Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2468
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorBenlioğlu, Seher-
dc.contributor.authorYıldız, Ayhan-
dc.contributor.authorBaşpınar, Nevin-
dc.date.accessioned2016-03-14T14:07:59Z-
dc.date.available2016-03-14T14:07:59Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationBenlioğlu, S., Yıldız, A., Başpınar, N. (2008). Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(2),3-8.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=199343ef-f725-4210-9be3-8f10ee90c365%40sessionmgr111&hid=101-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2468-
dc.description.abstractBu çalışma, Türkiye kuru incir ihracatının önemli bir kısmını oluşturan Aydın İli’nden ihraç edilen kuru incir örneklerindeki fungal etmenlerin bulaşıklılık düzeyini saptamak amacıyla ele alınmıştır. Çalışma, 2005 yılında kuru incir ihraç eden 23 incir işletmesinden ihracat kapasitesine göre 1-24 arasında değişen sayılarda tesadüfe göre alınan toplam 97 partide yürütülmüştür. Bulaşıklılık oranlarının Aspergillus niger Teigh için %0.0-29.9, Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus için %0.0-4.5, Fusarium spp. için %0.0-10.0, Penicillium spp. için %0.0-12.0, Cladosporium spp. için %0.0-6.1, Alternaria spp. için ise %0.0-4.0 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yirmi üç ihracatçı firmaya ait ortalama yüzde bulaşıklılık A. niger için %8.36, A. flavus/A. parasiticus için 0.55, Fusarium spp. için %3.86, Penicillium spp. için %2.62, Cladosporium spp. için %0.64 ve Alternaria spp. için de %0.44 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen 56 Fusarium spp. izolatının 49’u Fusarium verticilloides (Sacc.) Nirenberg olarak tanılanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractThe study has been undertaken to determine the contamination level of fungi in dry fig samples collected from products eligible for export from Aydin province that constitutes the majority of Turkey’s dry figs exportation. The study covered 97 random samples in which the number of samples ranging from 1 to 24 depending on the exportation capacity of 23 dry fig exporters in 2005. The infestation rates varied between 0.0-29.9% for Aspergillus niger, 0.0-4.5% for Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus, 0.0-10.0% for Fusarium spp., 0.0-12.0% for Penicillium spp., 0.0-6.1% for Cladosporium spp., and %0.0-4.0 for Alternaria spp. in samples. Mean infestation rate for 23 exporter companies was found to be %8.36 for A. niger, 0.55% for A. flavus/A. parasiticus, 3.86% for Fusarium spp., 2.62% for Penicillium spp., 0.64% for Cladosporium spp. and 0.44% for Alternaria spp. 49 out of 56 Fusarium spp. isolates obtained in this study was identified as Fusarium verticilloides.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectKuru İncirtr_TR
dc.subjectAspergillus Nigertr_TR
dc.subjectAspergillus Flavus/Aspergillus Parasiticustr_TR
dc.subjectFusarium Spp.tr_TR
dc.subjectPenicillium Spptr_TR
dc.subjectDry Figtr_TR
dc.titleAydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılıktr_TR
dc.title.alternativeFungal contamination in dry figs exported from aydın provincetr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR12409tr_TR
dc.contributor.authorIDTR148289tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümütr_TR
dc.identifier.volume5tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage3tr_TR
dc.identifier.endpage8tr_TR
Appears in Collections:2008 Cilt 5 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2008-3,8.pdfMakale Dosyası108.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.