Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2501
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorYıldırım, Saadettin-
dc.contributor.authorTarhan, Sefa-
dc.date.accessioned2016-03-15T13:04:37Z-
dc.date.available2016-03-15T13:04:37Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationYıldırım, S., Tarhan, S. (2015). Badem çekirdeği yığınının havaakımı direncinin belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 97-102.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/124-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2501-
dc.description.abstractBu çalışmada yığın haldeki badem çekirdeklerinin hava akımına karşı göstermiş olduğu direncin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gücünü 4 kW lık bir elektrik motorundan alan bir santrifüj fan, hava dağılım odası ve silindirik 3 -2 -1 depodan oluşan bir deney düzeneğinden faydalanılmıştır. Denemelerde 0,05 ile 2,93 m m s hava hızı aralıklarında ortaya çıkan basınç düşüşü deneysel olarak üç tekerrürlü ölçülmüştür. Deneysel ortamda hava hızlarına bağlı ölçülen basınç düşüşlerinin Shedd ve Hukill-Ives eşitlikleri ile matematiksel olarak modellenmesi amacıyla matlab istatistik toolbox aracılığı ile none-linear regression analizi yapılmıştır. Deneysel olarak ölçülen basınç kaybının Shedd ve Hukill-Ives eşitlikleri ile tanımlanmasında iyilik derecesi olarak tahminleme katsayısı 2 (The coefficient of determination-R ) ve Ortalama Kareler Hatası Kökü (Root Mean Square Error-RMSE) değerleri kullanılmıştır. Sonuç olarak her iki model de badem çekirdeğinin hava akımı direncini denemelerde 3 -2 -1 2 -1 seçilen 0,05 ile 2,93 m m s hava hızı aralıklarında yüksek iyilik dereceleriyle (R >0.95 ve RMSE< 458 Pam ) tahmin edebilmektedir.tr_TR
dc.description.abstractThis study was conducted in order to determine air resistance of almond pit. The experimental unit consisted of a centrifugal fan powered by a 4 kWelectrical motor, air distribution room and cylindrical container. Pressure drop 3 -2 -1 across bulk almond pit was measured with three replications at flow rate ranging from 0,05 to 2,93 m m s , experimentally. Shedd's and Hukill-Ives equations were used to model airflow resistance of almond pit due to their recognitions as a standard method and versatility. Therefore, these two models were fitted to the experimental pressure drop data for the almond pit using nonlinear regression analysis. Matlab nonlinear regression program was used to fit the experimental data to these models and to determine the constants of A, B, 2 C, and D of the models. The coefficient of determination (R ) and Root Mean Square Error (RMSE) of the pressure drop prediction were used to evaluate the fitting of the models to the experimental data. The results of model fitting suggested that both equations could be used to predict airflow resistance of apricot kernel with a 2 -1 high goodness of fitting (R >0.95 and RMSE< Pam ).tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectBademtr_TR
dc.subjectHava Direncitr_TR
dc.subjectModellemetr_TR
dc.subjectAlmond Pittr_TR
dc.subjectAir Resistancetr_TR
dc.subjectModellingtr_TR
dc.subjectAir Resistance Of Almond Pittr_TR
dc.titleBadem çekirdeği yığınının havaakımı direncinin belirlenmesitr_TR
dc.title.alternativeDetermination of air resistance of almond pittr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR14240tr_TR
dc.contributor.authorIDTR104032tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Biyosistem Mühendisliği Bölümütr_TR
dc.identifier.volume12tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage97tr_TR
dc.identifier.endpage102tr_TR
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
124-709-1-PB.pdfMakale Dosyası2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.