Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2556
Title: Gıda işletmelerinde ön gereksinim programlarının kurulması ve uygulanması : süt sektörü örneği
Other Titles: Establishment and practice of prerequisite programs on food businesses : a case study in dairy industries
Authors: Karaman, Ayşe Demet
Altuğ, Tekin
Ova, Gülden
TR118863
TR57523
Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
Keywords: Ön Koşul Programı
HACCP
Süt İşletmeleri
Prerequisite Programs
Dairy Entrepreneurs
Issue Date: 2011
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Karaman,D. A., Altuğ, T., Ova, G. (2011). Gıda işletmelerinde ön gereksinim programlarının kurulması ve uygulanması: süt sektörü örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 9-21.
Abstract: Özellikle son yıllarda, canlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan gıdaların güvenliğinin sağlanmasında gıda işletmelerinde HACCP'in temel ilkelerini esas alan birçok yönetim sistemleri uygulanmaktadır. Bu tür sistemlerin gıda işletmelerinde kurulması ve etkin olarak uygulanması amacıyla oluşturulması gereken ön gereksinim programlarının nasıl uygulanacağı bu araştırma ile süt sektörü örnek alınarak belirlenmiştir. Süt işletmesinde işletmenin yapısı, üretim çeşitliliği, bulunduğu ülke ve uygulanacak gıda güvenliği yönetim sistemine bağlı olarak ön gereksinim programları oluşturulmalıdır. Bu suretle Avrupa Birliği'ne girme sürecinde olan ülkemizdeki gıda işletmelerinde rekabet edebilir, mantığa dayanan, uygulanabilir ve bilimsel bazlı HACCPtemelli gıda güvenliği yönetim sistemlerinin oluşturularak sürekliliği sağlanabilecektir.
In recent years, a number of management systems based on basic principles of HACCP in food plants for food safety. The establishment and effective implementation of such systems in dairy industry have been modeled, considering pre-requisite programs. The pre-requisite programs must be established in a dairy plant depending on the criteria including depending on the structure of the plant, diversity of production, country and food safety management system that will be applied. In this way, competitive, logic-based, and practical food safety management systems based on HACCP should be created and sustainability of these systems should be provided in the food plants in our country which is at the process of entering the European Union.
URI: http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207
http://hdl.handle.net/11607/2556
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2011 Cilt 8 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ContentServer.pdfMakale Dosyası140.9 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.