Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2421
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKılıç, İlkay-
dc.contributor.authorSeferoğlu, Saime-
dc.date.accessioned2016-03-14T09:31:33Z-
dc.date.available2016-03-14T09:31:33Z-
dc.date.issued2005-
dc.identifier.citationKılıç, İ., Seferoğlu, S. (2005). Aydın yöresinde yetiştirilen çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin verim ve kaliteye etkileri üzerine bir araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(2), 87-94.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2421-
dc.description.abstractBu çalısmada çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin (kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne) verim ve kaliteye etkileri arastırılmıstır. 2001-2002 çilek sezonunda Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yetistirilen çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin verim ve kaliteye etkilerinin arastırıldıgı bu çalısmada materyal olarak, bölgede yogun bir sekilde üretimi yapılan Ca'a oldukça duyarlı 'Camarosa' çesidi seçilmistir. Denemede, kalsiyum nitrat, kalsiyum sülfat ve calne gübrelerinin toprak, bitki ve meyve kalite kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıstır. Çalısma parseli büyüklügü 8.8m olan kontrol de dahil her uygulama için dört tekerrürlü olmak üzere toplam on altı deneme parseli kurulmus ve bu deneme parsellerine önceden belirlenen miktarlarda denemede esas alınan gübreler (kalsiyum nitrat 264 gr/m , kalsiyum sülfat 220 gr/m ve calne 149.6 gr/m ) tabana gübre olarak verilmistir. Denemenin sürdügü sekiz ay boyunca (Eylül, Ekim, Kasım, Ocak, Subat, Nisan, Mayıs, Haziran) her ay olmak üzere toprak ve yaprak örnekleri alınmıs, bitki meyveye yattıgı dönemden sonraki üç ay boyunca da (Nisan, Mayıs, Haziran) her hafta hasat sonuna kadar meyve örnekleri alınmıstır. Alınan toprak örneklerinde; deneme baslamadan önce %kireç (CaCO3),%toplam eriyebilir tuz,%organik madde daha sonra her ay pH, Ca ve Mg, yaprak örneklerinde; K, Ca, Mg ve Na, meyve örneklerinde ise;her hafta verim alınmıs, meyve maksimum ve minimum enleri, meyve sitrik-malik asit miktarları, meyve eti sertligi, meyve rengi, meyve suyu pH'sı ve ortalama meyve agırlıgı belirlenmistir. Yapılan bu çalısma sonucunda; tüm analiz sonuçlarından elde edilen degerlere varyans analizi yapılmıs, toprak ve yaprak örneklerinde uygulamalara ve aylara göre istatistiksel olarak bir fark belirlenirken, meyve örneklerinde bu fark istatistiksel olarak önemsiz çıkmasına ragmen uygulamalara ve aylara göre degisim göstermistir. Sonuç olarak da, yapılan kalsiyum nitratlı gübrelemenin kalsiyum sülfat ve calne'ye göre daha etkili oldugu sonucu ortaya çıkmıstır.tr_TR
dc.description.abstractThis study was carried out to determine of effects of different calcium sources (calcium nitrate, calcium sulphate and calne) on yield, quality and chemical composition field grown strawberry. Experiment was carried out in farmer conditions in Sultanhisar-Aydin. For this purpose, Ca-sensitive cultivar Camarosa which is grown widely in the area was planted in field according to randomized block design with 4 repeated. Each plot consists of 8.8m . Experiment consists of 2 blocks and 16 plots. Different calcium sources were treated to soil before planting with amounts of 264 g calcium nitrate, 220 g calcium sulphate and 149.6 g calne per m . Soil and leaf sampling were done monthly during the experiment period (between September 2001 and June 2002). Fruit sampling were made during the last 3 months (between April 2001 and June 2001) of the experiment. In addition yield were determined. In the soil samples CaCO3 (%), EC, organic matter (%), pH, Ca andMganalyses were done. While K, Ca, Mg, and Na were determined in the leaf samples, fruit sizes, citric and malic acit contents , firmness, color, pH, and average weight were determined in the fruit samples. Analysis of variance procedures were performed for soil and leaf analyses results, yield and fruit quality properties. According to the results, different Ca sources affect soil and leaf analyses results significantly . However fruit parameters are not affected in the same extent. Calcium nitrate is determined as the most effective source with calcium which might be used as fertilizer and followed by calcium sulphate and calne, respectively.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectÇilektr_TR
dc.subjectKalsiyum Nitrattr_TR
dc.subjectKalsiyum Sülfattr_TR
dc.subjectCalnetr_TR
dc.subjectVerimtr_TR
dc.subjectKalitetr_TR
dc.subjectStrawberrytr_TR
dc.subjectCalcium Nitratetr_TR
dc.subjectCalcium Sulphatetr_TR
dc.subjectYieldtr_TR
dc.subjectQualitytr_TR
dc.titleAydın yöresinde yetiştirilen çileklerde farklı kalsiyumlu gübrelerin verim ve kaliteye etkileri üzerine bir araştırmatr_TR
dc.title.alternativeA research on effects of different calcium fertilizers on yield and quality of strawberry grown in Aydıntr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR148366tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Toprak Bölümütr_TR
dc.identifier.volume2tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage87tr_TR
dc.identifier.endpage94tr_TR
Appears in Collections:2005 Cilt 2 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ikilic.pdfMakale Dosyası108.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.