Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2537
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorSaraçoğlu, Türker-
dc.contributor.authorÜçer, Necmiye-
dc.contributor.authorÖzyılmaz, Ümit-
dc.contributor.authorÖzarslan, Cengiz-
dc.date.accessioned2016-03-16T12:57:43Z-
dc.date.available2016-03-16T12:57:43Z-
dc.date.issued2010-
dc.identifier.citationSaraçoğlu, T., Üçer, N., Özyılmaz, Ü., Özarslan, C. (2010). Satsuma mandarin ( marc.) çeşidinin sıçrama özellikleri.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,7(1),87-93.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://web.a.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=0327d40a-9756-4aee-b522-0df5a3f17fd5%40sessionmgr4005&hid=4001-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2537-
dc.description.abstractÇalışmada satsuma mandarin çeşidinin bazı fiziksel özellikleri saptanarak, sıçrama katsayısının farklı düşme koşullarında belirlenmesine yönelik Visual Basic dilinde bir program yazılmıştır. Meyvenin geometrik ortalama çap değeri 6.44 cm, küreselliği %0.96, yüzey alanı 130.58 cm , projeksiyon alanı (dik) 33.85 cm , projeksiyon alanı (yatay) 33.18 cm , hacmi 120.73 cm , kütlesi 118.24 g, yoğunluğu 0.98 g/cm olarak elde edilmiştir. Statik sürtünme katsayısı değerleri beşfarklı yüzey için 0.45 ile 0.49 arasında değişmiştir. Düşürme testleri sonucunda, düşme yüksekliklerindeki artışla çarpma sırasında absorbe edilen enerji değerlerinin yükseldiği, bunun sonucu olarak sıçrama katsayısının düşme yüksekliğindeki artışla beraber, farklı yüzeyler için azaldığı, sıçrama katsayısı ile absorbe edilen enerji değerleri arasında kuvvetli bir ilişkinin olduğu (R =0.85) belirlenmiştir. Ayrıca yüzey ve yükseklik değişimlerinin, sıçrama katsayısı ve absorbe edilen enerji değerleri üzerinde önemli olduğu (p<0.05) ortaya konmuştur.tr_TR
dc.description.abstractIn this study some physical properties of satsuma mandarin varieties were evaluated. Software was written by using Visual Basic programming language to determine the coefficient of restitution at different drop conditions. The geometric mean diameter, sphericity, surface area, projected area (vertical), projected area (horizontal), volume, mass and density of fruit were 6.44 cm, % 0.96, 130.58 cm , 33.85 cm , 33.18 cm , 120.73 cm , 118.24 g and 0.98 g/cm respectively. Static coefficient of friction of fruit was changed between 0.45 and 0.49 on five differentsurfaces. In the result of drop tests, absorbed energy was increase, but also the coefficient of restitution was decrease with depend on the increasing of the initial height of drop onto different surface. The relationship between the coefficient of restitution and absorbed energy was determined with a value for the coefficient of determination R of 0.85. In addition, the surface and the initial height of drop differences on the coefficient of restitution and absorbed energy were determined asstatistically significant(p<0.05).tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectMandarintr_TR
dc.subjectFiziksel Özelliklertr_TR
dc.subjectSıçrama Katsayısıtr_TR
dc.subjectAbsorbe Edilen Enerjitr_TR
dc.subjectMandarintr_TR
dc.subjectPhysical Propertiestr_TR
dc.subjectCoefficient Of Restitutiontr_TR
dc.subjectAbsorbed Energytr_TR
dc.titleSatsuma mandarin ( marc.) çeşidinin sıçrama özellikleritr_TR
dc.title.alternativeBounce characteristics of satsuma mandarin ( variety )tr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR21654tr_TR
dc.contributor.authorIDTR9636tr_TR
dc.contributor.authorIDTR18998tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümütr_TR
dc.identifier.volume7tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage87tr_TR
dc.identifier.endpage93tr_TR
Appears in Collections:2010 Cilt 7 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2010-87,93.pdfMakale Dosyası204.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.