Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2556
Title: | Gıda işletmelerinde ön gereksinim programlarının kurulması ve uygulanması : süt sektörü örneği |
Other Titles: | Establishment and practice of prerequisite programs on food businesses : a case study in dairy industries |
Authors: | Karaman, Ayşe Demet Altuğ, Tekin Ova, Gülden TR118863 TR57523 Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü |
Keywords: | Ön Koşul Programı HACCP Süt İşletmeleri Prerequisite Programs Dairy Entrepreneurs |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Karaman,D. A., Altuğ, T., Ova, G. (2011). Gıda işletmelerinde ön gereksinim programlarının kurulması ve uygulanması: süt sektörü örneği. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(1), 9-21. |
Abstract: | Özellikle son yıllarda, canlıların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli olan gıdaların güvenliğinin
sağlanmasında gıda işletmelerinde HACCP'in temel ilkelerini esas alan birçok yönetim sistemleri
uygulanmaktadır. Bu tür sistemlerin gıda işletmelerinde kurulması ve etkin olarak uygulanması amacıyla
oluşturulması gereken ön gereksinim programlarının nasıl uygulanacağı bu araştırma ile süt sektörü örnek
alınarak belirlenmiştir. Süt işletmesinde işletmenin yapısı, üretim çeşitliliği, bulunduğu ülke ve uygulanacak gıda
güvenliği yönetim sistemine bağlı olarak ön gereksinim programları oluşturulmalıdır. Bu suretle Avrupa
Birliği'ne girme sürecinde olan ülkemizdeki gıda işletmelerinde rekabet edebilir, mantığa dayanan, uygulanabilir
ve bilimsel bazlı HACCPtemelli gıda güvenliği yönetim sistemlerinin oluşturularak sürekliliği sağlanabilecektir. In recent years, a number of management systems based on basic principles of HACCP in food plants for food safety. The establishment and effective implementation of such systems in dairy industry have been modeled, considering pre-requisite programs. The pre-requisite programs must be established in a dairy plant depending on the criteria including depending on the structure of the plant, diversity of production, country and food safety management system that will be applied. In this way, competitive, logic-based, and practical food safety management systems based on HACCP should be created and sustainability of these systems should be provided in the food plants in our country which is at the process of entering the European Union. |
URI: | http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=7ea05bb4-0972-4db8-b414-a64971e1b65f%40sessionmgr4001&hid=4207 http://hdl.handle.net/11607/2556 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2011 Cilt 8 Sayı 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ContentServer.pdf | Makale Dosyası | 140.9 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.