Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2429
Title: Mısır gluten ununun etlik piliçlerde renk maddesi kaynağı olarak kullanılması
Other Titles: The use of corn gluten meal as a source of colour material in broilers
Authors: Özdoğan, Mürsel
Erkek, Ramazan
TR14549
TR162369
Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü
Keywords: Mısır Gluten Unu
Etlik Piliç
İncik Deri Rengi
Karkas Deri Rengi
Corn Gluten Meal
Broiler
Shank Skin Colour
Carcass Skin Colour
Issue Date: 2006
Publisher: Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Citation: Özdoğan, M., Erkek, R. (2006). Mısır gluten ununun etlik piliçlerde renk maddesi kaynağı olarak kullanılması. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,3(1),55-59.
Abstract: In this study was carried out to investigate the influence of corn gluten meal on broiler skin colour, shank colour and criteria related to production. In the experiment, 400 broiler chicks (Arbor Acres) were used as the animal material. Chicks were divided into five groups, 80 chicks in each. First group as a control group consumed ration that contained 60% yellow corn as the source of the carotenoid. The other groups consumed rations containing 2.5%, 5.0%, 7.5% and 10% corn gluten meal respectively. Broilers were fed starter rations at the first two weeks. After then, they were fed finisher rations at the four weeks. The experiment was finished at the end of six weeks of age. In this results, The groups feeding rations with containing 10% corn gluten meal showed higher Roche colour Fan value and higher B.C.E value than the other groups, significantly.
Arastırmada, mısır gluten ununun broyler deri rengi, incik rengi ve verimle ilgili kriterler üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıstır. Denemede,hayvan materyali olarak 400 adet etlik civcivi (Arbor acres) kullanılmıstır. Civcivler her birinde 80 adet hayvan olacak sekilde 5 gruba ayrılmıstır. Kontrol grubu olan 1. Grup, karotenoid kaynagı olarak %60 sarı mısır içeren rasyonu tüketmistir. Diger gruplar sırasıyla, %2.5, %5.0, %7.5 ve %10 mısır gluten unu içeren rasyonları tüketmislerdir. Bütün gruplar ilk 2 hafta baslatma rasyonu, daha sonra ki 4 hafta ise bitirme rasyonu tüketmislerdir. Deneme 6 haftada bitirilmistir. Arastırma sonucunda, %10mısır gluteni tüketen gruplar istatistiksel olarak daha yüksek Roche renk yelpazesi ve B.C.E. degeri göstermislerdir.
URI: http://hdl.handle.net/11607/2429
ISSN: 1304-7787
Appears in Collections:2006 Cilt 3 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
mozdogan2.pdfMakale Dosyası488.67 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.