Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2513
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAltındal, Demet-
dc.contributor.authorAkgün, İlknur-
dc.date.accessioned2016-03-15T13:22:07Z-
dc.date.available2016-03-15T13:22:07Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationAltındal, D., Akgün, İ. (2015). Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-153.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/85-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2513-
dc.description.abstractGenetik çeşitlilik içeren bitki genetik kaynakları son yıllarda üstün nitelikli bitki çeşitlerinin geliştirilmesi için gerekli hammadde niteliğindedir. Ancak bitki genetik kaynakların bitki ıslahında kullanılması erozyona neden olmakta ve dünya gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Genetik çeşitliliğin azalması, meydana gelen genetik erozyonun belirlenmesi ve değerlendirilmesi birinci önceliktir. Bu nedenle genetik erozyon sonuçları belirlenmeli ve genetik kaynakların korunması gerekmektedir. Ülkemizde beslenme bakımından önemli olan tahıllar bitki çeşitliliği açısından da önemli kaynaklara sahiptir. Buğday başta olmak üzere tahılların korunması ve devamlılığının sağlanabilmesi için gereken önlemler yeterince alınmamaktadır. Bitki gen kaynakları yönünden zengin olan ülkemiz, genetik kaynakların belirlenmesi ve korunması konusunda stratejiler üreten ve uygulayan ülkelerden biri olmak zorundadır.tr_TR
dc.description.abstractIn recent years, plant genetic resources, including genetic diversity is necesary for the development of superior quality raw materials plant varieties However, the use of plant genetic resources in plant breeding leads to erosion and constitutes a serious threat to world food security. The reduction of genetic diversity, identifying and assessing the genetic erosion taking place is the first priority. Therefore, the results of genetic erosion should be determined and must be the conservation of genetic resources. Cereals which are important in nutrition in our country and has significant resources in terms of plant diversity. Mainly in wheat, cereals conservation and measures to provide sustainability are not enough. Our country is rich in plant genetic resources, therefore conservation of genetic resources in identifying and producing and implementing strategies must be one of the countries.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBitkitr_TR
dc.subjectTahıltr_TR
dc.subjectGenetik Kaynaklartr_TR
dc.subjectÇeşitliliktr_TR
dc.subjectGenetik Erozyontr_TR
dc.subjectPlanttr_TR
dc.subjectCerealtr_TR
dc.subjectGenetic Resourcestr_TR
dc.subjectDiversitytr_TR
dc.subjectGenetic Erosiontr_TR
dc.titleBitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumutr_TR
dc.title.alternativePlant genetic resources and the status of cerealstr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR154004tr_TR
dc.contributor.authorIDTR4462tr_TR
dc.contributor.departmentSüleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümütr_TR
dc.identifier.volume12tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage147tr_TR
dc.identifier.endpage153tr_TR
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
85-717-1-PB.pdfMakale Dosyası1.49 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.