Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2431
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDemiral, Mehmet Ali
dc.contributor.authorAy, Mehmet
dc.contributor.authorSoral, Fatih
dc.contributor.authorTekin, Murat
dc.date.accessioned2016-03-14T09:49:13Z
dc.date.available2016-03-14T09:49:13Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationDemiral, M.A., Ay, M., Soral, F., Tekin, M.(2009). Effect of nitrogen on growth and nitrate accumulation of some leafy vegatables. dnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,6(2), 3-7.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2431
dc.description.abstractThe effects of nitrogen (N) on growth and nitrate (NO3) accumulation of four different leafy vegetable species, chard (Beta vulgaris cv. Chard), garden rocket (Eruca sativa), lettuce (Lactuca sativa) and spinach (Spinacia oleracea) were studied. The experiment was carried out in high plastic tunnel using sand culture. The experimental treatments consisted of 3 levels of N (110, 175 and 240 mg l-1). Each treatment was in 4 replicates. The plants were irrigated with half concentrated Hoagland's solution containing appropriate amount of N for 45 days and then test plants were harvested and separated into roots and leaves. Total fresh weight (g), leaf number, leaf dry matter (%), plant height (cm) and root length (cm) of test plants were determined. Nitrate and total N analyses were performed in leaf samples. The obtained data were evaluated with the least significant difference (LSD0.05) between treatments, derived from analysis of variance. The treatments of N increased growth parameters of the plants. Nitrogen contents of the leaves increased significantly. However the treatments did not cause a regular increase in NO3- concentration of the leaves of the plants.tr_TR
dc.description.abstractBu Çalışmada azot (N) uygulamasının dört farklı kışlık sebzede, pazı (Beta vulgaris cv. Chard), roka (Eruca sativa), marul (Lactuca sativa) ve ıspanak (Spinacia oleracea), bitki gelişimi ve nitrat (NO3) birikimine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme yüksek plastik tünel iÇinde kum kültürü kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada 3 farklı N dozu (110, 175 ve 240 mg l-1) 4 tekrarlı olarak bitkilere uygulanmıştır. Bitkilere, uygun miktarlarda N iÇeren yarı yarıya seyreltilmiş Hoagland Çözeltileri 45 gün boyunca uygulanmış ve daha sonra hasat edilen bitkiler kök ve toprak üstü aksamlarına ayrılmıştır. Bitkilerin toplam yaş ağırlıkları (g), yaprak sayısı, yaprak kuru maddesi (%), bitki boyu (cm) ve kök uzunluğu (cm) belirlenmiştir. Yapraklarda nitrat (NO3-) ve toplam N analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuÇlara varyans analizi ve (LSD0.05) testi uygulanmıştır. Azot uygulaması bitki gelişimini arttırmıştır. Yaprakların N iÇeriği önemli düzeyde artmıştır. Bununla beraber uygulama tüm bitkilerde yaprakların NO3 iÇeriklerini düzenli bir şekilde arttırmamıştır.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectGrowthtr_TR
dc.subjectEruca Sativatr_TR
dc.subjectLactuca Sativatr_TR
dc.subjectSpinacio Oleraceatr_TR
dc.subjectBeta Vulgaris Chardtr_TR
dc.subjectNOtr_TR
dc.subjectNitrattr_TR
dc.subjectBitki Gelişimitr_TR
dc.titleEffect of nitrogen on growth and nitrate accumulation of some leafy vegatablestr_TR
dc.title.alternativeAzotun bazı kışlık sebzelerde bitki gelişimine ve nitrat birikimine etkisitr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR1408tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümütr_TR
dc.identifier.volume6tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage3tr_TR
dc.identifier.endpage7tr_TR
Appears in Collections:2009 Cilt 6 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
01makale.pdfMakale Dosyası95.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.