Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2481
Title: Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri
Other Titles: Environmental effects on milk protein compositon in holstein friesian cattle
Authors: Çardak, Ayşe Deniz
TR24955
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisligi Bölümü
Keywords: Çevresel Faktörler
aS1-Kazein
b-Kazein
k-Kazein
a-Laktalbumin
b-Laktoglobulin
Environmental Factors
aS1-Casein
b-Casein
k-Casein
a-Lactalbumin
b-Lactoglobulin
Issue Date: 2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Çardak,A.D. (2008). Çevresel faktörlerin siyahi alaca sığırda sütün protein kompoziyonuna etkileri.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(1),13-18.
Abstract: Çalısmada Siyah-Alaca sıgırlarda sütün protein içerigi ve komposizyonuna mevsim, laktasyon sayısı, laktasyon dönemi ve somatik hücre sayısının (SHS) etkileri arastırılmıstır. Laktasyon boyunca toplanan süt örneklerinde protein fraksiyonları Poliakrilamid-Jel-Elektroforezi’nde ayrılmıs ve densitometre yardımıyla her bir protein fraksiyonunun içerigi belirlenmistir. Sütün protein içerigine mevsim, laktasyon dönemi ve SHS’nın etkileri önemli bulunmustur. aS1-kazein (-Cn) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, laktasyon sayısı, SHS; b-Cn içerigine mevsim, laktasyon sayısı, SHS; k-Cn içerigine laktasyon sayısı, laktasyon dönemi, mevsim; a-Laktalbumin (-La) içerigine mevsim, laktasyon dönemi, SHS; b-Laktoglobulin (-Lg) içerigine laktasyon dönemi, laktasyon sayısı, mevsim ve SHS önemli etkiye sahiptir. Sütün protein, aS1-Cn ve b-Lg içerigi Eylül- Aralık döneminde maksimum seviyededir. Laktasyon sayısının artmasıyla birlikte aS1-Cn içerigi azalmakta, b-Cn içerigi artmaktadır. Besinci ve daha sonraki laktasyonlarda k-Cn ve b-Lg içerigi minimum seviyededir. Laktasyonun ikinci ayında minimum olan protein ve b-Lg içerigi laktasyon sonuna kadar sürekli artmaktadır. aS1-Cn içeriginde laktasyon süresince azalma belirlenmistir. SHS’nın artmasıyla a-La, b-Lg ve k-Cn içeriginin arttıgı; aS1-Cn ve b-Cn içeriginin azaldıgı tespit edilmistir.
Effects of season, parity number, stage of lactation and somatic cell count (SCC) on protein content as well as protein composition were investigated in Holstein Friesian cattle. Milk protein fractions were quantified after polyacrylamide gel electrophoresis, using computer-assisted densitometer. Milk protein content was effected by season, stage of lactation and SCC. Season, stage of lactation, parity number and SCC affected aS1-casein (-Cn) content. b-Cn content was effected by season, parity number and SCC. Parity number, stage of lactation and season had significant effect on k-Cn content. a-Lactalbumin (-La) content was effected by season, stage of lactation and SCC, while stage of lactation, parity number, season as well as SCC affected b-Lactoglobulin (-Lg) content. Protein, aS1-Cn and b-Lg content was higher between September-December. Increased parity number was associated with decreased aS1-Cn and increased b-Cn content. Last parity subclass had minimum k-Cn and b-Lg content. Protein and b-Lg content was minimum in second lactation monat and then increased as lactation progressed, while aS1-Cn content was decreased. Increased SCC were associated with increased a-La, b-Lg, k-Cn as well as decreased aS1-Cn and b-Cn content.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2481
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2008 Cilt 5 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdfMakale Dosyası70.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.