Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2383
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDemiral, Mehmet Ali-
dc.date.accessioned2016-03-11T10:41:32Z-
dc.date.available2016-03-11T10:41:32Z-
dc.date.issued2004-
dc.identifier.citationDemiral, M.A. (2004). Effect of cultivars on uptake and translocation of sodıum and Chloride in olive (olea europaea l.) Plant. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,1(2),5-12.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/2-1/pdf-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2383-
dc.description.abstractBu çalışmada zeytin ( çeşitlerinin Na ve Cl 'ün alınması ve taşınması üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, kontrol ve 3 farklı NaCl dozu (2560, 5120 ve 7680 mg L ) kum kültüründe yarı yarıya seyreltilmiş Hoagland çözeltisi verilerek yetiştirilen 8 farklı zeytin çeşidine uygulanmıştır. Deneme 95 gün boyunca sürdürülmüş ve daha sonra bitkiler hasat edilerek organlarına ayrılmıştır. Bitki dokularında Na ve Cl analizleri yapılarak kök, gövde ve yapraklarda kuru madde miktarı belirlenmiştir. Ayrıca, sürgün boyu ölçülmüştür. Çeşitler kuru madde miktarı ve bitki boyu yönünden farklılık göstermişlerdir. Bu parametreler birbirini olumsuz yönde etkilemiş ve tuz etkisi kuru madde miktarından çok sürgün boyu ile ilişkili bulunmuştur. Çeşitlerin büyük bir çoğunluğu Na ve Cl elementlerinin ilk alımı ve taşınması yönünden benzer bulunmuştur. Na ve Cl , uygulama dozlarıyla orantılı olarak kök ortamından alınmış ve toprak üstü organlara taşınmıştır. Genel olarak, her iki elementin miktarı ince köklerde en fazla bulunmuştur.Aynı zamanda, çeşitlerin Na ve Cl elementlerini ilk alım düzeyleri arasında da farklılıklar belirlenmiştir. Bu farklılık Na elementinde daha fazla olmuş ve Frontoio & Picholine çeşitleri ince köklerinde diğer çeşitlere göre en az 4-5 kat daha fazla Na depolamıştır. Buna karşın elementlerin taşınan miktarları ince köklerdeki ilk alım dereceleri ile ilgili bulunmamıştır. Sonuçlar, çeşitlerin Na ve Cl elementlerinin alınması ve taşınmasına olan tepkilerinin farklı olduğunu ortaya koymuştur. Olasılıkla, tuzun alınmasını denetleyen mekanizma kök içerisinde, özellikle de ince köklerde etkin olarak çalışmaktadır. Bu parametrenin zeytin çeşitlerinin tuza dayanıklılık mekanizmalarının anlaşılmasında bir ipucu olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.tr_TR
dc.description.abstractIn this study the relative effects of cultivars on uptake and translocation of Na and Cl in olive ( ) were studied. For this purpose, a control and 3 levels of NaCl (2560, 5120 and 7680mgL NaCl) were applied to 8 olive cultivars grown in sand culture supplied with half strength Hoagland's solution. Experiment was carried out 95 days then plants were harvested and separated into organs. Thin root, thick root, shoot and leaf were analyzed for Na and Cl content. Dry matter (DM) of root, shoot and leaf were determined. Shoot elongation (SE) was also measured. Important differences were found in the average SE and DM of cultivars. These parameters affected inversely each other and salinity effect was related to SE rather than DM accumulation. Most of cultivars were similar in uptake and translocation of Na and Cl . In general, concentration of both elements in thin root was greatest. However, there were quantitative differences in initial Na and Cl uptake levels of cultivars. The difference was greater for Na and, Frontoio & Picholine cultivars accumulated at least 4-5 times higher Na in thin roots than other cultivars. However, ion translocation process was not related to initial uptake level in thin roots. The findings suggested that olive cultivars differed in uptake and translocation of Na and Cl . Probably, salt exclusion mechanism is operative within the root system especially in thin roots. This parameter might be used as a clue in order to understand salinity tolerance mechanism of.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.subjectSalinitytr_TR
dc.subjectCultivartr_TR
dc.subjectShoot Elongationtr_TR
dc.subjectDry Mattertr_TR
dc.subjectTuzluluktr_TR
dc.subjectÇeşittr_TR
dc.subjectBitki Boyutr_TR
dc.subjectKuru Maddetr_TR
dc.titleEffect of cultivars on uptake and translocation of sodium and Chloride in olive (olea europaea l.) Planttr_TR
dc.title.alternativeZeytin ( bitkisinde sodyum ve klorun alınması ve taşınması üzerine çeşitlerin etkisitr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR1408tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimitr_TR
dc.identifier.volume1tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.identifier.startpage5tr_TR
dc.identifier.endpage12tr_TR
Appears in Collections:2004 Cilt 1 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18-48-1-PB.pdfMakale Dosyası159.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.