Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2520
Title: Deve güreşi mi, deve dövüşü mü?
Other Titles: Camel wrestling or camel fighting?
Authors: Yılmaz, Orhan
Ertuğrul, Mehmet
TR125737
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü
Keywords: Camelus Dromedary
Camelus Bactrianus
Genetik Kaynak
Göçebe
Spor
Genetic Resource
Nomad
Sport
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Yılmaz, O., Ertuğrul, M. (2015). Deve güreşi mi, deve dövüşü mü?. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(2), 117-123.
Abstract: Deve Türk Tarihi'nde her zaman önemli olmuştur. Türkler tarafından develer geçmişte ulaşım, yük, binek, savaşma, beslenme ve spor amaçlı kullanılmıştır. 20. yüzyılda başlayan sanayileşme ve modernleşme ile birlikte develer önemini kaybetmiş ve günümüzde sadece spor ve turizm amaçlı kullanılmaktadır. Türkiye deve populasyonu 2003 yılında 808 deveye kadar inmiştir. Günümüzde bu rakam 2012 yılı rakamlarına göre 1.135'dir. Deve populasyonu çoğunlukla Batı Anadolu'da deve güreşleri amacı ile kullanılmaktadır. Deve güreşi organizasyonları yılda 60-70 yerde develerin kızgınlık sezonunda kış mevsiminde düzenlenmektedir. Güreş organizasyonları sadece erkekler tarafından değil, fakat bayanlar ve çocuklar tarafından da izlenmektedir. Bu yönüyle deve güreşleri bir aile sporudur. Türkiye'den farklı olarak develer Afganistan ve Pakistan'da çoğunlukla havut giydirilmeden ve ağızları bağlanmadan dövüştürülür. Türkiye'de ise develere havut giydirilerek ve ağzıları bağlanarak güreş yaptırılır.
Camels were always important in Turkish History. In the past camels were used as transport, pack, ride, war, food, th and sport animal by Turks. After industrialization and modernization since 20 century, camel lost their importance and nowadays they are only a sport and tourism material in Turkey. Thus the camel population in Turkey decreased to 808 in 2003. Nowadays the number is 1.315 according to data of 2012. The camel population is mostly used for camel wrestling events in Western Anatolia. The camel wrestling events are organized about in 60-70 places annually during winter season when camels are in heat season. Wrestling events are followed by not only men spectators but also women and children. Because of this side, camel wrestling events is a family sport. Unlike Turkey, camels are fought in Afghanistan and Pakistan sometimes without 'havut' (packsaddle) and muzzling. In Turkey, camels are not fought buy wrestled by applying havut and muzzling.
URI: http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/97
http://hdl.handle.net/11607/2520
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
97-798-1-PB.pdfMakale Dosyası463.04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.