Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2499
Title: Tekirdağ kent merkezi kıyı şeridinin görsel peyzaj kalitesi yönünden değerlendirilmesi ve mekan tercihine etkisi
Other Titles: Assessing the visual landscape quality of Tekirdag city center coastline and its effects to space preferences
Authors: Gültürk, Pınar
Şişman, Elif Ebru
TR48676
TR104438
Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü
Keywords: Görsel Kalite
Mekan Tercihi
Kıyı
Tekirdağ
Visual Quality
Space Preference
Coastline
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Gültürk, P., Şişman, E. E. (2015). Tekirdağ kent merkezi kıyı şeridinin görsel peyzaj kalitesi yönünden değerlendirilmesi ve mekan tercihine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 81-89.
Abstract: Bir mekanın tercih edilmesinde veya daha yaşanabilir nitelikte olmasında görsel peyzaj kalitesi en önemli etkenlerden birisidir. Bu düşünceden yola çıkılarak Tekirdağ ili kıyı şeridinin, çeşitli değişkenler doğrultusunda irdelenerek görsel peyzaj kalite analizi yapılması, analiz ve değerlendirmeler sonucunda da ileride yapılması düşünülen planlama ve tasarım çalışmalarına altlık oluşturması amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini; Tekirdağ ili Değirmenaltı Mahallesi ile Altınova Mahallesi sınırları içerisinde yer alan kıyı şeridi ile bu alana ait 45 adet görüntü kullanılarak yapılan foto-anket oluşturmuştur. Anket çalışması kullanıcı ve uzman olmak üzere iki gruba uygulanmıştır. Kullanıcı grubunu Namık Kemal Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, uzman grubunu ise öğretim üyeleri ve öğretim elemanları oluşturmuştur. Kullanıcı grubu ile uzman grubu arasında kullanımlara bağlı olarak mekan tercihinde farklılık olup olmadığını tespit etmek için her iki gruba da aynı anket çalışması uygulanmıştır. Anket çalışmasında her bir görüntü birbirinden farklı yedi parametre bakımından Likert ölçeğinde 1-5 puan aralığında değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı istatistikler yolu ile elde edilen araştırma bulgularına dayanarak çalışma alanı sınırları içerisinde kalan kıyı şeridinin kullanım açısından tercih sebepleri ile parametreler arasında ilişki kurulmuştur. Daha önce belirlenen yedi parametreden en çok bakım ve düzen parametrelerinin mekan tercihini olumlu veya olumsuz yönde etkilediği istastiki sonuçlarla (bakım; 4,4500±0,08325 ve düzen; 4,000±0,36515) belirlenmiştir. Uzman grubuna uygulanan anket çalışması sonucunda yeşil alanın veya doğanın hakim olduğu mekanların en çok tercih edildiği görülürken; kullanıcı grubunda ise yapısal elemanların hakim olduğu mekanların da tercih edildiği görülmüştür.
Landscape visual quality is the most common reason for humans visiting and living the place. Based on this idea the aim of this study to analyse Tekirdag coastline visual quality by using a variety of variables and to create a base for the future planning and design work as a result of analysis and evaluation. Tekirdag coastline between Degirmenalti District and Altinova District and foto-questionnaire by using study area photographs are the main materials. Questionnaire was conducted two groups named users and experts. User group occurred the students of Namık Kemal University Department of Landscape Architecture; expert group occurred teaching staffs of the same department. The same questionnaire was conducted both two groups to determine if there were any differences depending on space preference. Each photograph was rated from 1 to 5 in terms of seven parameters on Likert scale. The relationship between the parameters and the reason of space preference of study area were established through the descriptive statistics. Maintenance and order of seven parameters determined previously affect space preference by positively or negatively with statistical results (maintenance; 4,4500±0,08325 and order; 4,000±0,36515) is concluded. As a result of questionnaire; sceneries dominated by green areas were the most preferred by experts, users also preferred spaces where were dominated by structural elements.
URI: http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/93
http://hdl.handle.net/11607/2499
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
93-719-1-PB.pdfMakale Dosyası1.97 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.