Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2577
Title: Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces
Other Titles: Patates (Solanum tuberosum L.) yumrularının farklı yüzeylerdeki sürtünme katsayıları
Authors: Öztekin, Yeşim Benal
Yeşiloğlu, Elçin
Vursavuş, Kubilay Kazım
Saçılık, Kamil
TR16922
TR23057
TR26711
TR4214
Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery
Keywords: Potato ( Solanum tuberosum L.)
Coefficient of Friction
Abrasion Surface
Sürtünme Katsayısı
SürtünmeYüzeyi
Patates (Solanum tuberosum L. )
Issue Date: 2011
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Öztekin, B. Y., Yeşiloğlu, E., Vursavuş, K. K., Saçılık, K. (2011). Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 35-40.
Abstract: The static and dynamic coefficients of friction were determined for four industrial potato varieties produced in commercially in Turkey (Agria, Marabel, Marfona and Sante) against five different surfaces (galvanized sheet, court fabric, stainless steel, rubber and iron sheet). The peak static and average dynamic coefficient of friction parameters were considered as the dependent variables, and variety and frictional surfaces as the independent variable. The temperature recorded in the laboratory during the experiments was 21 ± 3 C and moisture content of potato tubers was % 72.93-84.59 Experiment results were evaluated statistically. The static coefficients of friction values ranged from 0.478-0.820 for court fabric, from 0.326-0.507 for iron sheet, 0.143-0.469 for galvanized sheet, 0.220-0.397 for rubber, 0.210-0.470 for stainless steel. The dynamic coefficients of friction values ranged from 0.370-0.607 for court fabric, 0.354-0.480 for iron sheet, 0.182-0.420 for galvanized sheet, 0.210-0.409 for rubber, 0.186-0.397 for stainless steel. The analysis of variance showed that varieties and test surfaces on the static and dynamic coefficient of friction is significant (P<0.01). Among the structural surfaces, court fabric has the highest value of the average static and dynamic coefficient of friction and galvanized sheet has the lowest one.
Türkiye'de ticari olarak üretimi yapılan dört patates çeşidinin (Agria, Marabel, Marfona ve Sante) beş farklı yüzey üzerinde (galvanize sac, kort bezi, paslanmaz çelik, lastik ve sac) statik ve dinamik sürtünme katsayıları belirlenmiştir. Çalışmada statik ve dinamik sürütnme katsayıları bağımlı değişken, çeşit ve sürtünme yüzeyleri ise bağımsız değişken olarak alınmıştır. Test süresince laboratuar sıcaklığı yaklaşık 21 ± 3 C olarak ölçülmüş, patates yumrularının nem düzeylerinin ise yaş baza göre % 72.93-84.59 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Deney sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri kort bezi için 0.478- 0.820, sac yüzey için 0.326-0.507, galvanize sac için 0.143-0.469, lastik yüzey için 0.220-0.397, paslanmaz çelik için ise 0.210-0.470 aralığında değişim göstermiştir. Dinamik sürtünme katsayısı değerleri ise kort bezi için 0.370-0.607, sac yüzey için 0.354-0.480, galvanize sac için 0.182-0.420, lastik yüzey için 0.210-0.409, paslanmaz çelik için 0.186-0.397 aralığında değişim göstermiştir. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre çeşit ve sürtünme yüzeyi bağımsız değişkenlerinin statik ve dinamik sürtünme katsayıları üzerinde istatistiksel olarak önemli etkileri olduğu görülmüştür (P<0.01). Sürtünme yüzeyleri içinde kort bezi en yüksek, galvanize sac ise en düşük statik ve dinamik sürtünme katsayısı değerlerini veren yüzeyler olmuştur.
URI: http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=20&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207
http://hdl.handle.net/11607/2577
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2011 Cilt 8 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ContentServer.pdfMakale Dosyası105.98 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.