Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2577
Title: | Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces |
Other Titles: | Patates (Solanum tuberosum L.) yumrularının farklı yüzeylerdeki sürtünme katsayıları |
Authors: | Öztekin, Yeşim Benal Yeşiloğlu, Elçin Vursavuş, Kubilay Kazım Saçılık, Kamil TR16922 TR23057 TR26711 TR4214 Ondokuz Mayıs University, Faculty of Agriculture, Department of Agricultural Machinery |
Keywords: | Potato ( Solanum tuberosum L.) Coefficient of Friction Abrasion Surface Sürtünme Katsayısı SürtünmeYüzeyi Patates (Solanum tuberosum L. ) |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Öztekin, B. Y., Yeşiloğlu, E., Vursavuş, K. K., Saçılık, K. (2011). Coefficient of friction of potato (Solanum tuberosum L.) tubers in different surfaces. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 35-40. |
Abstract: | The static and dynamic coefficients of friction were determined for four industrial potato varieties produced in
commercially in Turkey (Agria, Marabel, Marfona and Sante) against five different surfaces (galvanized sheet,
court fabric, stainless steel, rubber and iron sheet). The peak static and average dynamic coefficient of friction
parameters were considered as the dependent variables, and variety and frictional surfaces as the independent
variable. The temperature recorded in the laboratory during the experiments was 21 ± 3 C and moisture content of
potato tubers was % 72.93-84.59 Experiment results were evaluated statistically. The static coefficients of
friction values ranged from 0.478-0.820 for court fabric, from 0.326-0.507 for iron sheet, 0.143-0.469 for
galvanized sheet, 0.220-0.397 for rubber, 0.210-0.470 for stainless steel. The dynamic coefficients of friction
values ranged from 0.370-0.607 for court fabric, 0.354-0.480 for iron sheet, 0.182-0.420 for galvanized sheet,
0.210-0.409 for rubber, 0.186-0.397 for stainless steel. The analysis of variance showed that varieties and test
surfaces on the static and dynamic coefficient of friction is significant (P<0.01). Among the structural surfaces,
court fabric has the highest value of the average static and dynamic coefficient of friction and galvanized sheet has
the lowest one. Türkiye'de ticari olarak üretimi yapılan dört patates çeşidinin (Agria, Marabel, Marfona ve Sante) beş farklı yüzey üzerinde (galvanize sac, kort bezi, paslanmaz çelik, lastik ve sac) statik ve dinamik sürtünme katsayıları belirlenmiştir. Çalışmada statik ve dinamik sürütnme katsayıları bağımlı değişken, çeşit ve sürtünme yüzeyleri ise bağımsız değişken olarak alınmıştır. Test süresince laboratuar sıcaklığı yaklaşık 21 ± 3 C olarak ölçülmüş, patates yumrularının nem düzeylerinin ise yaş baza göre % 72.93-84.59 aralığında olduğu tespit edilmiştir. Deney sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri kort bezi için 0.478- 0.820, sac yüzey için 0.326-0.507, galvanize sac için 0.143-0.469, lastik yüzey için 0.220-0.397, paslanmaz çelik için ise 0.210-0.470 aralığında değişim göstermiştir. Dinamik sürtünme katsayısı değerleri ise kort bezi için 0.370-0.607, sac yüzey için 0.354-0.480, galvanize sac için 0.182-0.420, lastik yüzey için 0.210-0.409, paslanmaz çelik için 0.186-0.397 aralığında değişim göstermiştir. Yapılan varyans analizi sonuçlarına göre çeşit ve sürtünme yüzeyi bağımsız değişkenlerinin statik ve dinamik sürtünme katsayıları üzerinde istatistiksel olarak önemli etkileri olduğu görülmüştür (P<0.01). Sürtünme yüzeyleri içinde kort bezi en yüksek, galvanize sac ise en düşük statik ve dinamik sürtünme katsayısı değerlerini veren yüzeyler olmuştur. |
URI: | http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=20&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207 http://hdl.handle.net/11607/2577 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2011 Cilt 8 Sayı 2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ContentServer.pdf | Makale Dosyası | 105.98 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.