Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2550
Title: Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi
Other Titles: Effects of different fruit size and harvesting time on storage of navel oranges grown in Kuyucak district of Aydın province
Authors: Özdemir, Fatih
Dalkılıç, Zeynel
TR48134
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü
Keywords: Citrus Sinensis
Meyve Büyüklüğü
Derim Zamanı
Muhafaza
Fruit Size
Harvesting Time
Storage
Issue Date: 2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Özdemir, F., Dalkılıç, Z. (2009). Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1), 77-86.
Abstract: Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen Washington Navel ve Frost Navel göbekli portakallarından üç farklı boyda (küçük, orta, büyük) ve üç farklı zamanda (22 Kasım, 03 Aralık, 10 Aralık 2005) derilen meyveler iki farklı depo tipinde (doğal şartlarda 6 ay, soğuk havada 4 ay) muhafaza edilmiştir. Doğal şartlarda depolanan Washington Navel ve Frost Navel’de 6. ayda sırası ile ortalama ağırlık kaybı % 29.32 ve % 25.85, fizyolojik ve patolojik bozulma % 37.78 ve % 40.00, usare 42.71 ve 40.61, SÇKM 11.84 ve 11.71, TA 0.64 ve 0.59, SÇKM/TA 18.98 ve 20.43, pH 3.83 ve 3.92’dir. Soğuk havada (5±1o C) depolanan Washington Navel ve Frost Navel’de 4. ayda sırası ile ortalama ağırlık kaybı % 12.79 ve % 11.51, fizyolojik ve patolojik bozulma % 66.30 ve % 86.11, usare 36.57 ve 35.39, SÇKM 10.42 ve 10.44, TA 0.79 ve 0.82, SÇKM/TA 14.10 ve 14.54, pH 3.50 ve 3.65’tir. Her iki depo şartında meyve büyüklüğü arttıkça ve derim zamanı geciktikçe ağırlık kaybı azalmıştır. Meyveler doğal şartlarda 5 ay, soğuk hava deposunda 3 ay kalitesinden fazla kayıp olmadan muhafaza edilebilmiştir.
Washington Navel and Frost Navel oranges grown in Aydın province Kuyucak district were harvested at three different size (small, medium, large) and time (22 November, 03 December, 10 December 2005), and were stored in two different storage houses (natural conditions for 6 months, cold storage for 4 months). Washington Navel and Frost Navel fruit stored in natural conditions had average weight loss % 29.32% and 25.85%, physiological and pathological disorder 37.78% and 40.00%, fruit juice 42.71 and 40.61, TSS 11.84 and 11.71, TA 0.64 and 0.59, TSS/TA 18.98 and 20.43, pH 3.83 and 3.92, respectively, at the 6th month. That of Washington Navel and Frost Navel fruit stored at cold storage (5±1o C) had average weight loss 12.79 % and 11.51 %, physiological and pathological disorder 66.30 % and 86.11 %, fruit juice 36.57 and 35.39, TSS 10.42 and 10.44, TA 0.79 and 0.82, TSS/TA 14.10 and 14.54, pH 3.50 and 3.65, respectively, at the 4th month. While fruit size increases and harvesting time delays, fruit weight loss decreases in both storage types. Fruit could be stored for 5 months in the natural conditions and 3 months in the cold storage without losing much quality.
URI: http://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=22&sid=7fda99b7-6692-4d7c-bd2c-394c05538686%40sessionmgr4002&hid=4207
http://hdl.handle.net/11607/2550
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2009 Cilt 6 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ContentServer.pdfMakale Dosyası148.03 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.