Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2573
Title: | Sofralık zeytin işletmelerinde gıda güvenliği yönetim sistemlerinin (GGYS) uygulanma durumu ve işletme yöneticilerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesi |
Other Titles: | Determination of food safety management systems implementation and knowledge level of firm managers in table olive firms |
Authors: | Tunalıoğlu, Renan Karaman, Ayşe Demet Çobanoğlu, Ferit Ova, Gülden TR14905 TR118863 TR114962 TR57523 Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü |
Keywords: | HACCP Sofralık Zeytin Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Table Olive Food Safety Manegement System |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Tunalıoğlu, R., Karaman, D. A., Çobanoğlu, F., Ova, G. (2011). Sofralık zeytin işletmelerinde gıda güvenliği yönetim sistemlerinin (Ggys) uygulanma durumu ve işletme yöneticilerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(2), 7-13. |
Abstract: | Sofralık zeytin işletmelerinde, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerinin (GGYS) uygulanma durumu ve işletme
yöneticilerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesi, güvenilir gıda üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması için
vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu araştırma, Aydın ili merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren 59 sofralık zeytin
işletmesinde, işletme yöneticisi ve/veya sahipleri ile yapılan anket çalışması sonucu elde edilen verilere dayalı
olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, sofralık zeytin üretiminde, ülkemiz için önemli bir konumda bulunan
Aydın ilindeki sofralık zeytin işletmelerinde HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) ve diğer gıda
güvenliği sistemlerinin uygulanma düzeyleri, uygulamada yaşanılan sorunların tespiti, işletme yöneticilerin
devletten beklenti düzeyleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, sofralık zeytin isletmelerinde çok disiplinli
gıda güvenliği ekiplerinin oluşturulması,Aydın'daki ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işletmelere yönelik gıda
güvenliği kontrol ve bilgilendirme eğitimlerinin sağlanmasının gerektiği saptanmıştır. Identification of Food Safety Management Systems (FSMS) implementation and knowledge level of firm managers on this issue has an invaluable importance for providing sustainability and safe food production. This research was designed by the data obtained via a survey questionnaire from 59 table olive firms located in centrum and provinces of Aydın. In this study, HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) implementation and other food safety systems, current problems seen during application process, and expectations of firm managers from the government were identified. Results of this study show that multidisciplinary food safety teams should be established and provide training on food safety control. |
URI: | http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=16&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207 http://hdl.handle.net/11607/2573 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2011 Cilt 8 Sayı 2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ContentServer.pdf | Makale Dosyası | 101.74 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.