Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2492
Title: | Sert kabuklu meyve türleri tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür gelişimi üzerine etkisi |
Other Titles: | Effect of the application of root cutting after germination on the seedling growth in the nut fruits seeds |
Authors: | Alkan, Gülsüm Ertan, Engin Hekimci, Bilge Algül, Burak Erdem TR43806 TR148287 TR166629 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü |
Keywords: | Sert Kabuklu Meyve Türleri Radisil Kök Kesimi Çimlenme Çöğür Gelişimi Nuts Radicle Root Cutting Germination Seedling Growth |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Alkan, G., Ertan, E., Hekimci, B., Algül, E. B. (2015). Sert kabuklu meyve türleri tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür gelişimi üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 49-56. |
Abstract: | 2010-2011 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümüne ait olan
sisleme serasında yürütülen bu araştırmada; materyal olarak antepfıstığı, badem, ceviz ve kestane tohumları
kullanılmıştır. Sert kabuklu meyve türlerinin tohumlarında çimlenme sonrası kök kesimi uygulamasının çöğür
gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla, denemede üç farklı uygulama (5 cm'den radisil kesimi, 10 cm'den
radisil kesimi ve kontrol) yapılmıştır. Sisleme ortamından çimlenme sonrası sökülen ceviz, kestane, antepfıstığı
ve badem çöğürlerinin yarısı, radisil kesimi yapılmadan tüplere şaşırtılmış, diğer yarısı ise çimlenme ortamına
tekrar dikilmiştir. Araştırmada, kontrol grubunda olan çöğürlerin genel olarak sürgün gelişimleri ile ilgili iyi
performanslar gösterdiği, ancak buna karşın 10 cm'den radisil kesilen çöğürlerde ise, kök ile ilgili gelişim
parametrelerinin daha olumlu sonuçlar verdiği saptanmıştır. This study was conducted in mist propogation greenhouse belonging to Adnan Menderes University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture between 2010-2011. Pistachio, almond, walnut, chestnut seeds were used as material in this research. In this study it was aimed to determine the effects of the application of root cutting methods on the some seedlings after germination. Three different applications were used as a cutting of radicle from 5 cm, 10 cm and control. The half of the pistachio, almond, walnut and chestnut seedlings which were ripped off from mist propagation media and were planted in tubes. The other half of the seedlings were replanted in mist propagation media. As a conclusion, the seedlings in the control group had the better performance regarding the shoot growth. Besides, the root growth parameters were the better in the seedlings with 10 cm radicle cutting. |
URI: | http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/94 http://hdl.handle.net/11607/2492 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2015 Cilt 12 Sayı 1 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
94-704-1-PB.pdf | Makale Dosyası | 1.48 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.