Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2481
Title: | Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri |
Other Titles: | Environmental effects on milk protein compositon in holstein friesian cattle |
Authors: | Çardak, Ayşe Deniz TR24955 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisligi Bölümü |
Keywords: | Çevresel Faktörler aS1-Kazein b-Kazein k-Kazein a-Laktalbumin b-Laktoglobulin Environmental Factors aS1-Casein b-Casein k-Casein a-Lactalbumin b-Lactoglobulin |
Issue Date: | 2008 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Çardak,A.D. (2008). Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(1),13-18. |
Abstract: | Çalısmada Siyah-Alaca sıgırlarda sütün protein içerigi ve komposizyonuna mevsim, laktasyon sayısı, laktasyon
dönemi ve somatik hücre sayısının (SHS) etkileri arastırılmıstır. Laktasyon boyunca toplanan süt örneklerinde
protein fraksiyonları Poliakrilamid-Jel-Elektroforezi’nde ayrılmıs ve densitometre yardımıyla her bir protein
fraksiyonunun içerigi belirlenmistir. Sütün protein içerigine mevsim, laktasyon dönemi ve SHS’nın etkileri
önemli bulunmustur. aS1-kazein (-Cn) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, laktasyon sayısı, SHS; b-Cn
içerigine mevsim, laktasyon sayısı, SHS; k-Cn içerigine laktasyon sayısı, laktasyon dönemi, mevsim;
a-Laktalbumin (-La) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, SHS; b-Laktoglobulin (-Lg) içerigine laktasyon
dönemi, laktasyon sayısı, mevsim ve SHS önemli etkiye sahiptir. Sütün protein, aS1-Cn ve b-Lg içerigi Eylül-
Aralık döneminde maksimum seviyededir. Laktasyon sayısının artmasıyla birlikte aS1-Cn içerigi azalmakta,
b-Cn içerigi artmaktadır. Besinci ve daha sonraki laktasyonlarda k-Cn ve b-Lg içerigi minimum seviyededir.
Laktasyonun ikinci ayında minimum olan protein ve b-Lg içerigi laktasyon sonuna kadar sürekli artmaktadır.
aS1-Cn içeriginde laktasyon süresince azalma belirlenmistir. SHS’nın artmasıyla a-La, b-Lg ve k-Cn içeriginin
arttıgı; aS1-Cn ve b-Cn içeriginin azaldıgı tespit edilmistir. Effects of season, parity number, stage of lactation and somatic cell count (SCC) on protein content as well as protein composition were investigated in Holstein Friesian cattle. Milk protein fractions were quantified after polyacrylamide gel electrophoresis, using computer-assisted densitometer. Milk protein content was effected by season, stage of lactation and SCC. Season, stage of lactation, parity number and SCC affected aS1-casein (-Cn) content. b-Cn content was effected by season, parity number and SCC. Parity number, stage of lactation and season had significant effect on k-Cn content. a-Lactalbumin (-La) content was effected by season, stage of lactation and SCC, while stage of lactation, parity number, season as well as SCC affected b-Lactoglobulin (-Lg) content. Protein, aS1-Cn and b-Lg content was higher between September-December. Increased parity number was associated with decreased aS1-Cn and increased b-Cn content. Last parity subclass had minimum k-Cn and b-Lg content. Protein and b-Lg content was minimum in second lactation monat and then increased as lactation progressed, while aS1-Cn content was decreased. Increased SCC were associated with increased a-La, b-Lg, k-Cn as well as decreased aS1-Cn and b-Cn content. |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/2481 |
ISSN: | 1304-7787 |
Appears in Collections: | 2008 Cilt 5 Sayı 1 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.