Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2570
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYavaş, İlkay-
dc.contributor.authorÜnay, Aydın-
dc.date.accessioned2016-03-17T11:45:30Z-
dc.date.available2016-03-17T11:45:30Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationYavaş, İ., Ünay, A. (2011). Evaluation of some properties for drought resistance in bread wheat. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 67-72.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=8&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2570-
dc.description.abstractOne of the most important factors limiting wheat yield is drought, due to inadequate rainfall and its erratic distrubition. The drought which was occurred during especially grain filling in Aegean Region leads to significantly declined yield. For this purpose, bread wheat varieties which were Golia 99, Basribey 95, Cumhuriyet 75, Sagittario, Pamukova 97 and Negev evaluated for drought tolerance. The study was conducted irrigated and rainfed conditions as field and germination observations. The examined characters were evaluated, in terms of resistance to non-irrigated conditions. The plant height, spike number per square meter, grain yield, coleoptile length and radicle length were concluded to be taken into consideration. Cumhuriyet 75, Negev and Sagittario varieties may be more efficient in drought years and these varieties can be said to use succesfully the drought resistance breeding works.tr_TR
dc.description.abstractBuğday verimini sınırlayan en önemli faktörlerden birisi yağışın yetersiz ve düzensiz dağılımından kaynaklanan kuraklıktır. Ege Bölgesi'nde özellikle tane dolumu süresince meydana gelen kuraklık verimin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle Golia 99, Basribey 95, Cumhuriyet 75, Sagittario, Pamukova 97 ve Negev ekmeklik buğday çeşitleri kuraklığa tolerans için değerlendirilmiştir. Çalışma, sulama ve yağış koşullarında tarlada ve çimlenme gözlemleri olarak yürütülmüştür. İncelenen özellikler susuz koşullarda dayanıklılık açısından değerlendirilmiştir. Bitki boyu, metrekarede başak sayısı, tane verimi, koleoptil uzunluğu ve kökçük uzunluğunun göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Cumhuriyet 75, Negev ve Sagittario çeşitlerinin kurak yıllarda daha verimli ve kuraklığa dayanıklı ıslah çalışmalarında başarılı bir şekilde kullanabileceği söylenebilir.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectCrop Physiology Droughttr_TR
dc.subjectWheattr_TR
dc.subjectYieldtr_TR
dc.subjectYield Componentstr_TR
dc.subjectBuğdaytr_TR
dc.subjectKuraklıktr_TR
dc.subjectÜrün Fizyolojisitr_TR
dc.subjectVerimtr_TR
dc.subjectVerim Komponentitr_TR
dc.titleEvaluation of some properties for drought resistance in bread wheattr_TR
dc.title.alternativeEkmeklik buğdayda kurağa dayanıklılık için bazı özelliklerin değerlendirilmesitr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR19079tr_TR
dc.contributor.authorIDTR148365tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Koçarlı Meslek Yüksekokulutr_TR
dc.identifier.volume8tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage67tr_TR
dc.identifier.endpage72tr_TR
Appears in Collections:2011 Cilt 8 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ContentServer.pdfMakale Dosyası79.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.