Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11607/2438
Title: | Topraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot dozlarının verim ve bazı kalite unsurları üzerine etkisi |
Other Titles: | Effects of different nitrogen doses on yield and some quality parameters of cucumber cultivation in soilless culture |
Authors: | Kaptan, Mustafa Ali Aydın, Mehmet TR17462 TR4515 Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü |
Keywords: | Azot Hıyar Verim Ve Kalite Nitrogen Cucumber Yield And Quality |
Issue Date: | 2007 |
Publisher: | Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi |
Citation: | Kaptan, A. M., Aydın, M. (2007). Topraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot dozlarının verim ve bazı kalite unsurları üzerine etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi , 4(1-2), 77-81. |
Abstract: | Bu araştırma, iki farklı topraksız kültür ortamında yapılan hıyar yetiştiriciliğinde farklı azot (N) dozlarının bitki
gelişmesi, besin elementi alımı ve bazı kalite unsurları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitki
yetiştirme ortamları olarak kum ve perlit materyalleri kullanılmıştır. Bitkiler 4 farklı N dozu (120; 160; 200; 240
mg L ) içeren besin elementi solüsyonları ile beslenmiştir.
Verim ve kalite kriterleri açısından kum ve perlit ortamları arasında bir farklılığın olmadığı ve her iki ortamın
hıyar yetiştiriciliğinde başarılı bir şekilde kullanılabileceği belirlenmiştir. Verim ve kalite kriterleri açısından en
uygun azot dozu 200 mg N L olarak bulunmuştur. Regresyon analizleri denklemlerine göre ise optimum N dozu
166-195 mg N L arasında değişmiştir. This research was carried out to determine the effects of nitrogen (N) doses (120, 160, 200, 240 mg l ) on plant growth, nutrient uptake and some quality parameters of cucumber in two different growth media of soilless culture. Effects of growth media on cucumber growth were not significantly important. It was determined that both media might be used successfully in cucumber production. In terms of yield and quality parameters, 200 mg N L dose was found the best.According to regression analysis, optimum N dose ranged from 165 mg N L to 196 mg N L . |
URI: | http://hdl.handle.net/11607/2438 |
Appears in Collections: | 2007 Cilt 4 Sayı 1-2 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
makaptan.pdf | Makale Dosyası | 82.33 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.