Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11607/2373
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAtıcı, Cemal-
dc.contributor.authorArmağan, Göksel-
dc.contributor.authorSzovics, Peter-
dc.date.accessioned2016-03-11T10:33:19Z-
dc.date.available2016-03-11T10:33:19Z-
dc.date.issued2004-
dc.identifier.citationAtıcı, C., Armağan, G., Szovics, P. (2004). The competitiveness of livestock sector in some selected european union candidate countries. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,1(1),23-27.tr_TR
dc.identifier.issn1304-7787-
dc.identifier.urihttp://www.dergi.adu.edu.tr/ziraatdergi/index.php/ziraatdergi/article/view/4/pdf-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11607/2373-
dc.description.abstractThe more liberalized trade, regional trading agreements, and the process of globalization lead countries to adjust their agricultural policies towards more competitive markets. The enlargement of EU requires the candidate countries to reform and harmonize their agricultural policies. Livestock sector on the other hand has noticeable weight in these countries. This study examines the current situation of the livestock sector in the EU candidate countries in some selected animal products such as meat, milk, cheese, and egg concentrating on the competition power. The export performance index is used to determine the competitiveness of these selected products. Results show that Lithuania has competitiveness in butter, Hungary in poultry, and Bulgaria in sheep and goat meat compared to other candidate countries. Since the EU liberalizes its policies, candidate countries should be cautious about the further support of the livestock sector and should make necessary adjustments towards competitivenesstr_TR
dc.description.abstractLiberalleşen ticaret, bölgesel ticaret anlaşmaları ve küreselleşeme süreci ülkelerin tarım politikalarında daha rekabetçi pazarlara yönelik düzenlemeler yapmalarına yol açmaktadır. AB'nin genişlemesi, aday ülkelerin tarım politikalarında reformu ve uyum çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Öte yandan, hayvancılık sektörü aday ülkelerde önemli bir yere sahiptir.Bu çalışma,ABaday ülkelerindeki et, süt, peynir ve yumurta gibi bazı seçilmiş hayvansal ürünlerin durumunu rekabet gücü açısından incelemektedir. İhracat Performans ındeksi metodu kullanılarak bu ilgili sektörlerdeki rekabetçi durum belirlenmiştir. Sonuçlar Litvanya'nın tereyağında, Macaristan'ın kümes hayvancılığında ve Bulgaristan'ın koyun ve keçi etinde diğer ülkelere göre rekabet gücünün yüksek olduğunu göstermektedir. AB tarım politikalarında liberasyona gittiğinden aday ülkelerin hayvancılık sektöründeki korumacılığın devamı konusunda ihtiyatlı olmaları ve rekabet güçlerini geliştirmeleri gerekmektedir.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesstr_TR
dc.titleThe competitiveness of livestock sector in some selected european union candidate countriestr_TR
dc.title.alternativeBazı Avrupa Birliği aday ülkelerinde hayvancılık sektörünün rekabet gücütr_TR
dc.typearticletr_TR
dc.relation.journalAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisitr_TR
dc.contributor.authorIDTR148361tr_TR
dc.contributor.authorIDTR14212tr_TR
dc.contributor.departmentAdnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümütr_TR
dc.identifier.volume1tr_TR
dc.identifier.issue1tr_TR
dc.identifier.startpage23tr_TR
dc.identifier.endpage27tr_TR
Appears in Collections:2004 Cilt 1 Sayı 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10-23-1-PB.pdfMakale Dosyası62.12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.