Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2431
Title: Effect of nitrogen on growth and nitrate accumulation of some leafy vegatables
Other Titles: Azotun bazı kışlık sebzelerde bitki gelişimine ve nitrat birikimine etkisi
Authors: Demiral, Mehmet Ali
Ay, Mehmet
Soral, Fatih
Tekin, Murat
TR1408
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
Keywords: Growth
Eruca Sativa
Lactuca Sativa
Spinacio Oleracea
Beta Vulgaris Chard
NO
Nitrat
Bitki Gelişimi
Issue Date: 2009
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Demiral, M.A., Ay, M., Soral, F., Tekin, M.(2009). Effect of nitrogen on growth and nitrate accumulation of some leafy vegatables. dnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,6(2), 3-7.
Abstract: The effects of nitrogen (N) on growth and nitrate (NO3) accumulation of four different leafy vegetable species, chard (Beta vulgaris cv. Chard), garden rocket (Eruca sativa), lettuce (Lactuca sativa) and spinach (Spinacia oleracea) were studied. The experiment was carried out in high plastic tunnel using sand culture. The experimental treatments consisted of 3 levels of N (110, 175 and 240 mg l-1). Each treatment was in 4 replicates. The plants were irrigated with half concentrated Hoagland's solution containing appropriate amount of N for 45 days and then test plants were harvested and separated into roots and leaves. Total fresh weight (g), leaf number, leaf dry matter (%), plant height (cm) and root length (cm) of test plants were determined. Nitrate and total N analyses were performed in leaf samples. The obtained data were evaluated with the least significant difference (LSD0.05) between treatments, derived from analysis of variance. The treatments of N increased growth parameters of the plants. Nitrogen contents of the leaves increased significantly. However the treatments did not cause a regular increase in NO3- concentration of the leaves of the plants.
Bu Çalışmada azot (N) uygulamasının dört farklı kışlık sebzede, pazı (Beta vulgaris cv. Chard), roka (Eruca sativa), marul (Lactuca sativa) ve ıspanak (Spinacia oleracea), bitki gelişimi ve nitrat (NO3) birikimine olan etkisi araştırılmıştır. Deneme yüksek plastik tünel iÇinde kum kültürü kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmada 3 farklı N dozu (110, 175 ve 240 mg l-1) 4 tekrarlı olarak bitkilere uygulanmıştır. Bitkilere, uygun miktarlarda N iÇeren yarı yarıya seyreltilmiş Hoagland Çözeltileri 45 gün boyunca uygulanmış ve daha sonra hasat edilen bitkiler kök ve toprak üstü aksamlarına ayrılmıştır. Bitkilerin toplam yaş ağırlıkları (g), yaprak sayısı, yaprak kuru maddesi (%), bitki boyu (cm) ve kök uzunluğu (cm) belirlenmiştir. Yapraklarda nitrat (NO3-) ve toplam N analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuÇlara varyans analizi ve (LSD0.05) testi uygulanmıştır. Azot uygulaması bitki gelişimini arttırmıştır. Yaprakların N iÇeriği önemli düzeyde artmıştır. Bununla beraber uygulama tüm bitkilerde yaprakların NO3 iÇeriklerini düzenli bir şekilde arttırmamıştır.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2431
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2009 Cilt 6 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
01makale.pdfMakale Dosyası95.23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.