Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2511
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYıldız, Pınar Oğuzhan-
dc.contributor.authorKırım, Birsen-
dc.date.accessioned2016-03-15T13:20:50Z-
dc.date.available2016-03-15T13:20:50Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationYıldız, O. P., Kırım, B. (2015). Balık ve balık ürünlerinde biyojen aminlerin varlığı. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 139-145.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/112-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2511-
dc.description.abstractBiyojen aminler hayvan, bitki ve mikroorganizmaların normal metabolizmasında rol alan düşük molekül ağırlıklı organik bazlardır. Genellikle serbest aminoasitlerin mikrobiyal enzimlerle dekarboksilasyonu sonucu oluşmaktadır. Bu bileşikler, insan ve hayvanlarda toksik etkiye sahip olabilmektedirler. Biyojen aminler, olgunlaştırma veya fermantasyon işlemleri ile üretilen çeşitli gıdalarda ve içeceklerde bulunmaktadır. Biyojen amin içeren gıdalar arasında balık ve balık ürünleri, et ürünleri, yumurta, peynir çeşitleri, fermente sebzeler ve soya fasulyesi ürünleri, bira ve şarap yer almaktadır. Biyojenik aminler kimyasal olarak alifatik (putresin, kadaverin, spermin, spermidin), aromatik (tiramin, feniletilamin) ve heterosiklik (histamin, triptamin) yapıda olabilirler. Balık kasında en sık bulunan aminler histamin, kadaverin ve putresindir. Bu derlemede, biyojenik aminlerin önemi ve bunların balık ve balık ürünlerinde oluşumu üzerinde durulmuştur.tr_TR
dc.description.abstractBiogenic amines are low molecular organic bases in normal metabolisms of animal, vegetable and microorganisms. These amines are formed by decarboxylation of free amino acids with microbial enzymes. These compounds can have toxic efffects in human and animal. Biogenic amines, produced by ripening or fermentation processes are in various foods and beverages. Biogenic amines such as fish, fish products, meat products, eggs, cheese, fermented vegetables, soy bean products, beer and wine are available. The chemical structure of bioljenik amines aliphatic (putrescine, cadaverine, spermine, spermidine), aromatic (tyramine, phenylethylamine) and heterocyclic (histamine, tryptamin) are vary. Most commonly amines are histamine, cadaverine and putresin in fish muscle. In this review, significance on the biogenic amines and the formation this amines of in fish and fish products were examined.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBiyojen Aminlertr_TR
dc.subjectBalıktr_TR
dc.subjectBalık Ürünleritr_TR
dc.subjectBiogenic Aminestr_TR
dc.subjectFishtr_TR
dc.subjectFish Productstr_TR
dc.titleBalık ve balık ürünlerinde biyojen aminlerin varlığıtr_TR
dc.title.alternativePresence of biogenic amines in fish and fish productstr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR170999tr_TR
dc.contributor.authorIDTR148359tr_TR
dc.contributor.departmentArdahan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümütr_TR
dc.identifier.volume12tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage139tr_TR
dc.identifier.endpage145tr_TR
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
112-716-1-PB.pdfMakale Dosyası1.52 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.