Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2513
Title: | Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu |
Other Titles: | Plant genetic resources and the status of cereals |
Authors: | Altındal, Demet Akgün, İlknur TR154004 TR4462 Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü |
Keywords: | Bitki Tahıl Genetik Kaynaklar Çeşitlilik Genetik Erozyon Plant Cereal Genetic Resources Diversity Genetic Erosion |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Altındal, D., Akgün, İ. (2015). Bitki genetik kaynakları ve tahıllardaki durumu. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 147-153. |
Abstract: | Genetik çeşitlilik içeren bitki genetik kaynakları son yıllarda üstün nitelikli bitki çeşitlerinin geliştirilmesi için
gerekli hammadde niteliğindedir. Ancak bitki genetik kaynakların bitki ıslahında kullanılması erozyona neden
olmakta ve dünya gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Genetik çeşitliliğin azalması, meydana
gelen genetik erozyonun belirlenmesi ve değerlendirilmesi birinci önceliktir. Bu nedenle genetik erozyon
sonuçları belirlenmeli ve genetik kaynakların korunması gerekmektedir. Ülkemizde beslenme bakımından
önemli olan tahıllar bitki çeşitliliği açısından da önemli kaynaklara sahiptir. Buğday başta olmak üzere tahılların
korunması ve devamlılığının sağlanabilmesi için gereken önlemler yeterince alınmamaktadır. Bitki gen
kaynakları yönünden zengin olan ülkemiz, genetik kaynakların belirlenmesi ve korunması konusunda stratejiler
üreten ve uygulayan ülkelerden biri olmak zorundadır. In recent years, plant genetic resources, including genetic diversity is necesary for the development of superior quality raw materials plant varieties However, the use of plant genetic resources in plant breeding leads to erosion and constitutes a serious threat to world food security. The reduction of genetic diversity, identifying and assessing the genetic erosion taking place is the first priority. Therefore, the results of genetic erosion should be determined and must be the conservation of genetic resources. Cereals which are important in nutrition in our country and has significant resources in terms of plant diversity. Mainly in wheat, cereals conservation and measures to provide sustainability are not enough. Our country is rich in plant genetic resources, therefore conservation of genetic resources in identifying and producing and implementing strategies must be one of the countries. |
URI: | http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/85 http://hdl.handle.net/11607/2513 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2015 Cilt 12 Sayı 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
85-717-1-PB.pdf | Makale Dosyası | 1.49 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.