Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2482
Title: | Isparta bölgesinde selekte edilen badem (prunus amygdalus batsch.) genotiplerinin bazı kimyasal özellikleri ve yağ asitleri kompozisyonları1 |
Other Titles: | Fatty acid content and some chemical properties of selected almond (prunus amygdalus batsch.) genotypes in ısparta province |
Authors: | Yıldırım, Adnan Koyuncu, Fatma Tekintaş, Ekmel Yıldırım, Fatma Akıncı TR4731 TR8252 TR106824 Süleyman Demirel Üniversitesi, Sütçüler Meslek Yüksek Okulu |
Keywords: | Badem (prunus amygdalus batsch.) Kimyasal Özellikler Yağ Asitleri Kompozisyonu Almond (prunus amygdalus batsch.) Chemical Properties Fatty Acid Composition |
Issue Date: | 2008 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Yıldırım, A., Koyuncu, F., Tekintaş, E., Yıldırım, F.Akıncı. (2008). Isparta bölgesinde selekte edilen badem (prunus amygdalus batsch.) genotiplerinin bazı kimyasal özellikleri ve yağ asitleri kompozisyonları1.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(1),19-25. |
Abstract: | Bu arastırmada, Isparta yöresinde selekte edilen 14 badem (Prunus amygdalus Batsch.) genotipinin bazı
kimyasal özellikleri ve yag asitleri kompozisyonunu belirlemek amacıyla yürütülmüstür. Arastırmada,
genotiplerin toplam yag oranı % 44.25 ile (ISP 298) - 55.68 (ISP 129); protein oranı % 21.23 (ISP 66) - 35.27
(ISP 298); kül oranı % 2.75 (ISP 66) - 3.81 (ISP 129); nem oranı % 3.41 (ISP 127) - 4.52 (ISP 59); palmitik asit
oranı % 6.18 (ISP 241) - 8.33 (ISP 127); palmitoleik asit oranı % 0.33 (ISP 80) - 0.91 (ISP 57); stearik asit oranı
% 1.20 (ISP 80) - 2.74 (ISP 68); oleik asit oranı % 64.60 (ISP 127) - 75.47 (ISP 241); linoleik asit oranı % 16.05
(ISP 241) - 24.06 (ISP 127) arasında saptanmıstır. This study was carried out to determine some chemical properties and fatty acid content of selected almond (Prunus amygdalus Batsch.) genotypes in Isparta province. In the study, total oil content, protein content, ash content, humidity, palmitic acid content, palmitoleic acid content, stearic acid content, oleic acid content, and linoleic acid content of the selected genotypes were ranged from 44.25 (ISP 298) to 54.68 % (ISP 66), 21.23 (ISP 66) to 35.2%, 7 (ISP 298) 2.75 (ISP 66) to 3.81% (ISP 129), 3.41 (ISP 127) to 4.52% (ISP 59), 6.18 (ISP 241) to 8.06 % (ISP 57), 0.33 (ISP 80) to 0.91% (ISP 57), 1.20 (ISP 80) to 2.50 % (ISP 127), 64.60 (ISP 127) to 75.47 % (ISP 241), 16.05 (ISP 241) to 24.06 % (ISP 127), respectively. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/2482 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2008 Cilt 5 Sayı 1 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.