Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2462
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur-
dc.date.accessioned2016-03-14T13:47:37Z-
dc.date.available2016-03-14T13:47:37Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationKorkutal,İ. (2009). Bağda silkme ve silkmeye neden olan faktörler.Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,6(2),81-87.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2462-
dc.description.abstractThere are many studies concerned with coulure phenomena which is one of major problems in vineyard. This review was prepared to explain causes of the phenomena occurred as a result of physiological and genetic characteristics of species and varieties, soil conditions, climate, disease and insects and inaccurate of insufficient cultural practices. ın this scope; grapevine vigour, imperfect flower structure, insufficient blossom and pollination were examined under this heading: coulure which is originated physiological aspects. Climate originated coulure was emphasized under this heading; heavy rain, low and high temperatures, strong and hot winds, and sun. Botrytis, powdery mildew, phomopsis, grape moth, and viruses were being studied under disease and pest originated coulure heading. Also, pruning, hormones, fertilization and irrigation were considered under heading of inadequate or wrong cultural treatments originated coulure. Finally, effects of rootstocks and cultivars on genetic originated coulure and soil productivity and soil water status were described soil originated coulure.tr_TR
dc.description.abstractBağda görülen önemli problemlerden biri olan silkme üzerine birÇok Çalışma yapılmıştır. Bu derleme ile tür ve Çeşitlerin fizyolojik ve genetik özellikleri, toprak koşulları, iklim, hastalık ve zararlılar ile yetersiz ve hatalı kültürel işlemler sonucu meydana gelen silkmenin nedenleri aÇıklanmaya Çalışılmıştır. Bu kapsamda; fizyolojik kökenli silkme başlığı altında; asmanın gelişme kuvveti, kusurlu ÇiÇek yapısı, yetersiz tozlanma ve döllenme üzerinde durulmuştur. Iklim kökenli silkme ana başlığı altında; aşırı yağmur, düşük ve yüksek sıcaklıklar, şiddetli ve sıcak rüzgarlar ve güneşlenme konuları incelenmiştir. Hastalık ve zararlı kökenli silkme konusunda kurşuni küf, mildiyö, ölükol, salkım güvesi ve virüs işlenmiştir. Eksik veya hatalı kültürel işlemler kökenli silkme ana başlığı altında ise; budama, hormonlar, gübreleme ve sulama ile ilgili araştırmalar dikkate alınmıştır. Genetik kökenli silkmede; anaÇ ve Çeşidin etkileri ve toprak kökenli silkmede; toprak verimliliği ve toprak su durumu incelenmiştir.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSilkmetr_TR
dc.subjectMerlottr_TR
dc.subjectGrenachetr_TR
dc.subjectCouluretr_TR
dc.subjectVitis Vinifera L.tr_TR
dc.titleBağda silkme ve silkmeye neden olan faktörlertr_TR
dc.title.alternativeCoulure in vineyard and its causestr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR29775tr_TR
dc.contributor.departmentNamık Kemal Üniversitesi,Malkara Meslek Yüksek Okulutr_TR
dc.identifier.volume6tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage81tr_TR
dc.identifier.endpage87tr_TR
Appears in Collections:2009 Cilt 6 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11makale.pdfMakale Dosyası288.02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.