadar yapılmış olan ulusal ve uluslararası çalışmalarda belirlenen AFM düzeylerinin Uluslararası (Avrupa Birliği ve FAO/WHO Kodeks Alimentarius) Mevzuatlara ve Türk Gıda Kodeksine uygunlukları değerlendirilmiştir. AFM 'in peynirdeki konsantrasyonları konusunda ülkeler arasında ve ülkemizde de oldukça farklı sonuçlar söz konusudur. Bu nedenle, konu bilimsel çalışmalar kapsamında aydınlatılmıştır.tr_TR
dc.description.abstractIn our country, 40% of total crude milk is used in the cheese production which means 4-5 million tons of milk is processed to cheese. Cheese is an indispensable product in terms of consumption habits. The suitability of the cheese to food quality standards and food safety is emerged as considering the bulk of the milk production is reserved for cheese sector and the composed a heterogenic consumer group. In addition to the necessity of high quality milk usage (low bacteria content and somatic cell count) in cheese production and also the milk should not have toxigenic fungus contamination risk. The most important fungus in milk and milk products is Aflatoxin M . 1 In this study, the appropriateness of aflatoxin M levels in various types of cheeses to international legislations 1 (European Community and FAO/WHO Codex Alimentarius) and Turkish Food Codex were investigated via national and international publications. Different results were obtained for aflatoxin M concentrations in cheeses 1 among countries including our country. Therefore, the issue was clarified in the context of scientific studies.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectPeynirtr_TR
dc.subjectAfm Kontaminasyonutr_TR
dc.subjectMetodlartr_TR
dc.subjectTürk Gıda Kodeksitr_TR
dc.subjectProses Parametreleritr_TR
dc.subjectCheesetr_TR
dc.subjectAflatoxin M Contaminationtr_TR
dc.subjectMethodstr_TR
dc.subjectTurkish Food Codextr_TR
dc.subjectProcess Parameterstr_TR
dc.titlePeynirlerde aflatoksin M1 varlığı ve aflatoksin M1 konsantrasyonu üzerine etki eden faktörlertr_TR
dc.title.alternativePresence of aflatoxin M1 in cheese and the affecting factors of aflatoxin M1 concentrationtr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR14150tr_TR
dc.contributor.authorIDTR12325tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümütr_TR
dc.identifier.volume10tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage31tr_TR
dc.identifier.endpage38tr_TR
Appears in Collections:2013 Cilt 10 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
61-210-1-PB.pdfMakale Dosyası377.13 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.