Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2580
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYavaş, İlkay-
dc.contributor.authorÜnay, Aydın-
dc.contributor.authorŞimşek, Serap-
dc.date.accessioned2016-03-17T13:34:49Z-
dc.date.available2016-03-17T13:34:49Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationYavaş, İ., Ünay, A., Şimşek, S. (2011). Su birikmesinin bitki ve toprak üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 57-61.tr_TR
dc.identifier.isbn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=24&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2580-
dc.description.abstractSu birikmesi, özellikle sulanan tarım alanlarında ve yüksek yağışa sahip bölgelerde bitki gelişimini ve verimini olumsuz yönde etkileyen bir problemdir. Bu aşamada, bitki ve topraktaki biyolojik ve kimyasal olaylar da değişmektedir. Su birikmesi sonucu meydana gelen zararların temel nedeni olarak besin ve su alımını etkileyen oksijen eksikliği gösterilmiştir. Bitkiler hücre bölünmesi, büyüme, besin maddesi alımı ve taşınması için oksijene ihtiyaç duymaktadırlar. Oksijen eksikliği metabolizmanın oksijenli koşullardan oksijensiz koşullara geçmesine neden olmaktadır. Genellikle su ile doymuş topraklarda oksijen seviyesi 48-96 saat içinde bitkiye zarar verecek seviyeye ulaşmaktadır. Azalan oksijen seviyesinde gelişen dokular hayatta kalabilmek için yüksek oranda toksik ürünler üretmektedirler. Çimlenen tohumlar ve çıkış yapan fideler yüksek metabolizma seviyelerinden dolayısu birikmesine oldukça duyarlıdırlar. Birçok serin iklim tahılı, baklagiller ve özellikle mısır gibi bitkiler gelişim noktaları toprak yüzeyine yakın olduğu 5-6 yapraklı dönemden önce, su birikimine daha duyarlı olma eğilimindedirler. Kışlık buğday dışında birçok tahıl ve mısır toprak sıcaklığı belirli bir sıcaklığı aştığında suya doymuş topraklarda 48 saatten fazla kalırsa ölebilmektedir. Bitkiler su birikmesi koşullarına arankima oluşumu, çözünebilir şekerlerin miktarındaki artış, daha fazla glikolitik döngü, fermantasyon enzimlerindeki artış ve antioksidan savunma mekanizması ile adapte olmuşlardır.tr_TR
dc.description.abstractWaterlogging is a problem, which negatively affects plant growth and yield especially in irrigated area and high rainfed regions. In this stage, biological and chemical processes in plant and soil also have been changed. The main cause of damage under waterlogging is oxygen deprivation, which affect nutrient and water uptake. Plants need oxygen for cell division, growth and the uptake and transport of nutrients. Lack of oxygen shift the energy metabolism from aerobic conditions to anaerobic conditions. Generally, the oxygen level in a saturated soil reaches the point that is harmful to plant growth after about 48-96 hours. In an effort to survive, tissues growing under reduced oxygen levels use alternate metabolic pathways that produce by-products, some of which are toxic at elevated levels. Germinating seeds and emerging seedlings are very sensitive to waterlogging as their level of metabolism is high. Crops like winter cereals, legumes and especially maize tend to be more sensitive to waterlogging when their growing point is still below the surface of the soil (before the 5-6 leaf stage). With the exception of winter wheat, many of the cereals and maize can be killed if soils are saturated beyond 48 hours when soil temperatures exceed some degrees. Plants adapted to waterlogged conditions, have mechanisms to cope with this stress such as aerenchyma formation, increased availability of soluble sugars, greater activity of glycolytic pathway and fermentation enzymes and involvement of antioxidant defence mechanism to cope with the post hypoxia/anoxia oxidative stress.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSu Birikmesitr_TR
dc.subjectBitki Fizyolojisitr_TR
dc.subjectToprak Kimyasal İçeriğitr_TR
dc.subjectAdaptasyontr_TR
dc.subjectWaterloggingtr_TR
dc.subjectPlant Physiologytr_TR
dc.subjectSoil Chemical Contenttr_TR
dc.subjectAdaptationtr_TR
dc.titleSu birikmesinin bitki ve toprak üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeThe effects of waterlogging on plant and soiltr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR19079tr_TR
dc.contributor.authorIDTR148365tr_TR
dc.contributor.authorIDTR16611tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Koçarlı Meslek Yüksekokulutr_TR
dc.identifier.volume8tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage57tr_TR
dc.identifier.endpage61tr_TR
Appears in Collections:2011 Cilt 8 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ContentServer.pdfMakale Dosyası178.27 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.