Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2440
Title: Azotlu gübrelemenin zeytinde (Olea europaea . cv. Memecik) verim ve kaliteye etkisi
Other Titles: Yield and quality responses of olive (Olea europaea . cv. Memecik) to enhanced nitrogen rates
Authors: İrget, Mehmet Eşref
Kılıç, Cenk Ceyhun
Bayaz, Mehmet
Özer, Kerim
TR7949
TR24055
TR161715
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü
Keywords: Azotlu Gübreleme
Zeytin
Kalite
Verim
Yağ
Nitrogen Fertilization
Olive
Quality
Yield
Oil
Issue Date: 2007
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: İrget, E. M., Kılıç, C. C., Bayaz, M., Özer, K. (2007). Azotlu gübrelemenin zeytinde (Olea europaea . cv. Memecik) verim ve kaliteye etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1-2), 27-33.
Abstract: Bu çalışma, artan düzeylerde azotlu gübre uygulamasının zeytinde verim ve kaliteye etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu çerçevede, Memecik zeytin çeşidine 1994-1998 yılları arasında (NH ) SO formunda, kontrole ek olarak 400-800-1200-1600-2000 g N/ağaç/yıl arasında 5 N dozu uygulanmıştır. Denemede, 1996 yılının hasat döneminde verim tespiti yapılmış ve uygulamalara ait meyve örnekleri alınmıştır. Meyve örneklerinde yağ, 100 dane ağırlığı, et, çekirdek, en, boy, kuru madde analiz ve ölçümleri yapılmıştır. Verimin, kontrole göre 800 g N/ağaç dozuna kadar arttığı, bu dozun üzerindeki uygulama dozlarında ise önemli oranda azaldığı belirlenmiştir. İncelenen hemen tüm kalite parametrelerinde azot dozlarının artışına paralel bir düşme olduğu saptanmıştır. Ekonomik açıdan önemli bir kriter olan yağ verimi (kg yağ/ağaç) açısından en yüksek değeri N (800 g N/ağaç) uygulamasının sağladığı ve bu uygulama ile kontrole göre 2.95 kg yağ/ağaç artış olabileceği belirlenmiştir. Verim ve kalitenin bir bütün olarak değerlendirilmesi ile Memecik zeytin çeşidinde, beslenme durumuna göre 800 g N /ağaç düzeyine kadar N uygulaması yapılabileceği sonucuna varılmıştır.
The objective of the present study was to examine the effect of enhanced N rates on yield and fruit quality properties of olive ( L. ). During the years 1994 and 1998, an olive orchard cv Memecik was fertilized at 5 different rates (400-800-1200-1600-2000 g /tree) in the form of ammonium sulphate. In the year 1996, yield was determined and fruit samples were taken from each treatment at harvest. Oil content, dry matter, 100 fruit weight, fruit width, length and flesh/ pit ratio were measured. Results showed that trees that received 800 g N/ tree give the highest yield response. Fertilization over this rate reduced the yield significantly. Results also showed that all fruit quality properties decrease parallel to the enhanced N rates. In this regard, the highest oil yield [oil (kg)/ tree] was obtained from the trees of 800 g N/ tree treatment as well. Oil increase of 2.95 kg per tree was measured at the indicated rate when compared to that of the control treatment (N ). An overall evaluation of fruit yield and quality notifies that up to 800 g N/ tree can be recommended in the fertilization of olive cv Memecik.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2440
Appears in Collections:2007 Cilt 4 Sayı 1-2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
meirget.pdfMakale Dosyası111.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.