Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/240
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorKaya, Osman-
dc.contributor.authorSayın, Melih-
dc.date.accessioned2015-05-26T12:15:14Z-
dc.date.available2015-05-26T12:15:14Z-
dc.date.issued2007-01-01-
dc.identifier.urihttp://194.27.38.21/web/catalog/info.php?idx=32912429&idt=1-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/240-
dc.description.abstractBu çalışmada Siirt il merkezinde hizmet veren çeşitli birimlerdeki (lokanta, kafeterya) alet-ekipman ve çevre hijyeni yönünden durumu araştırıldı. Bu amaçla 15 lokanta ve restoran pilot nokta seçilerek bu iş yerlerinde kullanılan alet-ekipman ve çevreden alınan toplam 135 örnek materyal kullanıldı. Yapılan mikrobiyolojik analizler sonucunda, iş önlüklerinde %95, tepsi %95, tava %90, tencere %85, tezgah %95, buzdolabı kapı kolu %95, lavabo (musluk başı) %90, havluluk %95, sabun kabı %90 oranında mikroorganizma tespit edildi. Sonuç olarak bu araştırmada kontrol edilen lokantaların genel hijyenik durumlarının iyi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca alet-ekipman ve çevreden alınan örneklerde besin zehirlenmeleri yönünden önemli mikroorganizmaların saptanması, bu iş yerlerinin tüketici sağlığı açısından potansiyel bir risk kaynağı oluşturabileceği düşüncesini uyandırmıştır. Bu bağlamda kontrol programının uygulanması yararlı olacaktır. In this study, various equipments in different units (restaurant, cafeteria) servicing in the center of Siirt province were detected about environmental hygene. For this aim, 15 restaurants were chosen as pilot point and 135 samples were taken from the equipments used in these units. As a result of microbiologic analyses, microorganisms were detected as the raito of 10% in aprons, 95% in bowls, 90% in pans, 85% in cooking pans, 95% in floors, 95% in fridge handles, 90% in faucets, 95% in toel handles, 90% in soap containers. As a result of this study, it was seen that the detected restaurant had poor general hygenic condition. In addition, some microorganisms were isolated important for food poisonings and this is a potential risk for public health. For this situation, proceeding of control programmes will be useful.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesitr_TR
dc.subjectBakteritr_TR
dc.subjectİzolasyontr_TR
dc.subjectİdentifikasyontr_TR
dc.subjectHijyentr_TR
dc.subjectRestorantr_TR
dc.subjectBacteriatr_TR
dc.subjectIsolationtr_TR
dc.subjectIdentificationtr_TR
dc.subjectHygenetr_TR
dc.subjectRestauranttr_TR
dc.titleSiirt ilinde hizmet veren değişik birimlerden (lokanta, kafeterya gibi) alınan örneklerden patojen mikroorganizmaların aranmasıtr_TR
dc.title.alternativeDetection of pathogen microorganisms from samples of different units (restaurant, cafeteria, etc.) servicing in the center of Siirt provincetr_TR
dc.typeThesistr_TR
Appears in Collections:Yüksek Lisans

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Melih_SAYIN_özet_en.pdf10.06 kBAdobe PDFView/Open
Melih_SAYIN_özet_tr.pdf102.63 kBAdobe PDFView/Open
Melih_SAYIN_tez.pdf355.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.