Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2468
Title: Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık
Other Titles: Fungal contamination in dry figs exported from aydın province
Authors: Benlioğlu, Seher
Yıldız, Ayhan
Başpınar, Nevin
TR12409
TR148289
Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü
Keywords: Kuru İncir
Aspergillus Niger
Aspergillus Flavus/Aspergillus Parasiticus
Fusarium Spp.
Penicillium Spp
Dry Fig
Issue Date: 2008
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Benlioğlu, S., Yıldız, A., Başpınar, N. (2008). Aydın ili’nden ihraç edilen kuru incirlerde fungal bulaşıklılık.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,5(2),3-8.
Abstract: Bu çalışma, Türkiye kuru incir ihracatının önemli bir kısmını oluşturan Aydın İli’nden ihraç edilen kuru incir örneklerindeki fungal etmenlerin bulaşıklılık düzeyini saptamak amacıyla ele alınmıştır. Çalışma, 2005 yılında kuru incir ihraç eden 23 incir işletmesinden ihracat kapasitesine göre 1-24 arasında değişen sayılarda tesadüfe göre alınan toplam 97 partide yürütülmüştür. Bulaşıklılık oranlarının Aspergillus niger Teigh için %0.0-29.9, Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus için %0.0-4.5, Fusarium spp. için %0.0-10.0, Penicillium spp. için %0.0-12.0, Cladosporium spp. için %0.0-6.1, Alternaria spp. için ise %0.0-4.0 arasında değiştiği belirlenmiştir. Yirmi üç ihracatçı firmaya ait ortalama yüzde bulaşıklılık A. niger için %8.36, A. flavus/A. parasiticus için 0.55, Fusarium spp. için %3.86, Penicillium spp. için %2.62, Cladosporium spp. için %0.64 ve Alternaria spp. için de %0.44 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen 56 Fusarium spp. izolatının 49’u Fusarium verticilloides (Sacc.) Nirenberg olarak tanılanmıştır.
The study has been undertaken to determine the contamination level of fungi in dry fig samples collected from products eligible for export from Aydin province that constitutes the majority of Turkey’s dry figs exportation. The study covered 97 random samples in which the number of samples ranging from 1 to 24 depending on the exportation capacity of 23 dry fig exporters in 2005. The infestation rates varied between 0.0-29.9% for Aspergillus niger, 0.0-4.5% for Aspergillus flavus/Aspergillus parasiticus, 0.0-10.0% for Fusarium spp., 0.0-12.0% for Penicillium spp., 0.0-6.1% for Cladosporium spp., and %0.0-4.0 for Alternaria spp. in samples. Mean infestation rate for 23 exporter companies was found to be %8.36 for A. niger, 0.55% for A. flavus/A. parasiticus, 3.86% for Fusarium spp., 2.62% for Penicillium spp., 0.64% for Cladosporium spp. and 0.44% for Alternaria spp. 49 out of 56 Fusarium spp. isolates obtained in this study was identified as Fusarium verticilloides.
URI: http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=2&sid=199343ef-f725-4210-9be3-8f10ee90c365%40sessionmgr111&hid=101
http://hdl.handle.net/11607/2468
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2008 Cilt 5 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2008-3,8.pdfMakale Dosyası108.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.