Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2522
Title: Aydın ilinde zeytin üretimi ile iklim verileri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
Other Titles: Determination of relationship between climate data and olive production data in aydın province
Authors: Çolakoğlu, Cumhur
Tunalıoğlu, Renan
TR14905
Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümü
Keywords: Zeytin Verimi
İklim Değişkenleri
Sıcaklık Toplamı
Soğuklanma İhtiyacı
Aydın
Olive Yield
Climate Variables
Growing Degree-Day Requirement
Chilling Requirement
Issue Date: 2010
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Çolakoğlu, C., Tunalıoğlu, R. (2010). Aydın ilinde zeytin üretimi ile iklim verileri arasındaki ilişkilerin belirlenmesi.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,7(1),71-77.
Abstract: Aydın, mevcut zeytin ağaç varlığı, zeytin ve zeytinyağı üretimi ile Türkiye'nin en önemli ilidir. Aydın'da geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde kültürel işlemlerin yeterince uygulanamıyor olması, üretimin iklim değişkenlerine doğrudan bağlı olmasına neden olmaktadır. Araştırmada Aydın'da ele alınan 1990/2007 yılları bazında iklim verilerinin düzenli kayıtlarına ulaşılan dört ilçe; Merkez, Kuşadası, Nazilli ve Sultanhisar'da zeytin verim ve iklim değişkenlerinin ilişkilerini belirlemek için çoklu regresyon modeli kurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre Aydın ilinde zeytin ağacının toplam sıcaklık isteği 2.392,08 günderece, soğuklama ihtiyacı ise 817,8 saat olarak hesaplanmıştır. Ayrıca zeytin veriminde etkili iklim verilerinden istatistiksel olarak önemli bulunanlar, Aydın merkez ilçe için ortalama nem ve ortalama güneşlenme süresi, Kuşadası için sadece ortalama güneşlenme süresi, Nazilli için toprak sıcaklığı, ortalama nem, ortalama rüzgâr ve toplam yağış, Sultanhisar için ise ortalama maksimum sıcaklık ve ortalama rüzgâr olarak bulunmuştur.
Aydın is the most important province of Turkey in terms of number of olive trees, olive and olive oil production. Generally, olive cultivation is made as traditional in Aydın. Not being applied enough of cultural processes in traditional olive cultivation causes production to be connected directly to climate variables. In the study, the yield and climate data covering the years 1990/2007 and total of five districts including the central district in Aydın were used. In this study, correlation coefficient between olive production and climate data of province and districts in Aydın, the needs for total of tempature requirement and cold days were calculated. According to the findings, in Aydin province, olive trees are in need of average of 2392.08 day-degree temperature from the rest of to harvest the fruit until the last time out was determined Growing Degree-Day Requirement . For Aydın province to meet the need to restore the olive tree is expressed as the sum of the temperature of the 'Chilling Requirement' was calculated as 817.8 hours. In this model, average humidity and average sun hours for Aydın central district, only average sunny days for Kuşadası, soil temperature, average humidity and average wind and total rainfall for Nazilli, average maximum temperature and average wind for Sultanhisar was seen statistically important.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2522
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2010 Cilt 7 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2010-71,77.pdfMakale Dosyası101.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.