Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2450
Title: Organik domates yetiştiriciliğinde bitki aktivatörü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi
Other Titles: Organic tomato growing plant activator applications effects on yield and quality
Authors: Kiracı, Semih
Karataş, Adem
Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
Keywords: Bitki Aktivatörü
Domates
Organik Yetiştiricilik
Meyve Kalitesi
Plant Activator
Tomato
Organic Growing
Fruit Quality
Issue Date: 2015
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Kiracı, S., Karataş, A. (2015). Organik domates yetiştiriciliğinde bitki aktivatörü uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 12(1), 17-22.
Abstract: Bu araştırma, organik tarımda kullanımına izin verilmiş bazı bitki aktivatörlerinin domatesin verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği organik tarım arazisinde yürütülmüştür. Denemede domates çeşidi olarak Baghera F ; bitki 1 aktivatörü olarak Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset ve ISR 2000 ticari preparatları; konvansiyonel uygulamasında ise Scotts ticari isimli kimyevi gübre kullanılmıştır. Bitki aktivatörlerinin etkilerini belirlemede verim, meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve eti sertliği, pH, suda çözünebilir kuru madde, likopen ve vitamin Akriterleri incelenmiştir. Denemede verim 6202-7602 kg/da arasında değişmiş, en yüksek verim ise konvansiyonel üretim metodundan tespit edilmiştir. Verim yönünden konvansiyonel üretim metodu ilk sırada yer alsa da; Manda 31, Cropset ve Microfer uygulamalarıyla istatistiki olarak aynı grupta yer almıştır. Bitki başına meyve sayısı 15-18 adet/bitki; meyve ağırlığı 157-176 g; meyve eni 72.2-76.6 mm; meyve boyu 69.1-72.4 mm; meyve eti sertliği 1.35-1.60 2 kg/cm ; pH 4.37-4.58; suda çözünebilir kuru madde %3.90-4.46; likopen içeriği 66-137 μg/g ve vitamin A 14.7- 38.9 μg/g arasında değişim gösterdiği tespit edilmiştir.
This study was carried out in Suleyman Demirel University Faculty of Agricultural Research and Experimental Station, to investigate the effects of some plant activators permitted for use in organic farming on the yield and fruit quality of tomatoes. In the study as the tomato cultivar Baghera F ; Manda 31, Messenger, Microfer, Cropset, 1 and ISR 2000 as the plant activators; in conventional practise Scotts fertilizer were used. To determine the effects of the plant activators, the criteria which can be defined as the yield, number of fruit, weight of fruit, fruit width, fruit length, flesh firmness, pH, soluble solid content, lycopen ve vitamin Awere studied. At the end of the experiments it was observed that yield ranged from 6202-7602 kg/da and the highest yield was determined from the conventional production method. Although the conventional production method ranked first in yield, it was statistically in the same group with Manda 31, Cropset and Microfer. The applications resulted considerable variations number of fruit 15-18 unit/plant, fruit weight 157-176 g, fruit width 72.2-76.6 mm, fruit 2 length 69.1-72.4 mm, flesh firmness 1.35-1.60 kg/cm , pH 4.37-4.58, soluble solid content 3.90-4.46%, lycopen 66-137 μg/g, vitamin A14.7-38.9 μg/g.
URI: http://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/86
http://hdl.handle.net/11607/2450
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2015 Cilt 12 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
86-699-1-PB.pdfMakale Dosyası1.46 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.